fredag 12 november 2010

Om svärordsexperten får bestämma så kommer jag nog inte till himlen.


Igårkväll visade TV en dokumentär om SDs valkampanj i slutspurten. Det var sannerligen en dötrist dokumentär, inget oväntat hände egentligen, mer än att Åkesson en gång, sin vana otrogen, brast ut i ett förklenande ord om en påstridig och agressiv journalist. I efterhand, för sig själv i bilen, svor han tyst om denna journalist som han kallade "rövskalle".

Svordomsexpert: Åkessons användning av "rövskalle" beror på bristande självkontroll.Magnus Ljung, professor emeritus i engelska vid Stockholms universitet, har intresserat sig för svordomar sedan 1980-talet, han är författare till "Svordomsboken". Professorn skriver på fullt allvar på Newsmill idag:

"Ordet "rövskalle" är ovanligt: det finns inte med i Svenska Akademins Ordbok och inte heller i mera specialiserade ordböcker, men man kan anta att precis som någon kan vara en dumskalle och en klantskalle så kan man tycka att någon man ogillar är en "rövskalle", det vill säga är en person som är en (riktig) röv. Ordet skalle i dessa sammanhang används på samma sätt som ordet head i amerikanska ogillande uttryck för personer som shithead, pisshead, fuckhead, ord som sannolikt stått modell för rövskalle."
Svordomsexperten drar slutsatsen att Åkesson lider av bristande självkontroll eller att han har tagit en kalkylerad retorisk risk.
-"Av den anledningen kan man vänta sig en övervägande negativ tolkning av hans svärande."

Bästa svordomsexpert, med blossande illröda kinder, måste jag nu erkänna att jag vid ett flertal tillfällen i livet tyst för mig själv - och må Gud förlåta mig - någon enstaka gång riktigt högt till och med, lidit av bristande självkontroll. Dessa tillfällen har kommit påtagligt akut och rätt obetänksamt, så jag kan inte påstå att det jag sluppit ur mig har varit med kakylerad risk.

"Rövskalle" och "Nu vänder vi blad"............ Vår samtid "berikas" av nya bevingade ord.
Alltså benämningen på i tal och skrift allmänt använda uttryck och talesätt, som kan föras tillbaka till en bestämd skrift eller bestämd person.

8 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-11-12 16:19

    Tittade också på dokumentären, den var så seg att klockorna stannade, men visar samtidigt hur vardagligt och oglamoröst det är att arbeta politiskt, helt oberoende av politisk kulör. Någonting att komma ihåg, när man nästa gång är i farten att smutskasta politiken och politikerna. Och den där "svordomen" - men kära nån, sånt kan ju undslippa var och en, snacka om att göra en hönsgård av en fjäder!

    SvaraRadera
  2. Svordomar uppkommer av att personen lider av ord-knapphet.En form av "hjälpord" när någon söker uttrycka sig...Dessa kloka ord stammar också från en lärare vid Gymnasiet,och har alltid funnits i mitt bakhuvud.Vem vill väl framstå som ordknapp ??

    SvaraRadera
  3. Håller helt med Lars, vissa människor fyller meningar per automatic med "helvete", "min själ", "jävligt". Då är det erbarmligt fattigt och beklämmande. Men vid ett hastigt vredesmod, typ att kaviartuben flyger rakt ner på stortån med den vassa kanten nedåt, eller att lilltån slår i bordsbenet, eller att nån bara kör om dig så att hela din vänsterfront håller på att stryka med, då kan jag leva med ett ilsket utrop i nödfall. Man är väl människa.

    SvaraRadera
  4. Ops, trodde att Åkesson sa detta hemska ord, rakt i ansiktet på nämnda journalist!
    Ack ja.....nu får man inte ens viska eller tänka svordomar längre.
    Vad i allsindar (finns inte heller i akademiska ordlista tror jag), är detta något att slå upp stora svarta rubriker för!
    Jaja, säger än en gång media har sådan makt och det gäller sannerligen för oss vanliga dödliga som läser deras reportage att, om vi kan, sålla agnarna från vetet, men det är inte lätt när det står överallt! Journalistens verklighet är inte alltid vår, eller hur han/hon förhåller sej till det han/hon rapporterar, med det visste ju förstås redan!
    Apropå ord och sådant, kommentarerna här, har stavningskontroll...så bra!
    /B-M

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2010-11-12 18:52

    En äldre dam klagade hos arbetsledaren vid Televerket över att en montör har svurit förskräckligt hos henne. Han kallade in montören i fråga och bad honom berätta: Jo, chefen, min kollega och jag höll på med telefoninstallation hos henne. Jag jobbade nere på golvet och han högre upp, han lödde. Han tappade en droppe hett lödtenn rakt i min nacke och då sade jag till honom: Aj aj, så här får Du inte göra!

    SvaraRadera
  6. ha-hahaha-ha!
    Kontrollerade människor med totalkoll på sin egen yta skrämmer mig mer än en förflugen svordom.

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2010-11-13 14:41

    Det fanns en liten ofrivillig komisk poäng i dokumentären. Man frågade paret i Vellinge som engagerade sig i SD vad som skulle göra om de förlorade valet. Svar: Då flyttar vi till Thailand för gott - m a o, då blir dom ju invandrare där!

    SvaraRadera
  8. Det paret var nog väl valda. Olämpligare stereotyper går nog inte att hitta. Så fulla av schabloner och fördomar i en mini- minimal pyttevärld, inte större än deras (lukrativa?!?)cykelverkstad.
    Plåster över munnen, var min önskan, varje gång de kom i bild.

    SvaraRadera