onsdag 1 december 2010

Dinga Ombudsmannen


"Att utestänga en elev från undervisning för att hon bär slöja som täcker ansiktet
strider mot diskrimineringslagen" anser DO Katri Linna.
Att Katrin Linna mesigt och räddhågset viker ner sig för de här medeltida sederna innebär att det inte finns nåt slut. Vad blir nästa krav att testa för DO? Mansfri tid i badhuset? Pojkfria klasser? Snabbköp med bara kvinnliga kassörskor? Sjukhus med bara kvinnliga läkare och vårdpersonal? Kvinnliga tandläkare?
Det är hög tid för politikerna att ta ansvar för DO - en lukrativ instans för skadeståndsspekulanter -, och befriar ryggradslösa Katri Linna från sitt uppdrag. Hon har lagt ett nesligt löjets skimmer över den goda avsikten.


Sydsvenskan
Helsinborgsdagblad SvD DN Aftonbladet Aftonbladet

8 kommentarer:

  1. Och jag som faktiskt inte förstår vad niqab eller burka har med själva religionen att göra ...? Borde inte Gud, Jahve och Allah se till våra hjärtan och själar i stället för vad vi råkar ha framför ansiktet?

    Katolska nunnor täcker håret. Ortodoxa judinnor har peruk och/eller sjalett. Muslimska kvinnor kan ha sjal. Visst, okej, med mig, men att täcka ansiktet?

    Där går en skarp gräns för mig.

    Till slut. Studenten "A" har gått sin utbildning, men vilken förskola anställer henne? Kommer de ha manlig städpersonal, manliga förskollärare, manliga vikarier? Eller manliga snickare, målare, vvs-are ...?
    Hur gör "A" när barnens pappor lämnar och hämtar? Snabbt på med niqaben då, eller?

    För man kan inte sköta små barn som inte kan se ens ansikte, barn läser av ansiktsuttryck och röstläge långt innan de förstår ett talat språk (och själva talar det).

    SvaraRadera
  2. Jag är nudist. Jag kräver att få studera och arbeta naken!

    SvaraRadera
  3. Re: Öbon
    Hon täcker sitt ansikte för att inte andra män, än den som familjen bestämt åt henne,ska få lust till "sin nästas hustru" !!! Att man med en ¨sån spökklädsel skrämmer små barn,finns ingen DO som bekymmrar sig över...
    Nudisten:Du kan ju försöka få ut ersättning av DO,om du nu har en sådan läggning,samt nekas en anställning.Vet att det finns Zigenare som av motsatt skäl,fått rejäl utdelning........

    Var det någon som sa-Ur led är tiden-???

    SvaraRadera
  4. Öbon sa...
    Öbon: -"Och jag som faktiskt inte förstår vad niqab eller burka har med själva religionen att göra ...? Borde inte Gud, Jahve och Allah se till våra hjärtan och själar i stället för vad vi råkar ha framför ansiktet?"

    Heja, heja, kloka ord Öbon, det går inte att säga bättre!

    SvaraRadera
  5. Ulf Hjertén2010-12-02 08:48

    Ja. vi har bekymmer med våra bokstavstroende, antingen de är kristna eller muslimer. När våra religiösa skrifter efterlevs rent bokstavligt blir det ofta rent absurda följder. Det märkliga är att alla egentligen tolkar skrifterna. Även de bokstavstroende. Och minst lika märkligt är att tolkningarna alltid svarar upp mot manliga maktstrukturer. Kvinnan tige i församlingen tolkar kvinnoprästmotståndaren bokstavligt men han kräver inte att frun som följer med och lyssnar på honom har hatt på sig i kyrkan. Det står nämligen i samma kapitel att hon ska ha huvudbonad. Så är det nog med burkan också, även om jag inte är expert på koranen. Ja, säg den värld som vågar bli konsekvent.

    SvaraRadera
  6. Ulf Hjertèn:
    Glädjande att fått dig här på bloggen..Du tycks vara en kyrkans man,lik Hasse Alfredsson`s,"pastor Jansson".Efter att läst mellan dina rader,tycks du dessutom vara en man som kan lägga orden i bomull.Men din liknelse kring huvudbonad inom olika religioner,haltar en aning.Det är trots allt viss skillnad att gömma sin flint eller sitt ovårdade hår under mössa/hatt,eller att gömma sig bak en mask.(där endast en öppning för ögonen tillåtes)Tror nog att du är betydligt bättre bevandrad inom de olika trosriktningaran,än du vill öppet erkänna.Personligen tror jag att det ligger andra grunder bak sådan klädsel,antingen det är islamister el.sionister,alt. vissa extremgrupper inom kristendomen.(sekter i USA ).
    Sammantaget är min teori,att det i första hand bäres för att i mån provocera...Men du får gärna omvända mig om du anser min teori helt åt skogen...Men nog ligger väl en viss del mission bakom klädseln.

    SvaraRadera
  7. @Lars: jag var en smula ironisk med mina ord "och jag som faktiskt inte förstår ...".

    /Öbon

    SvaraRadera
  8. Ulf Hjertén2010-12-02 11:08

    Jämförelsen med pastor Jansson är väl inte det bästa betyg jag kan få men du har rätt: Jag har varit aktiv i svenska kyrkan i dryga 50 år. Min tanke var att försöka lyfta fram tolkningsproblematiken. Jag är faktiskt övertygad om att det är en manlig maktstruktur som ligger bakom både kvinnoprästmotståndet och förtrycket av muslimska kvinnor. Det är mannen som demonstrerar sin makt över kvinnan som tar sig de mest besynnerliga uttryck varav heltäckandet av kvinnans ansikte är ett. Det var inte hårvårdsskäl som fick Paulus att skriva som han gjorde. Det var den tidens gängse uppfattning om kvinnans roll som låg bakom. Ska jag vara ärlig tycker jag att Paulus är en riktig manschauvinist. I den muslimska världen finns det gott om sådana. Och: Se dig själv i spegeln, brukar min fru, som är präst, säga.

    SvaraRadera