måndag 27 december 2010

Nu är glada julen slut, slut, slut...


precis som glöggen var redan före jul, precis som alla människor som färdades likt radarstyrda myror från A till B i torsdagens snö/tåg/trafikkaos, och från B till A i söndagens snö/tåg/trafikkaos.

Och nu kommer hjärnforskaren Martin Ingvar, den ende person i Sverige som jag har 100% tilltro till, oavsett vad han säger, och påstår att det är lönlöst att banta efter julmaten.
-"Inga bantningskurer hjälper. Att börja banta efter utsvävningarna kring julbordet är lönlöst. För den som verkligen vill gå ner i vikt gäller det att ställa om hjärnans belöningssystem, annars visar vågen snart samma siffror igen."

Det handlar alltså om nytänk, inte gamla klychor som "ät mindre och rör dig mer", utan att istället ha kunskap om hur hjärnan fungerar och äta efter det. Hjärnbalans alltså.
Piece of cake!

..........fast dyre professorn,.........hur då?


GP HD

4 kommentarer:

  1. Thorsten:Där ser du vad vi äldre klarade av redan under 50-talet...Två DA-lok fick hämtas ut från Järnvägsmuseum,för att skotta linjen fri genom Småland !!!Nog stämmer det väl,att det mesta var bättre förr i tiden....Detta "under" sker 27 dec.2010.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-12-27 22:14

    Javisst, Lars, läste detta med stort nöje. Järnvägsmuseet i Gävle är unikt på det lilla viset att alla lok utom ett i ångpannan uppslitsat A-lok är i körklart skick. Utöver de två Da-loken som nu kommer till användning är, så vitt jag vet, även två Rapid (Ra) lok från 50-talet ständigt utlånade, ett till Trafikverket för ett mättåg och ett till "årgångståget".

    SvaraRadera
  3. Tror det handlar om något så enkelt som att sötsaker triggar begäret efter fler sötsaker. Ska man bli av med suget, måste man tänka som en AA-are, "jag tar en dag i taget" eller t o m "jag tar en timme i taget".
    Man ska stå emot suget när det kommer och i stället dricka lite vatten, te eller kaffe (naturligtvis utan socker), sortera tvätt, gå ut med hunden, jobba (!), gå in här på bloggen eller något. Inte genast gå till godisskålarna och stoppa munnen full.

    Efter några dagar har mycket av godissuget försvunnit. Efter X veckor (beror ju på vilken konsumtion man haft) har man tappat lite av godishullet.

    Har varit i chokladträsket och tyvärr trillat dit under julen, men jag vet ju att jag kan få bort det igen.
    Alltså, jag börjar om igen och förlåter mig själv för de där fudgebitarna och twistkolorna. Det är ingen idé att få någon ångest för det.
    Denna vecka gäller utförsåkning i backen och kanske lite cykling i källaren.

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2010-12-28 10:00

    Öbon är inne på rätt spår, det gälla att finta mot belöningssystemet. En viktig del är även att bland kolhydraterna i kosten ha en stor andel långsamma dito (grovt bröd, flingor, rotsaker, baljväxter) för en långsam och jämn produktion av glukos = blodsocker. En jämn blodsockernivå ger mindre sötsug, en som åker jo-jo mera! Och sötningsmedel, de ger från smaksensorerna i tungan signalen: nu kommer socker, skicka ut insulin, men det kommer inget socker. Då sjunker blodsockret, man blir irriterad och sötsugen igen. Bättre att söta med riktig socker, men i mindre mängder. Samma gäller light produkterna i största allmänhet: skippa dem, ät the "real thing", men i mindre mängder!

    SvaraRadera