söndag 19 december 2010

Ne touche pas mon pot!


Stopp och belägg, Ulf och Thorsten, här är ni, intet ont anande, inne på lejoninnans mark. Göran Skytte är en mycket kär vän långt tillbaka.

Det enda Guillou och Göran Skytte har gemensamt är att de startade upp Rekordmagaziner 1986.
Göran är extremt begåvad programledare, journalist, kolumnist, författare, egenföretagare, riksevangelist och dukumentärskapare.
Men det finns inte någon belackare i hela Sverige som tycks kunna förlåta honom att han, exmarxisten, faktiskt valde att inte längre vara ung och dum, utan att bli vidsynt och klokare.
Thorsten Schütte skriver:
"Det finns inget värre än konvertiter, sidbytare, som brer på ordentligt för att övertyga sina nya vänner om äktheten i sin omvändelse."
Hur ska man kunna sluta "bre på om äktheten", när man otroliga fyrtio - 40 - år efteråt ständigt måste försvara sina lastgamla synder.

Ulf Skriver: "Ni glömmer väl inte Göran Skytte som ju dömmer ut minst lika många kollegor och stora delar av oss som kanske ser på samhällsgemenskapen från ett litet annat perspektiv. Egentligen är både Jan och Göran rätt irriterande besserwissrar båda två."
Jag själv skiljer på journalistik och partsinlaga.

Görans trollbindande journalistik skapar tilltro och ger analytiskt briljanta insikter. Jag kan inte erinra mig någon gång under alla dessa år att han kastat ur sig låga påhopp på kollegor. Det satt tom hårt inne att bemöta Guillous hejdlösa galenskaper.
Däremot är han sylvass mot de politiker han bevakar för SvDs ledarsida.
Guillou däremot ägnar sig åt att posera med sina egensinniga partsinlagor.

"Irriterande besserwisserrs" , ehhhhh, det känns som ett helt oundvikligt kännetecken, hos alla våra stora opinionsbildare, om man tittar sig omkring.

23 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-12-19 15:27

    Lejoninna hit eller dit, jag och Göran Skytte går helt enkelt inte ihop. Men smaken är ju som bekant delad. Jag, 1/4 i "utanförskap", blev särskilt illa berörd när Göran för några år sedan raljerade med alla som var kritiska mot regeringens ändringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Den taggen sitter kvar.
    Nu ska jag snart ägna mig åt gästerna, adventsfika med trapphusgrannarna, vår tur i år!

    SvaraRadera
  2. Alla har självklart rätt att tänka och tycka! Lika stor rätt som jag tar mig när det gäller att försvara det nära.

    SvaraRadera
  3. Säg mig vem du umgås med,och jag ska säga vem du är...Nu är du förlåten eftersom du skrev att det var långt tillbaka i tiden.Men samtidigt undrar jag,var det under hans marxistiska era,du lärde känna denne för mig renodlade kommunist.Då tar jag tillbaka mitt förlåt.....F.ö oppinionsbildare är det inte lite förmätet ???

    SvaraRadera
  4. Säg mig, vad vore jag för kompis om jag inte här på min alldeles egna blogg stod upp och försvarade gamla vänner, nära och kära?

    SvaraRadera
  5. Tycker det är en styrka med personer som under livets gång ändrar sina åsikter.Jag själv stod långt till vänster politiskt för 20 år sedan-vilket jag DEFINITIVT inte gör idag.Människor som går genom livet med exakt samma åsikter kan bli väldigt farliga och vara ett hot mot utvecklingen.Det gäller politiker,journalister och alla vi andra.Hade inte folk i Sverige det senaste 150 åren ändrat sina uppfattningar om saker och ting skulle vi än idag varit Europas fattigaste land./Petter

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2010-12-19 19:46

    Eftersom jag själv varit arbetslös och heltidssjukskriven och nu är "sjukpensionär" på 25 % tar jag angrepp på sjukskrivna och arbetslösa personligt, precis som jag känner mig som invandrare angripen när man yttrat sig invandrarfientlig. It's personal.
    Och jag har full respekt för folk som byter politisk åsikt och står för detta byte, det finns många både lyckade och mindre lyckade exempel för detta. Det är mest "överivern" hos vissa sidbytare, som jag upplever som jobbig!

    SvaraRadera
  7. Precis som Petter är jag väldigt tacksam över ett ständigt växande. Och omgivningen ska nog vara evigt tacksam att jag taggat ner betydligt.

    SvaraRadera
  8. Jag förstår dina känslor Thorsten, kan inte riktigt minnas när sjuka attackerades av GS. Själv månar jag mycket om de sjuka och arbetslösa.

