lördag 25 december 2010

Go-go-go Tyskland!!!


Euron står inför sin största prövning hittills, det gäller att bemästra den aktuella skuldkrisen i euroländerna. När euron infördes "missade man" att komma överens om en bättre samordning av den ekonomiska politiken och finanspolitiken i euroländerna. Grekland, till exempel, borde av de andra euroländerna ha tvingats att följa en konsolideringskurs för flera år sedan. Och Spanien, strejkande skyhögavlönade flygledare som har 52 år som pensionsålder!!
Det är dessa länder vi svenska skattebetalare, själva med Europas sämsta pension, ska bistå ekonomiskt.Tyskland kräver att en insolvensordning för EU:s medlemsstater införs som går ut på att privata borgenärer från 2013 ska vara med och ta förlusterna om statsobligationerna förfaller värdelösa.
Det kallas för incitamentskompatibel politik, och den är motiverad. Det borde inte vara EU:s skattebetalare som ska bära hela bördan av medlemsstaternas överskuldsättning.
Tyskland går nu i bräschen för en reglering som inför en bankavgift 2011 för att se till att kreditinstituten är med och betalar notan vid framtida kriser.
Samtidigt skapas en krismekanism för att hantera bankers insolvens på ett ordnat sätt.
ÄÄÄÄÄNTLIGEN!!!!

SvD

1 kommentar:

  1. Thorsten Schütte2010-12-26 17:06

    Är ingen fan av Merkel direkt, men i denna fråga hejar jag på henne. (Väst-) tyskarna har samlat tillräckligt med Karmapoäng genom att betala återföreningen, PIIGSEN får resten av €-länderna ta hand om, vi i Norden bör bistå Island och Lettland (Estland får ju € vid årsskiftet). Och sedan får bankerna, inte staterna, åtminstone ta delar av risken när de lånar billigt i lågränteområden och sedan lånar vidare till ockerräntor till länder som Grekland...

    SvaraRadera