onsdag 29 december 2010

statistik, det är inte det ni ser, det är det vi säger.


2002 bodde i Kristianstad 74 951 personer, i fjol fanns 78 788 kommuninvånare. Statistiken visar att kommunen tappat invånare i åldrarna 25–34 år, men övriga grupper ökar.
Det står också klart att det är invandrare och flyktingar som står för hela ökningen. Ser man till antalet invånare som hade utländsk bakgrund 2002, var de 8 686 personer. I dag är de 4 611 fler.
Kristianstadsbor med svensk bakgrund har däremot minskat med 774 personer under perioden.

– Så kan man nog inte läsa statistiken, den är mer komplex än så, tycker kommundirektören Göran Persson.

Kristianstadsbladet

8 kommentarer:

  1. Carina-Fina:Och detta är bara en liten rist i en av de svenska småstäderna...Kom att tänka på en man från inlandet som första gång fick se Öresund.-"O så möd vann"...Varvid värden från kusten svarade -"Jaa å de e ändå bara de övaste du kan se"....(för er på baksidan kan ni byta ut Öresund mot Östersjön)

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-12-29 13:42

    Om man bortser från billiga populistiska poäng och tittar på att vi blir allt äldre (se inlägget om 100-åringar) och föds för få barn (även om vi är minst dåliga på den punkten i Europa) då klarar vi välståndet endast om:
    1) Arbetslösa som inte matchar behoven vidareutbildas för att bli anställningsbara
    2) Flyktingar snabbt slussas in i arbetslivet, vid behov efter "behandling" enligt 1)
    3) Arbetskraftsinvandring förblir möjligt till de jobb som inte går att få folk till inom rimlig tid.
    Det går nämligen inte att pressa ännu mera arbetstimmar ur den redan arbetande befolkning, även med aldrig så många jobbskatteavdrag, de orkar den inte, helt enkelt!

    SvaraRadera
  3. Min poäng var politikerns respektfulla, kloka och uttömmande svar till sina högt respekterade väljare.

    SvaraRadera
  4. Thorsten:Läste i dag,i Berliner Morgenpost,att antalet födslar ökat rejält i ditt hemland.Men det som gjorde mig betänksam,var slutklämmen..."Men antalet mammor blir färre för varje år" Inte skall det väl ske till varje pris,liksom inom djurvärlden !!!Dessutom tycks det vara brist på arbete i Sverige.Läste just att fyra "svenskar",varav tre med svenskt medborgarskap,gripits i Danmark.Grund förberedelse till terrordåd.....Enligt din teori Thorsten,nu för sent att vidareutbilda...

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2010-12-29 16:12

    Helt rätt, Lars, vi ska inte ha tillbaka barnafödande till varje pris, som i Ceaucescus Rumänien t e x. Därför behövs de en mix av många åtgärder för att trygga välfärden, se ovan. Enstaka rötägg bland invandrarna ändrar inte på den bilden.

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2010-12-29 21:47

    Under tredje riket fick alla kvinnor som fött minst fyra barn das "Mutterkreuz". Dock inte min mormor (som gifte sig till Tyskland från Sverige). Hon hade gett HJ-ledaren en örfil på torget i Witzenhausen, i allas åsyn, eftersom min morbror mobbades av HJ (Hitlerjugend) för att gick till kyrkan på söndagar. Min mor såg det och trodde: nu åker hon fast. Men inget hände utom det uteblivna moderkorset. Man ville väl inte stöta sig med Sverige. Efter kapitulationen gick mormor med sitt (ej längre giltiga) svenska pass till US-kommandanturan och bad om att, som svenska, få hjälp med flytten tillbaka till Kassel familjen var evakuerad ifrån. US Army ställde upp med en lastbil och skjutsade familjen + flyttgods till Kassel...

    SvaraRadera
  7. Thorsten:
    Då kan du vara stolt över din mormor,eftersom "kanickelorden",som den kallades i folkmun,knappast ansågs som en merit.Denna fanns i olika metaller,från brons och upp till guld med emalj...Men för att erhålla den sistnämnda måste verkligen familjelivet fungera...Tror att minimum var 10 barn...

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2010-12-30 08:39

    Ja, jag beundrar min mormor. Hon var en stark kvinna!

    SvaraRadera