tisdag 23 november 2010

Nä nu jäääävlar.


Björn har en rörelse, en konferensanläggning ute i skärgården, där vi med glädje och stolthet hoppas erbjuda en angenäm och oförglömlig upplevelse. Ön drivs på solceller och vindkraft, Björn är extremt noga med att sköta alla tillstånd, alla miljökrav, alla livsmedelsverkets krav, kommunens alla pålagor och avgifter och ja, you name it........
Imorse kom ett brev från "polismyndigheten" till Björn.
Ni som läst mig länge, vet att jag som liten tös i Ystad hade stor och underdånig respekt för polisen, prästen och folkskolläraren, av födsel och ohejdad vana.
Min skräckblandade beundran för den ståtligt uniformerade polisen som patrullerade Östergatan upp och ner, fick mig att som 4-5-6-åring hovniga inställsamt och länge ända ner till trottoaren.
Så då förstår ni ju att ett brev från polisen kan få mig att skjuta upp i stram givakt, och förtvivlat fundera ut om den laglydige godmodige maken kan ha brutit mot allsköns lagar.
Björn läser och lyfter på ögonbrynen, båda!
Om en vecka vill STASI, nä förlåt polismyndigheten, att han ska infinna sig. Han ska vittna inför åklagaren gällande ett brott mot något som kallas "speciellagstiftningen". Detta "brott" sägs ha anmälts, av någon vem(?) för ett och ett halvt år sedan. Och nu jäklar är det bråttom. Fem dagar får Björn på sig, sen smäller det.
Björn har miljoner myror i hela huvudet, vad är "speciellagstiftningen", vad anklagas han för, men ingen han enträget ringer kan svara på frågorna. Det är sekretess.
-"Men hur ska jag kunna förklara nåt som jag inte får veta vad det är, som hände så pass länge sen? Det är inte allt jag har glasklara minnen av ett och ett halvt år bakåt i tiden. Jag måste väl åtminstone ha rätt att ta fram underlag..."
Nix, pix.

Detta "ärende", som alltså hålls hemligt för oss, om ett brott som begåtts enligt en lag som ingenpå förhand vill förklara, har säkert redan kostat skattebetalarna massor. Och kanske tagit resurser från att skydda oss vanliga från mördare och andra banditer.
Undrar om STASI, nä förlåt igen, svensk polis kommer att tycka det är värt pengarna i slutändan.
Efter allt som händer i Sverige idag så inser och förstår jag självklart att ingen liten svensk flicka hovniger längre. Jag skulle aldrig själv göra det.
Och det är väldigt synd.

Fortsättning lär följa.

16 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-11-23 15:15

    Ähum??

    SvaraRadera
  2. ha-haha, nu blev ni allt nyfikna, Öbon och Thorsten, det var inte meningen, förlåt.
    Det var bara jag som hade lite fingertrouble.
    Nu har ni storyn, jag längtar efter kommentarer!

    SvaraRadera
  3. Verkar mycket konstigt detta! Var med om något liknande för ett par år sedan. Jag blev uppkallad till skatteverket "för ett samtal". Jag fick inte reda på något i förväg, precis som din Björn. Väl där blev jag djupintervjuad om mitt företag, mina anställda, varför jag anställt just dem, kollar jag underentreprenörerna och hur gör jag det, varför jag är verksam just i min bransch osv osv osv. Efter två timmar började jag bli fundersam, vad var de ute efter egentligen?
    Då kom en fråga från "the bad cop", den handläggare som varit tyst hela tiden.
    - Känner du igen det här dokumentet?

    Jag fick se en suddig kopia på ett bankgirouttag undertecknat av någon som såg ut att heta något i stil med Am45rktq Jcön. Uttaget var gjort fem år tidigare, det gick att se. Naturligtvis hade jag inte en susning, men nervös blev jag. Vad sjutton handlade det där om?

    Jaha. Så fick jag läsa igenom hela "förhörsprotokollet" för godkännande och gå hem.

    Jag tror att det blir samma för Björn, att han bara behöver ägna en stund åt något totalt betydelselöst.

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2010-11-23 16:01

    Ligger er lilla ö möjligen nära ett militärt skyddsområde? Då kan samhällsbärarna få för sig saker...

