tisdag 18 januari 2011

Bättre förr än senare!


Den brittiske professorn i finansiell ekonomi och ekonomisk historia vid Havard University, Niall Ferguson, tvivlar starkt på, att euron kommer att överleva i sin nuvarande form.

"Vid en tidspunkt - kanske redan i år - kommer vi att kunna se, att ett eller flera länder drar sig ur samarbetet. Detta sker, när kostnaderna överstiger fördelarna av medlemsskapet. Utgångspunkten för Grekland och Irland är, att de är ganska nära den punkten. Det är inte otänkbart att ett land, särskilt om det får en ny och populistisk regering, säger 'to hell with it!".
Jaaaa, varför inte.....?

4 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-18 21:44

    En himla tur att vi inte är med i €, processen att ta sig ur en gemensam valuta är nämligen mycket komplicerad och dyr. Ändå kan det vara nödvändigt för vissa länder att göra det, kanske hela "olivoljebältet" samtidigt, med något slags medelhavspeseter. Irland däremot tror jag kommer att klara sig. För länderna som Island, Irland och Baltikum beror krisen på en överdimensionerad banksektor och/eller lånebubblor i länder med i grunden fungerande ekonomiska strukturer. De blir en dyr engångskostnad som man nu måste avbetala med en del av de pengar de återstartande ekonomierna där börjar dra in igen. Så är tyvärr inte fallet med medelhavsländerna, där bedömer jag utsikterna som mera dystra!

    SvaraRadera
  2. För alla parter den bästa lösningen...Låt de södra länderna skapa en egen valuta..I norra delen ser jag inga framtida problem,tvärtom t.o.m Sverige borde ingå i en sådan.Tänk vilken styrka de nordiska länderna tillsammans med Benelux,Tyskland och Österrike skulle innebära...

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-01-18 22:12

    Nja, redan detta mindre område innehåller både konkursfärdiga länder som Belgien och mitt gamla hemland som ibland tyvärr har en tendens att skriva andra länderna på näsan hur de ska göra. Norden inklusive Island och Finland som då lämnar € - det blir ett alldeles lagom stort valutaområde med en NyK = Ny Krona, ungefär 10 gamla SEK, som valuta!

    SvaraRadera
  4. Euron är död, länge leve NyK!!!!!!!

    SvaraRadera