måndag 1 november 2010

Värderingar.


Johanne Hildebrandt skriver i sin krönika om populära doku-kändisar och den cyniska branschen som byggs på gigantiska bekräftelsebehov. I dokusåpan ”Kungarna av Tylösand”, som hade premiär i september, utlovas sex ovanpå täcket, oskyddat sex och gruppsex.

Men, det finns sundare människor att ha som förebilder. Johanne berättar omEmina, som precis fyllt 23. Hon har sina rötter i krigets Bosnien, föräldrarna kom till Sverige när hon var fem.
Emina valde en tuff tillvaro som skyttesoldat i Afghanistan. I månader har hon utsatt sig själv för livsfara, dammat runt i stekheta fordon, burit tungt, gått post under iskalla nätter och upplevt saker som hon alltid kommer att bära med sig. Emina har offrat sin bekvämlighet och säkerhet för att hon vill försöka göra något osjälviskt, något som gör skillnad och känns viktigt.
Henne är det dock ingen som är intresserad av, i stället är det doku-människorna som haussas och skrivs löpsedlar om.

Håller med kloka Johanne, detta är uppochnervända världen.

3 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-11-02 08:19

    Det lustiga är att denna tänkvärda krönika återfinns i en kvällstidning. Det är ju just kvällstidningarna i symbios med kommersiell TV som hela tiden kokar soppa på såpakändisnyheternas spik...

    SvaraRadera
  2. Visst är det skrämmande vad som "favoriseras" på teve i vissa kanaler.
    Vad får våra ungdomar för värderingar? Att supa och "knulla runt" blir häftigt. Medans människor som verkligen gör något, dom blir sedda som ufon

    Allt detta, under tiden som deras föräldrar sliter skiten ur sej någon annan stans för att "förverkliga sej själva" i en värld där mammor och pappor inte längre värderas utifrån att dom just är mammor och pappor.

    Ack ja.....med risk för att verka bakåtsträvande...
    /B-M

    SvaraRadera
  3. Det är ju farligare att ha oskyddad sex (eller vara byggnadsarbetare eller vägarbetare) än att vara svensk soldat i Afghanistan.

    SvaraRadera