fredag 17 december 2010

Ett kritiskt hedersuppdrag.


Sveriges tuffaste och mest spännande jobb måste utan tvekan vara att vakta Julbocken, Gävles stolthet. Det är inte så himla lyxigt, väktaren håller till i en liten röd vaktkur, det finns en liten värmefläkt, två stolar, ett bord och en adventsljusstake. föra
Förra året stod bocken i lågor dan före dan, så nu nalkas de mest riskabla och actionfyllda dagarna, eller nätterna kanske vi ska säga, för det är under helgnättern mellan midnatt och fyra, som de djärvaste planerna smids.

Några bortglömda helikoptersnitsare från Stockholm erbjöd 50 000 kronor för att kidnappa bocken och föra den till Stureplan.
Men vakten har sina yrkesknep och sina specialstrategier mot alla attentatsplaner.
-Skulle bocken brinna eller försvinna under mitt pass skulle jag aldrig våga visa mig i stan igen, säger vakten.

Vilken fullkomligt obetalbar syn!
En julbock dinglande mellan Gävle och Stureplan - kreativt. I like.

Men - naaaaeehhh, behåll ni klenoden i Gävle - vi har tillräckligt många bockar själva runt Stureplan!!!



DN
GD Arbetarbladet Expressen

11 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-12-17 12:21

    Ärligt talat, synd att det inte blev av. Vilken grej, julbocken på Stureplan. Men sannolikt hade väl några JAS-plan gått upp och tvingat helikoptern att landa någon annanstans...

    SvaraRadera
  2. Haha, gillar din slutkläm!

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Där är ni ju, båda två! Tack och lov överlevde ni gårdagens strapatser i vinterlandet, jag är glad och lättad. Speciellt att Thorsten kunde hålla sig från att skälmskt skrämma livet av oss nerviga presumtiva bobboffer i 08-land!

    SvaraRadera
  4. Det har varit strapatser utöver det vanliga för att få hem mat till familjen, tonåringarna kommer till oss idag, och mat till hunden, ordna med leverans av spis, som skulle kommit igår, be om lov att parkera hos grannen, eftersom vår väg, trots att grannen plogat den, håller på att snöa igen än en gång, rådda avhämtning av material som ska till kund. Avhämtningen skulle ske i morgon bitti, men det är fysiskt omöjligt att få in en lastbil här nu. För att inte tala om att få ut den!
    De kommer på måndag morgon i stället, vilket ger mig mer tid att skotta.

    Men men, hellre brödlös än rådlös, känner mig hyfsat duktig nu som fått ordning på nästan allt.
    http://rapporterfrnmin.blogspot.com/2010/12/battre-brodlos-radlos.html

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2010-12-17 13:18

    Ja, och nu har jag cyklat till blodtryckskontroll - och trots att det var dubbelt mening blodtryckshöjande att cykla dit på oplogade cykelvägar (Västerås - Cykelstaden - jo, tjäna mittbena) var trycket bättre än man kunde hoppas på. Nu ska jag bara gå och hämta bilen från servisen - då är det bara det vanliga julstöket kvar.

    SvaraRadera
  6. Blodtrycket ja, gudskelov har jag äntligen fått rätt nivå på medicineringen, förutom att jag fått bättre kondis, så jag tar mitt pulkadragande som extra motion.

    SvaraRadera
  7. Äh, skulle naturligtvis ha gratulerat dig Thorsten, till både stilig insats på cykeln och att trycket var bra.

    SvaraRadera
  8. Denna julbock har blivit en symbol för staden Gävle,likt Frihetsgudinnan i NY,Brandenburger Tor i Berlin,etc.Vem som ursprungligen hade en så lysande ide,hans PR är värd en eloge.Men nog hade det varit bättre för 08-orna,om man flyttat Stureplan till Norrland..

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2010-12-17 14:51

    Ja, ibland får kommuner reklam alldeles till skänks. Som Ystad där värdet av varumärket Wallander för staden och turismen på Österlen värderas till ½ miljard eller så...

    SvaraRadera
  10. Ja,Thorsten tack vare det stora intresset i Deutschland.Man åker i skaror,med abbonerade bussar,till Ystad och Österlen.För att på nära håll,se landskapet Mankell har skapat från Afrika.Otroligt men sant...Han om någon har med sin cop,blivit en förmögen man.Är intresset i Sverige lika stort ???

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2010-12-17 19:00

    Ja, i Tyskland är svenska deckare i allmänhet och Wallanderdeckare i synnerhet ytterst omtyckte. Det finns egna hörn i bokaffärer för "Schwedenkrimis", inkluderar även Norge. Och barnboksavdelningen, då kan man säga SAS = svensk alltsammans. Och IKEA-möbler, vem man än hälsar på! Varumärket Sverige är fortfarande mycket positivt laddat, den största fläcken på detta är Vattenfall. Mina systrar har flyttat från denna elleverantör som är mäktig i Tyskland.
    Och även i Sverige slog ju Wallander stort. På nittiotalet kom lagom till sommaren alltid den nya Wallanderdeckaren. Först läste jag den, sedan fick svärmor den. I några dagar på sommarstället dök hon bara upp till måltiderna då, annars satt hon och läste...

    SvaraRadera