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2010-12-19 22:07

    GS skrev några månader efter valet 2006 en krönika där han var fullständigt oförstående att regeringen hade så dåligt opinionsstöd trots att folk ha fått mera pengar i plånboken och tyckte dom var gnällspikar. Min analys var i stället att folk var mindre egoistiska än GS förutsatte, kunde titta längre än näsan räckte och bekymrade sig över dom som nu hamnade i kläm som sjuka och arbetslösa, kanske även insåg att jobb och hälsa i dag inte garanterar detta för en själv i morgon. Den här typen av solidariskt tänkande är för mig inte vänsterflum, men kittet som håller ihop ett anständigt samhälle!

    SvaraRadera
  10. Möjligen har människor som står utanför systemet, typ freelansare och vissa egna företagare, och aldrig lyft ett öre själv från skattemedel, en annan syn på saken än vi.
    Jag försvara alls inte, funderar bara på en tänkvärd förklaring.

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2010-12-20 08:20

    Rimlig förklaring, påminner om att många proffspolitiker och proffstyckare är lång från en vanlig "knegares" vardag. Bara vid trapphusfikat i gå pratade vi om två personer i grammskapet som nu står utan sjukpeng och är helt förtvivlade.
    Och sedan: att få exempelvis sjukpeng är ju inte att lyfta skattemedel, utan att få ersättning från en försäkring som man i alla år har betalat in i via arbetgivaravgifterna. Det är inga bidrag eller "nådegåvor", utan försäkringsutbetalningar man har rätt till. Just sjukförsäkringen är dessutom sedan länge "överfinansierad", det betalas in mera pengar än som går till sjukpeng, resten används annanstädes!

    SvaraRadera
  12. Men varför situationen har uppstått,vandrar ni båda som katten kring....Skall alla dessa våra behövande sjuka,samt nyinvandrare ha samma rättigheter,som vi som ursprungligen betalat in pengarna...eller möjligen rätt till en mindre del i det hela ???Vidare hur har kontrollen varit under alla år..Hur många har missbrukat systemet(såväl svenskar som invandrare) och till dags dato gör så...Kanske har förtroendet (naiviteten) varit för stor och kontrollerna för få !!! Är det inte sak samma med pensionsystemet,sker inte samma art av bedrägeri också här ???Socialisterna var och är givmilda när det gäller deras väljarkår..När nu en bättring sökes uppnås kring det hela,får andra stå vid skampålen...Samtidigt som de verkligt sjuka i vårt land,står utan ersättning i ett nytt hårt klimat....O.B.S min kritik mot slappheten har inte enbart sin grund,i de bedrägerier som nu dagligen upptäcks ,med "inbillade sjuka" och deras irakiska "vårdare" som startat eget inom bluffbranschen....Men befarar att dessa inte är ensamma om att berika sig...I slutändan betalar "die dumme Schweden" ...

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2010-12-20 08:50

    Alla utredningar som "fusk" i socialförsäkringssytemen har kokat ihop från de braskande siffrorna som basunerats ut av som som bara läste sammanraget till mycket mindre siffor när uppenbara misstag, fel till den försäkrades nackdel o s v har tagits bort. Den hårda kärnan av fuskare är mycket driven och tar sig oftast genom alla kontrollsystem, men på vägen fallar folk bort som egentligen hade rätt till ersättning. Jag har ju själv vandrat en del genom systemen och framför allt lagt märke till en viktig sak: De flesta har rätt till ersättningar inte bara från dom statliga systmen, utan även från kollektivavtal, privata lösningar o s v. Men det måste man lista ut själv, vilket ofta är svårt för en sjuk i underläge. Staten skulle spara mycket pengar i försörjningstöd, bostadsbidrag mm om alla fick ut dessa ersättningar dom har betalt premier för och rätt till. Om man, enligt MPs förslag hade "en dörr in" till socialförsäkringarna när man långvarig sjuk, arbetslös o s v, men en insatt handläggare som är ansvarig för Dig, då kan den hjälpa Dig att leta fram alla kopletterande ersättnigar Du har rätt till. Dessutom, med en handläggare som är ansvarig för både A-kassa och sjukpeng, kan man ju inte heller, misstag eller fusk, få dubbla ersättnigar. Och, om man ersätter alla inkomstberoende ersättningar som sjukpeng och a-kassa med en gemensam "jag är inte på jobbet men det är inte mitt fel"-ersättning då kan man ju även få den under tiden AF i dag säger att man är för sjuk för att jobba/få a-kassa och FK säger man är för frisk att få sjukpeng. I stället för att jaga pengar till sin försörjning kan då individen fokusera på att söka jobb, bli frisk, få rehabilitering o s v!

