onsdag 1 december 2010

money, money, money - must be funny, in a rich´s mans world.


Åke Lundberg, präst, hedersprost, kompositör och vissångare skrev igår en insändare i Expressen, och jag föll direkt:
"Sveriges - och kanske - världens äldsta skola för handikappade läggs ner!
Den vackra Manillaskolan på Djurgården på Stockholm läggs ner samma år den fyller 200år!
Nåväl, nu säger vän av ordning att Manillaskolan visst inte ska läggas ner. Den ska flytta. Till lokaler som ska byggas om och utrustas för verksamhetens speciella behov.
Visserligen vid Essingeleden. Men trafikbullret är ju de döva ändå förskonade från. Men ingen arkitekt i världen kan skapa ett grönskande Djurgården där. Så, varför denna klåfingrighet? Gå in på Manillaskolans hemsida. Känn på atmosfären, se på bilderna och videoklippen! Varför ska vi missunna våra döva barn att tillbringa sin skoltid i en sådan vacker och behaglig miljö?
Och historien. Läs om hur eldsjälen Pär Aron Borg byggde upp den första Manillaskolan, hur man hjälptes åt att rusta upp husen som då fanns. Känn en berättigad stolthet över att vi hade en sådan skola för handikappade till och med långt före folkskolan infördes.
Nog vore det på sin plats att visa en smula respekt för alla som kämpat för att utveckla denna skola på just denna historiska plats."
Som huvudskäl för beslutet att flytta Manillaskolan, som togs den 14 juni, anger Specialpedagogiska skolmyndigheten att Manillaskolan saknar en god akustisk miljö.

Ehhhhhhhhhhhhh, kom de på det nu efter 200 år?????
Låt mig misstänka att sanningen ser lite annorlunda ut. Det oerhört attraktiva läget? Är det nån med mer pengar än döva barn som hett suktar efter det?????
Hedervärt försök av Åke Lundberg att föra dessa barns talan, jag är med honom hela vägen!
Även om också jag fattar att det är rätt kört för alla de små passagerare, som jag under årens lopp fraktat i flygplan mellan hem nånstans i Sverige och den efterlängtade skolan på det undersköna Djurgården.

11 kommentarer:

  1. Ännu något svårbegripligt. Hörselskadade barn, behöver inte de extra stimulans av/för övriga sinnen? Är inte det något som de verkligen kan få just på Manilla?

    Usch vad dumt!

    SvaraRadera
  2. Tack för detta. Idag handlar så mycket om "etisk" diskriminering i debatten, men vi får aldrig glömma de som kämpat för att barn med funktionshinder också har sin rätt att ta plats i samhället. Tack för detta. Du skriver en av Sveriges bästa bloggar! Både hjärna och hjärta är med!

    Anne S.

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-12-01 20:42

    Bra, Carina, att Du lyfter detta i Din blogg. Det hade lika väl kunnat varit en skola för autistiska barn, genom autism- och aspergerförbundet www.autism.se har jag fått höra om många skrämmande exempel på hårresande attityder mot funktionshindrade, men även solskenshistorier. Vi får aldrig ge upp kampen, redan i bibeln står: det som ni har gjort för en av dessa mina minsta...

    SvaraRadera
  4. Tack ni alla tre goa människor med hjärtat på rätta stället, frustrerande att känna sig så maktlös och ickelyssnad på bara.
    Hej Thorsten, härligt att ha dig hemma igen, har du haft intressanta upplevelser och en fin skånsk advent?

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2010-12-01 22:36

    Ja, det var en minsta sagt omväxlande resa. Jag, som blir stressad av resor, är mycket glad att jag kunde knöka ihop två privata och två tjänstebesök i ett svep. I det rådande väderläget har jag haft oförskämt just med just mina tåg och flyg. Advent i Skåne innebar bl a besök med min ena bekant på Krapperups julmarknad och en stärkande promenad med mina andra bekanta och deras tre hundar på den snöiga Hallandsåsen. Och tjänstedelen av resan gav mera jobb för mig framöver med järnvägen i Norge och förhoppningsvis även Danmark.

    SvaraRadera
  6. God akustiskt miljö? Dom var väl hörselskadade barnen?
    Vad är det för fel på en fungerande skola som är 200 år? Kanske bara behöver piffas till lite?? Allt detta ändrande. Men det är väl någon som vill ha sin staty någonstans..
    /B-M

    SvaraRadera
  7. Vad trevligt det låter, familj, vänskap, tur med vädret, lite julkänsla och hopp om nya yrkesmässiga utmaningar! Mina innerliga gratulationer, Thorsten, det är du värd!

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2010-12-02 17:26

    Ja, i Norge och sannolikt även i Danmark satsar man/kommer att satsa stort på moderniseringen och ökat driftsäkerhet av järnvägen. Min goda uppfostran gör att jag inte kommenterar läget i Sverige och Tyskland på den punkten, två länder som i mångt och mycket blir allt mera lika varandra som bär...

    SvaraRadera
  9. Himla tur för somliga, att du är så väluppfostrad!

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2010-12-02 20:41

    Åke Lundbergs psalm "Guds kärlek är som havet och som gräset..." är den enda som under tyska delningen blev censurerad i baptisternas sångbok. Vers tre med orden "Och ändå är det murar oss emellan" fanns bara i den västtyska utgåvan. Psalmen är mycket populär i Tyskland och just den speciella laddningen var viktigt under murens fall:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Guds_k%C3%A4rlek_%C3%A4r_som_stranden_och_som_gr%C3%A4set

    SvaraRadera
  11. Åhhhh, det är den vackraste psalm jag vet, hade inte en aning om att denne Åke Lundberg skrivit den. Tack, Thorsten!

    SvaraRadera