måndag 8 november 2010

Vackrare inslag


får man leta efter!
Såg Rapport igårkväll och blev salig över det inslag som visades från Mazar e Sharif som handlade om folkets rusning efter utbildning. Behovet är så skriande stort att de skolor som finns får köra med tre-skift, för att så många som möjligt ska få chansen. Reportaget följde eleverna och en flicka intervjuades. Med vit sjal delvis döljande det svarta håret, stora klara ögon och lycklig min uttalade hon sig begåvat och verserat om vikten av att få lära sig, och jämförde med utbildningsnivån i andra länder och sina egna skyhöga ambitioner.
Underbart.
Sida har sedan 2006 bidragit med 75 miljoner kronor till det nationella lansdbygdsutvecklingsprogrammet National Solidarity Program (NSP) som genom att etablera självstyrande byråd ska hjälpa afghanerna att själva minska sin fattigdom. Nyligen fattades beslutet att Sida bidrar med 30 miljoner kronor per år i tre år, totalt 90 miljoner kronor. Hittills har 23.000 byråd blivit valda och 42.000 projekt inletts inom ramen för programmet. I den tredje fas som nu inletts ska ytterligare 9.800 byar nås av verksamheten senast 2012.
-Byarna får hjälp att bilda byråd, välja representanter och prioritera de projekt som de vill genomföra. Det kan vara förbättrade vägar, brunnar och skolbyggnader, säger Anne-Charlotte Malm, Sidas utvecklingsrådgivare i Afghanistan.
Bra där!

2 kommentarer:

  1. Underbart att se dessa flickor! Hoppas att detta kommer att få fortsätta....
    /B-M

    SvaraRadera
  2. Ja tänk, samtidigt lägger vi 1900 miljoner på mer bomber och granater i Afghanistan.
    Inte att för glömma så skulle man kunna ta ut EN soldat ur Afghanistan och ersätta honom med 500 Afghanska lärare, det är samma kostnad. Hela Afghanistans behov av lärare skulle täckas om vi satsade på det istället för mer våld.

    SvaraRadera