onsdag 24 november 2010

Stil, klass, charm, värdighet, smak, grace, förfining, finess, elegans,


Sveriges konung har det!
På onsdagskvällen bjöd kungaparet in 400 av landets politiska makthavare på supé på slottet. På schemat står middag följt av kaffe och mingel. En av gästerna var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som skakade hand med kungen när han anlände till slottet.
Det vore under kungens värdighet att billigt, tarvligt, vulgärt och fördummande bete sig som Nobelstiftelsens Peter Nobel.

Aftonbladet

12 kommentarer:

  1. Jisses, jag börjar bli rojalist ! Han ÄR bra.

    /ingvar

    SvaraRadera
  2. Ju mer det står om kungen och SD i pressen, desto mer ointresserad blir jag.

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2010-11-25 10:51

    Att få oss vardagsharvande att glömma det smutsiga och illaluktande gör kungahuset bra. Även när det gäller sitt eget unkna. Med hjälp av yttre strålglans som stil, klass, charm,smak, grace, förfining, finess och elegans. Att nobellkommittén valde att inte bjuda Åkesson på fest kan man diskutera. Något skäl hade man. Kanske detta att det var inte stiligt, charmigt, högklassigt och framförallt värdigt att demonstrera i Storkyrkan som SD gjorde. Jag lyssnade till Evas predikan och dessutom lusläst den. Låter man sig provoceras så till den milda grad av den så att man väljer denna exempellösa stillöshet, då är det något som luktar. Då har nog budskapet träffat ett ömtåligt samvete. Om Åkesson ska motsvara sina väljares förtroende kanske han ska ta några etikettslektioner av kungen.

    SvaraRadera
  4. Kanske några lektioner i etik också? Och estetik?

    SvaraRadera
  5. Det finns koder i samhället för umgänge, Peter Nobel visade att han är en obildad och småsint värd, som dömer på hörsägen, inte på egen erarenhet. Och för att inställsamt och lydigt tillmötesgå den stenkastande massan.
    I Storkyrkan begick biskopen ett övertramp. I hennes roll där och då ingick inte att ta ut privata vänsteraversioner. Jag har också läst predikan, och med utgångspunkt från demonstrationen hon deltog i kvällen innan, så drev hon helt enkelt sin egen politik i kyrkan. Det var olämpligt och inte förenligt med hennes uppdrag.
    Att resa sig och gå när någon chikanerar en på grund av ryktesspridning, det är faktiskt något jag själv skulle kunna tänka mig att göra.

    SvaraRadera
  6. Re:Ulf Hjertèn
    Med tanke på "din" biskops uppträdande kvällen förut,skulle nog flera av de närvarande ha tågat ut.Att ställa sig på ett Torg tillsammans med extremvänstern,och därmed offentligt visa sin hemvist,borde en kyrkans vördnadsföreträdare undvika.Att som hon,dessutom provitoriskt anknyta till sitt besök,finner jag ännu lägre.
    När det gäller Åkesson etikett,är min uppfattning,att den tillminstone ligger i nivå med vårt kungahus,efter att sett vilken umgängeskrets denna monark omslöt sig av under yngre år !!!Vidare Ulf,tycker jag inte att du skall falla in i AB:s fientliga fälla,mot allt som inte rimmar med socialismens förträfflighet.Till slut vad är det som luktar så illa i vår vardag ???

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2010-11-25 12:37

    Vi har uppenbart olika livserfarenheter och mödosamt uppbyggda värderingar varifrån vi gör våra tolkningar. Att vi tolkar olika behöver ju inte betyda att det är def. slutsatser vi kommit fram till. Till mina erfarenheter hör att varje tolkningsdialog är en grogrund varur något gott kan växa. Sedan - för att anknyta till din bloggingress - konsensus är ibland något bra. Jag har i alla fall inte något behov att alltid vinna även om jag tycker att jag har tänkt ganska rätt. Det lärde mig min mor som barfota demonstrerade för kvinnlig rösträtt, bildade fackföreningar och fick kicken men ändå tyckte Gunnar Hedlund var klok och bra, gick i 65 1:a majtåg, men hennes sista röstsedel var blank därför att hon tyckte att flertalet av vår tids makthavare var korrupta.

