måndag 6 december 2010

Amerikaner helgon - svenskar rasistiska rövskallar?


Nyanlända somalier känner redan från början hur kyligt det är att vara invandrare i Sverige. De får ångest och depression när de upptäcker Sveriges höga trösklar, rigida arbetsmarknad, besvärliga språk, byråkratiska administration och reserverade människor. De flesta flyttar vidare till England eller USA eller bor kvar med hopp om att flytta en vacker dag.
Detta skriver Rahma Dirie, ung somaliska och fritidspolitiker/kommunfullmäktige Stockholm, i SvD.
Sverige - Helvetet på jorden, alltså, snäppet efter Somalia.

MEN:
För en månad sedan åkte samma Rahma Dirie till Minneapolis i delstaten Minnesota tillsammans med en delegation. Vadå för delegation? Vilket var syftet? Vemn betalade - vi "rigida" och "resereverade" svenska skattebetalare??


Rahma Ditie: -Det första jag lade märkte till var att amerikaner i gemen är vänliga och positivt inställda till invandrare. Immigranter får möjligheter och incitament för att forma sina liv som de önskar. Det är enkelt att starta eget vilket gynnar somalier som ofta har erfarenhet av företagande från hemlandet. Mindre byråkrati och skattelättnader gör det möjligt för mindre bemedlade att starta eget. Människor kan försörja sig på små förtjänster från småföretag.Människorna var kreativa och ambitiösa. Amerikaner såg dem som en tillgång och inte som ett problem. De betraktade USA som sitt hemland och sig själva som amerikaner. Här upplevde jag den största skillnaden.


Alltså, Minnesota, USA - Himmelriket på jorden för flyende somalier.

Mina invändningar: Det är tillåttet att vara ung och dum. Men det borde baskemej vara förbjudet att föra fram superblåst, ounderbyggd och genomkorkand hets mot folkgrupp i Svenska Dagbladet.

1 "de flesta av somalierna flyttar vidare till England eller USA" Va? Är detta sant Rahma? Har du faktabaserad siffra på detta?
Har du faktabaserad siffra på hur många av dina landsmän som kommer hit till frihet och demokrati, men får ångest och depression av oss svenskar?

2. För att komma in i USA krävs ID-handlingar (till skillnad mot Sverige). Man får inte uppehållstillstånd om man inte kan visa att man kan försörja sig (till skillnad mot Sverige).

3. Du hade inte behövt åka på mina skattepengar till USA för att beskriva den helt igenom falska bild du målar upp, både USA och England har liknande tunga problem med somalier som i Sverige, bla med skyhög arbetslöshetm, katsanvändning och muslimsk fanatism. Det hade räckt om du satt dig vid din dator och googlat Läs här här här här



Fast då hade du å andra sidan fått se verkligheten och inte den vackert förskönande och förljugna bild som du vill skriva oss svenskar på näsan.

Din beklämmande enögdhet är plågsam och pinsam.
Fast SvD borde skämmas som lät den passera och tryckas.

13 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-12-07 10:26

    Mitt intryck från de angivna källorna (utom den under "Läs" som inte funkade) är att det finns problem over there, men att man tar itu med dem. I motsats till Sverige ha de flesta somalierna i Minnesota jobb vilket är en viktig nyckel. Den andra är hur man bemöter unga killar som kommer från inbördeskrigets verklighet, hur man får dom att slappna av och inse att här är det inget krig!

    SvaraRadera
  2. Att de har arbeten är inte så märkvärdigt med tanke på att de måste kunna styrka sin försörjning innan de får invandra.

    Min irritation är över SvDs försök till att måla en svart värld vit. Rena rappakaljan. Vad är syftet?

    SvaraRadera
  3. Ett försök att indoktrinera "die dumme Schweden"Annat kan jag inte se detta fullständigt främmande återgivna och sagoomspunna reportage.I det USA jag känner finns inga socialbidrag och ombonade "asylhem" med storbilds-TV och annan mysig inrättning.Att dessa "ensamkommande barn" skulle vara asylanter p.g.a "krig" finner jag lika osannolikt.I så fall skulle detta fenomen har funnits i alla tider,eftersom klankrig rått i deras Somalia,sedan urminnes tider.Men kanske har klimatet för uppehåll av illegala,lockat allt fler,liksom getingar kring sockret....Hur som haver,det finns alltid några okunniga som tror vad som står i SvD,vilket väl var grunden....

    SvaraRadera
  4. Hell!
    Varför kan inte Sverige göra som USA?
    Släpp in de duktiga människor som kan ta hand om sig själva och förpassa de bidragskåta människorna någon annanstans.
    Enklare kan det inte bli.

    /HellBoy

    SvaraRadera
  5. Maken till ljugande har jag sallan skadat, i sann politisk anda dock.
    Har i Minnesota ar somalierna precis som i sverige en problem befolkning. De ar helt enkelt inte intresserade av att integrera sig.
    De bor i sina slumomraden fulla av gang o gangsters.
    Rahmas snack om affarer i malls - ja i de afrikansk agda centren i de forslummade omradena. DAr ser man kanske nagra burqa karringar - ak in till den verkliga stan sa ser du inga burqa karringar precis som du inte ser nagra somalisk agda affarer.
    Det varsta ar ju att svd tagit bort kommentar funktionen pa denna forljugna dikt.

    SvaraRadera
  6. Re:hesoni
    Tack för ditt inlägg...Visserligen aldrig varit själv i just Minnesota.Men med tanke på de andra staterna som jag känner till,insåg jag från början,att det hela var ett falsarium.Därför är det också ett uruselt betyg till SvD,som låter sprida sådana sagor,till de människor som har lägsta utbildningen...Övriga inser med säkerhet varför det hela kommit till stånd.

