måndag 8 november 2010

FörbudsSverige goes wild!


SvD skriver idag: Nyligen genomförde NTF tillsammans med Volkswagen ett experiment i syfte att studera beteenden i trafiken. Vi utvecklade en fartkamera, som i stället för att sätta dit dem som körde fort, faktiskt belönade dem som höll lagliga hastigheter. Körde du lagligt kunde du vinna en större summa pengar.
När resultaten analyserats verkar det som om möjligheten att vinna pengar påverkade viljan att köra laglydigt. Att också moroten fungerar istället för piskan.
SvD

Här har vi nu Möjligheterna till Paradigmskifte, äntligen!
Om du kommer i tid till jobbet - fem skraplotter, om du inte rånar banken - tvåhundra skraplotter, om du plockar upp hundens bajs - en skraplott, om du betalar TV-licensen - tio skraplotter, om du inte skjuter ner folk - du får skrapa i morgon-TV...........
Möjligheterna är oändliga.

2 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-11-08 13:25

    Jag tror att grundtanken är bra, hellre locka än skrämma och alla blir vi glada av positiv uppmärksamhet. Sedan gäller det att hitta former som varken har löjets skimmer över sig eller kräver en massa integritetskänsligt datainsamlande. Mera generellt är det bra med morötter som gynnar samhällsnyttigt beteende av bara farten. Exempelvis ska en så stor del av bilägandets kostnader kunna påverkas av förnuftigt beteende. Försäkringsbonus för skadefria år är ett exempel, grön skatteväxling från trafikförsäkringsskatten jag inte kan påverka till bränsleskatt jag med gasfoten kan påverka ett annat.
    Och om man har fasta arbetstider - varför inte en liten bonus om man den gångna månaden inte har kommit för sent en enda gång. Fast, dom som är hänvisade till SJ och SL får det tufft då...

    SvaraRadera
  2. Vill minnas att mammas försäkringsbolag hade just en sådan bonus om man hade kört prickfritt och skadefritt. Som ett litet bevis för detta fick hon ett märke att fästa på grillen. Förutom den lägre premien, förstås.

    /Öbon

    SvaraRadera