    SvaraRadera
  14. Thorsten hela din redogörelse över en svårlöst byråkrati,köper jag rent av.Men ett som delvis retar mig,är det bondfångeri som man från alla håll,nyttjar mot en svag.T.ex A-kassan,en släkting till mig som hela sitt förvärvsliv betalat (tvingats betala)in avgift.När sedan sjukdom slår till och han av detta skäl inte längre kan utnyttjas på arbetsmarknaden..Då kommer ett besked att de pengar han betaltat in inte berättigar till någon ersättning..Puts väck stora summor,som nu facket tillägnar sig,och staten får överta ansvaret.I slutändan innebar detta att han som gammal och sjuk nu tvingas leva på ett existensminimum...Så fungerar alltså vårt omtalade sociala system !!!

    SvaraRadera
  15. Det har visserligen inte med ovanstående att göra så mycket, men jag får någon obegriplig anledning mejljulkort av Göran Skytte sedan flera år. Jag har aldrig träffat honom, aldrig korresponderat med honom, aldrig rört mig i samma kretsar som han ...

    jättekonstigt.

    /Öbon

    SvaraRadera
  16. Thorsten Schütte2010-12-20 10:25

    Öbön: jag brukar hålla mig bort från astrologin, med Du kanske är Skytte...
    säger en annan Schütte

    SvaraRadera
  17. Thorsten Schütte2010-12-20 10:32

    Lars: Vi är helt överens. Och vid det nuvarande parlamentariska läget skulle MP och alliansen kunna utnyttja den samsyn de har i dessa frågor, exvis om obligatorisk a-kassa (som MP aldrig skulle få S och V med på), att gemensamt göra upp om genomtänkta förbättringar och förenklingar i socialförsäkringssytemen, efter att snabbt ha åtgärdat de mest uppenbara orimligheter folk hamnar i nu!

    SvaraRadera
  18. Hehe, nej, jag är kräfta ;-) (och råtta enl kinesisk astrologi). Fast jag ägnar sannerligen inte mycket tid åt sådant hokus pokus

    SvaraRadera
  19. Thorsten Schütte2010-12-20 11:05

    Ja, hokuspokus var det rätta ordet. Har i min ungdom sysslat en del med astronomi och hela tiden fått förklara skillnaden mellan astronomi och astrologi för fåkunninga och därmed kunnat skärpa mina argument mot den sistnämnda!

    SvaraRadera
  20. Ulf Hjertén2010-12-20 17:08

    Kära lejoninna! Snart är det julnatt, då vi hälsas med en freds och fridshälsning, nog så behövlig i alla tider och också i vår. Därför ska jag söka undvika blåsa i fler stridstrumpeter som den att jämföra Jan G med Göran S. Jag har hört båda tala flera gånger, jag har läst en del av deras böcker och krönikor och ibland förvånats över deras sarkasmer och självsäkerhet. Det var det jag tänkte på vid jämförelsen. Vems stjärna som lyser klarast på publicistklubben idag vet jag inte. Bryr mig heller inte. Jag hoppas att de kan ärligt önska varandra God Jul och vara lite som alla andra. Så Lars: Det här med rättvisa och rättfärdighet är inte lätt. Är det rätt att han som inte gjort något för vårt lands uppbyggnad ska få lika mycket omvårdnad som en som betalt skatt i 40 år? Läs Matteusevangeliets 20:e kapitel om arbetarna i vingården och begrunda detta. Jag brukar ibland söka mig till den vise från Nasaret när jag hamnat i bryderi och faktiskt har jag fått riktigt bra svar lite då och då. Så alla: GOD JUL och ett GOTT NYTT dialog ÅR.

    SvaraRadera
  21. Thorsten Schütte2010-12-20 19:25

    Hej Ulf! Det kom från hjärtat, önskar Dig samma och en fortsatt spännande dialog. På en blogg av en broderskapare eller miljöpartist skulle vi två säkert kunna dunka varandra och bloggaren i ryggen, men det vore ju inte lika utmanande och spänstigt precis!

    SvaraRadera
  22. Intressant tanke det där Schutte om att ha en gemensam handläggare för både A-kassa och F-kassan.Det borde minska risken för fusk eller att människor hammnar i "moment 22" mellan dessa två system.MP och alliansen skulle väl kunna göra upp om att förstatliga A-kassan.Borde inte vara något problem.I exempelvis Norge är A-kassan stalig./Petter

    SvaraRadera
  23. Rättelse till föregående inlägg:Norges A-kassa är statlig inte "stalig".Nog dags för mig att sova.../Petter

    SvaraRadera