    SvaraRadera
  8. Hej igen, Ulf.
    Konsensus ett av de vackraste orden! Som tyvärr idag har adopterats av lama, osjälvständiga och styrda människor.
    Jag har inte heller något behov av att alltid vinna, alls, däremot vill jag absolut bli lyssnad på. Att mötas är klokheten.
    Din mor, för henne känner jag den ödmjukaste och innerligaste beundran! Saknar så personer med din mors brinnand glöd idag.

    SvaraRadera
  9. Thorsten Schütte2010-11-25 13:01

    Bra talat Ulf! Vi är alla formade av våra olika erfarenheter och referensramar och borde vara medvetna om att de flesta slutsatser kan inte vara någonting annat än provisoriska.
    Och detta med konsensus: jag uttrycker det så här: man ska välja sina strider och inte alltid söker konflikten för konfliktens skull, fokuserar på det som verkligen är värt att ta strid för.
    Vad biskopens predikan anbelanger håller jag med henne i det mesta, men det kanske var onödigt att referera explicit till manifestationen kvällen innan eftersom den, som tyvärr ofta i sådana sammanhang, drog till sig en svans (i detta fall vänster-) extremister.

    SvaraRadera
  10. Re:Ul Hjertèn
    Din mor upplevde det Sverige,som var en brytningstid mellan maktfullkomlighet och medbestämmande.Att hon barfota gick i 65 l:a maj tåg imponerar på mig.Men faktum kvarstår att med ålderns rätt,blev hon allt förnuftigare,för att slutligen som du skriver "rösta blankt" Hela hennes offer för det som skulle bli hennes ideal,föll samman.Min slutsats av ditt inlägg och din mors möda,är att hennes röda illusion föll samman,när verkligheten föddes..M.a.o den bortschasade makten ersattes av en om möjligt än värre..Socialism är nog teoretiskt bra,men svår att omsätta i praktiken...Därför söker jag ha ett öra för olika nyanser,inom i stort allt,jag har förstånd nog att förstå...

    SvaraRadera
  11. Ulf Hjertén2010-11-25 13:55

    Så Månsson! Eva Brunne är inte min biskop.Biskopen i Strängnäs heter Hans-Erik. Jag hör inte till någon kvällstidnings lydiga supporterskara. Snarare är jag skeptisk till dessa allmer vulgära skvallertidningar. Och jag tror inte på någon socialismens förträfflighet. Inte heller på någon liberalismens eller konservatismens förträfflighet. Sedan barnsben har jag fått lära mig att inte tro på någon kommunismens förträfflighet. Jag är inte någon bokstavstrogen fanatisk bibelläsare. Men jag tror på den Jesus vars etik sedermera Paulus tolkade i sitt brev till Galaterna där han sammanfattar hela den kristna etikens grundtema: Bär varandras bördor. Förvillande likt socialismens bärande idé. Ibland blir man missförtådd som predikant när man stryker under VI och inte JAG. Har man talat om vi tolkas det ibland som "politiskt korrekt". Inget kan vara mera felaktigt.

    SvaraRadera
  12. Re:Ulf Hjertèn
    Mitt sista inlägg i denna fråga...VI,säger du understyckes i din predikan...Det är en gammal svensk språkform för J A G,användes fortfarande.Förutom i dina läror,av H M Konungen vid trontillträdet,samt vid andra högtidliga tillfällen.Slutligen har du inte besvarat min fråga :Vad luktar så illa i vår vardag ???Nu skall jag fortsätta bära min dags börda,vilken varit extrem hitintills...

    SvaraRadera