lördag 25 december 2010

Schulman - en bullshitter.


Ert trötta hat mot kvällstidningarna gör mig beklämd
Aftonbladet
Alex Schulman sjunger kvällstidningarnas lovsång, rubriken är "Ert trötta hat mot kvällspressen gör mig beklämd."
Lyssna:"I en värld där mediehusen får allt märkligare ägarstrukturer, där dolda agendor döljer sig bakom snart sagt varje publicering, så känns kvällspressen fräschast, modigast och sannast."

HO-HO-HOld your horses Schulman, "fräschast, modigast och sannast"?????

Precis som Schulman var jag en trogen läsare av framförallt Kvällsposten under hela min uppväxt, fast i skarp kontrast till Schulman har fjällen fallit från mina ögon i takt med kvalitetsraset. Borta är mästarskribenter som Lars Widding och Magnus Gerne, kvar finns bara journalister, skribenter, kolumnister och krönikörer som missförstått sin uppgift, och talar om för oss vad vi bör tycka och tänka, och som säljer sig till vad som helst för lösnummer.
Medias uppgift ska vara att informera - inte påverka, men det är stört omöjligt att få en saklig saklig bild av ekonomi, politik, näringsliv och kultur i kvällstidningarna.
Jag tar ett läbbigt och braskande exempel från dagens Aftonbladet:
"Avgå kungen - svenska folket vill att han ska lämna tronen."

Om man läser mera så blir det mera nyanserat; Aftonbladet/Sifos unika undersökning – där 1 000 personer tillfrågats – visar att hela 63 procent av svenskarna vill att kungen abdikerar inom de närmsta 10 åren. Alltså inom de närmaste tio åren!!!!!
Och endast 15% - inte 63% vill att kungen ska avgå till förmån för kronprinsessan "så snart det går."

Denna oblyga åsiktsfostran kallar Schulman för "fräschast, modigast och sannast."
Jag kallar Schulman och kvällspressen för dirty bullshitters.

8 kommentarer:

  1. Den som köper skiten och sen gnäller får skylla sig sjäv - pinsamt.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-12-26 18:39

    De stora mediehusen äger ju kvällstidningarna: Schibsted Aftonbladet och Bonniers Expressen/KvP. När jag kom till Sverige, för länge sedan, fascinerades jag av att kvällstidningarna var egendomliga skvader, dels som Bildzeitung, med dels, i ledaren, kulturdelen o dyl, med riktigt seriösa inlägg. Nu är dom Bildzeitung rakt över, i en underlig symbios med reklam-TV.
    Och kungen - ibland glimmar han till. Jag njöt när han ondgjorde sig över en ökande andel folk som tror på astrologi, balsam för min vetenskapligt sinnade själ. Sedan tycker jag i abdikeringsfrågan att han inte bör efterapa påven utan i god tid innan långvårdsstadiet överlämna kronan till Vickan.

    SvaraRadera
  3. "Medias uppgift ska vara att informera - inte påverka" skriver du - vad grundar du det på? De flesta tidningar startades just för att påverka. Bara för att tidningarna i dag är fristående från politiska partier betyder inte det att de inte kan eller ska påverka.
    Modiga tidningar vill påverka - och står för det. Aftonbladet "Vi gillar olika"-kampanj är ett fint exempel. Sen ska ju såklart nyhetsartiklarna sträva efter saklighet.

    Vad gäller ditt exempel om kungen har jag svårt att förstå vad du vänder dig emot. Totalt 78 procent vill alltså att han ska abdikera. Rubriken har alltså klockren täckning i texten.

    SvaraRadera
  4. Klockren täckning om det hade stått "inom 10 år", vilket ger en helt annan innebörd.

    Du vill bli påverkad. Jag vill bli informerad. Det är stor skillnad på dig och mig.

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2010-12-27 19:08

    Du vill bli påverkad. Jag vill bli informerad.
    Måste inte vara en motsats. Om jag inte är fullständigt övertygad om min egna förträfflighet och överlägsenhet finns det ju alltid risken/chansen att jag genom att bli informerad även blir påverkad, ändrar min uppfattning. Annars skulle ju dialog inte behövas!

    SvaraRadera
  6. Smygpåverkan och indoktrineringen som kvällspressen står för idag kan jag leva jag länge utan.
    Informerad blir jag väldigt gärna, då om olika analyser och slutsatser med olika motiveringar, tack!

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2010-12-27 21:16

    Jag försvarar sannerligen inte kvällstidningarna, bara principen. Det enklaste är väl helt enkelt att undvika dom och på så sätt minska blodtrycket...

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2010-12-27 21:32

    Och här är Kungens sågning av astrologin i urtext, från Hovets hemsida. Njut:
    "Svaret på den frågan är bättre kunskap. En kunskap som grundar sig på vetenskapliga fakta. Det är angeläget i en tid då allt fler människor inbillar sig att astrologi är en vetenskap."

    SvaraRadera