    SvaraRadera
  7. Svempa, svenskamaerikan2010-12-07 14:43

    Jag bor också vissa delar på året i Minnesota och är ibland i ett område med denna rosenröda beskrivning. Och kan komplettera Heson1 kommentar.
    Integrationen är synligt dålig, med undantag av vissa Posterboys som beskrivs som lyckade exempel, och till och med har gift sig in i amerikanska familjer. Gräver man lite i det visar det sig att flera är utstötta av sina klaner pga detta fruktansvärda brott... (Postergirls har jag inte ens hört talas om utom lidande flickor som räddats från klanförtryck), det finns även här getton där etniciteterna håller sig enbart till de sina och är så autonoma dom bara förmår.

    Syns väldigt tydligt bland just somalier där en växande grup utvecklar sin muslimska identitet ad absurdum och har samma attityd till anpassning som deras bröder i Borlänge där jag också håller till med viss regelbundnehet.

    Styrningen av hårdföra klanregler som inte tillåter anpassning syns till och med för mig som nästan inte har insyn alls.

    Jag och många med mig ser dock tydligt att vi inte kan vara 'amerikanska' i vårt förhållningssätt, utan förväntas vara väldigt finkänsliga inför somalisk/islamisk kultur när vi gör affärer i 'deras' områden. Inte riktigt som en integration skall fungera på amerikansk mark enligt mitt sätt att se det. Givetvis är det ENBART män jag har att göra med. Kvinnorna är osynliga.

    De jobb det talas om i Minnesota är jobb som till stor del riktar sig till den egna befolkningen och ger begränsat bidrag till samhället i övrigt.

    Detta trots att USA har en rigorösare syn på vem som släpps in och kraven på självförsörjning är mycket högre än i Svedala.

    Däremot är det sant att det finns öar av hopp här och var, med i USA högutbildade, hyfsat sekulariserade familjer som lyckats leva den amerikanska drömmen. Är det här Rahma har varit?Dessa bor aldrig i den stora gruppen. Bekräftar undantagen regeln? Nej, sorry, det negativa överväger kraftigt ur integrationssynpunkt. Med tanke på den av Rahma hyllade lättheten borde det vara MÅNGA fler som anpassat sig.

    Rahma Dirie låter som om hon enbart vill bekräfta en politisk agenda och den rosenröda multikulturella drömmen. Och hon får det att låta som om det är svenskarna som skall skärpa sig. Sanslöst.

    SvaraRadera
  8. Det kanske skall papekas vad Rahma besokte nar hon var i Minnesota - kan man fa reda pa ifran muslimsk press har i Minnesota eftersom hon intervjuades dar och talade ner Sverige nagot enormt.
    Hon besokte Karmel Mall Minneapolis, Somali Mall i folkmun, vilket ar agt av en somalier. Detta ar nu inte ett USA typ av Mall utan mer typ afrikansk bazar.
    Jag har faktiskt besokt detta stalle och nar jag var dar maste jag varit den enda vita personen i omradet - och det var INTE trevligt eftersom man inte var sarskilt valkommen.

    Vidare gar det manga historier ang. agaren och de som hyr affarer eftersom den somaliske agaren anvander maffiametoder for att pressa pengar av de som hyr affarer - i sann somalisk anda.

    SvaraRadera
  9. Selvfølgelig har de fleste somaliere i USA jobb. De kommer ikke inn om de ikke som minimum har en fagutdannelse.
    I Norge stiller vi ikke slike krav, og derfor er mange av somalierne i Norge også analfabeter.
    Det er vanskelig å se hva en analfabet skal jobbe med i et land som Norge som faktisk er et høyteknologisk samfunn. På samme måte som Sverige er det.
    Dermed er det forferdelig enkelt å forklare hvorfor mange somaliere er arbeisledige.

    SvaraRadera
  10. Anonym har givetvis rätt. Det är ett mysterium hur alla de som är analfabeter och outbildade invandrare väntas kunna ta del av svenska alliansens "arbetslinje".
    Speciellt som dessa invandrade är ickepersoner för makthavarna, de talas aldrig om, alltså finns de inte.
    Det vore ärligare att öppet erkänna att till Sverige/Norge har invandrat människor utan någon som helst möjlighet att nånsin kunna skaffa ett arbete, och hur planerna ser ut på deras livslånga försörjning, var pengarna ska tas. Det är inte farligt - lägg korten på bordet, levandegör människorna, sopa dem inte under mattan. Det är fullständigt ovärdigt.

    SvaraRadera
  11. Man kan säkert kommentera artikeln på

    Brinkemobloggen.

    Klart är, Rahma verkar inte speciellt motiverad av att bli en del av det svenska samhället med sin fördomsfulla inställning till svenskar.

    Det tråkiga är bara att hon och förmodligen Brinkemo själv parasiterar på mina skattepengar.

    SvaraRadera
  12. Rahma hat tur som bor i Sverige, här får man mycket gärna tycka att svenskarna är skitsvennar och Sverige är ett ruttet land som man bara, bara går och önskar sig bortifrån. Det är tillåtet att få frihet, skydd, mat och tak överhuvudet och sen spotta på allt som landet står för.
    Bara, bara inte vi som erbjuder allt har motsvarande synpunkter.

    SvaraRadera
  13. http://brinkemo.bloggsida.se

    Jag har påbörjat en liten diskussion på Per Brinkemos blogg om någon mer vill deltaga.

    SvaraRadera