söndag 28 november 2010

Wikigate.


Wikileaks bygger upp sitt varumärke som maktfaktor och whistleblower - de är ju minsann inte bara sensationslystna och valstugeskvallrare. Wikileaks ocensurerade versionen av vad världens ledare egentligen tycker om varandra och hur de försöker köpslå för att få sin vilja igenom kan leda till internationella förveckling
Trots att dokumenten egentligen inte är någonting annat än en rak beskrivning av faktiska händelser, kriget och diplomatins verklighet, är de politiskt explosiva.

What´s new? Medias jobb är inte att skydda de mäktiga från att skämmas.
Kan det vara chockerande nyheter för någon enda människa att valda ledare säger en sak och gör en annan? Det som är skamligt är i så fall att makthavarna blir kinkiga för att det de verkligen sagt avslöjas för dem som har röstat på dem.
Men trillar himlen ner över oss?
För min del är det välgörande att se kejsarna avklädda då och då - det är ingen vacker syn, men förminskar deras makt.
Tack för kaffet.


Aftonbladet
Expressen SvD SvD DN

4 kommentarer:

  1. I regeringskansliet råder idag sorg..Varför nämns man överhuvudtaget inte i dessa sammanhang ? Kan det var så enkelt,att USA enbart befattar sig med de övre divisionerna.Kom att tänka på Jan Fridegård`s "Sverige är som en flugskit på tapeten" För de som gärna vill stå främst i ledet,är detta sanningens ögonblick,med eller utan hästsvans.Här hjälper knappast,att man skänker bort 5-6 miljarder till Irland..nu måste nytt brännbart på brasan..

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-11-29 15:53

    Livstecken från resan, nu i Köpenhamn, snart på Kastrup, hoppas flyget till Oslo inte blåsts bort (det var kalabalik i morse där, tur jag kom hit med tåg redan i går kväll...)
    När det gäller Wikileaks är det väl inte konstigt att mäktiga fiender försöker få Assange på fall som våldtäktsman...

    SvaraRadera
  3. Lugn,nu har Expressen grävt fram en del smörja ur ski-en..600 sidor om vårt land i gärdsgårdsserien.Men troligen inget som det gick att göra sådana stora rubriker av,som vårt stackars kungahus,dagligen besuddlas med.Märkligt att man bra hittat gammal skåpmat, sen Anna Linds tid,nog borde väl en sådan kvinna som Mona,ha fått någon form av betyg,även i USA.

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2010-11-30 18:25

    Kollade norska nyheter hæt på hotellet i Sandvika, læckorna på wikileaks visar att USA bakom kulisserna motarbetar Norge i kampen om arktis som i nheternas slagskugga pågår stenhårt mellan NO, RU, DK, US och CN.

    SvaraRadera