    SvaraRadera
  5. Är Ö`n i storleksordning att ett fordon kan framföras ??Min fråga är berättigad,eftersom jag för någon månad sedan,blev stoppad av en morsk yngre polis.Denna menade på,att jag framfört mit fordon av äldre byggart,i 70 kmh på en 50-sträcka..Vänligt förklarade jag för honom,att min bil inte kunde uppnå en så extrem hastighet !!Som svar fick jag visa körkort,blåsa i en plastpåse, därtill en massa ovett.Slutligen frågade han om jag erkände förseelsen på plats.På min fråga vilken förseelse han anspelade på,blev han ännu surare..Slutligen fick jag göra,som jag råder din Björn,fråga konstapeln,hur man skall kunna erkänna något man aldrig gjort..Därpå fick jag köra vidare utan värre "belaestigung"(trakasseri) Good Luck !!!

    SvaraRadera
  6. Thorsten,ifrågasätter du loyaliteten hos "Soldatmammas" äkta make ?? Inte skulle väl han avslöja,på vilken kobbe man ställt upp kanonen !!! Nej,något som rör RIKETS säkerhet tror jag vi kan utesluta.Möjligen att någon källa avslöjat hans politiska hemvist !!!

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2010-11-23 16:38

    Min svåger fick inbetalningsavi för sitt släp, han bor i Salbohed och släpet har aldrig varit inom tullarna (och skylten kan ändå inte läsas, då det sitter bak). Ett typiskt fall av att man numera måste bevisa sin oskuld.
    Och sedan finns det ju mina erfarenheter med den bayerska gränspolisen på annan ort i bloggen...

    SvaraRadera
  8. Huuuuu, vilka stories, och vi är bara fyra.......
    Det verkar som om svensk polis har ett och annat på sitt samvete i dagens Sverige.
    Öbons rysarupplevelse ger mig en mycket besk smak i munnen. Jag får en känsla av ett kalt rum med en glödlampa dinglande i taket.FYYYY. Ska det va såhär?
    Och nääää, Thorsten, vi är granne bara med havsörnen och fågelskyddsområdet....

    SvaraRadera
  9. Och, nej, Lars, inga fordon utom Björn fyrhjuling, som vi använder för att avlasta våra ryggar med i/avlastning och i/avlossning av varor och diverse annat.
    Men, nu när du säger det, Björn har vid ett antal tillfällen framför fordonet utan hjälm, en gång tom med ett glas vin innanför västen. Nu börjar dimridåerna klarna.

    SvaraRadera
  10. Öbons fall, rörde ju inte polisen, men i alla fall en totalitär upplevelse.
    Björn tippar själv att nåt sånt kommer att inträffa, som din upplevelse. En anklagelse, frågor, och ett protokoll att skriva under. Som svar på frågan om han kan ta advokat med sig, var svaret nej, det har man bara rätt till om brottet är så allvarligt att det kan ge fängelse, inte böter.
    Puhhh, då vet vi åtminstone att han inte anklas för att ha mördat nån.

    SvaraRadera
  11. Carina-Fina:Vi kanske måste vara mer aktsamma här på bloggen..För bara någon dag sedan,vet jag att du nämnde något om ett lik på altanen. I brist på större ting,kan sådant utlösa skärpt bevakning.Med tanke på din bild av de tjänstvilliga VOPO´s,kan många av oss dragas in i eländet.Har själv flertalet gånger upplevt den sanna bilden av dem.Första frågan när man kom till DDR-gränsen:Sprängämnen,vapen eller sextidningar ifordonet.Brukade svara:Behöver man det här i DDR ?? Oftast räckte min fråga för att komma genom...Dessutom brukade jag vinka på dem som stod med kikare i övervakartornen utmed autobahn..Vänlig som jag alltid varit...

    SvaraRadera
  12. "Speciallagstiftningen" Mama Mia!
    Har väl antagligen något att göra med er anläggning, någon som har stört sej på någon skitsak (hoppas jag). Folk är ju om sej och kring sej (en del har väl antagligen för lite att pyssla med..)
    Hoppas att det inte är något allvarligt :-((

    /B-M

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte2010-11-23 22:09

    Ibland blir det västgötaklimax. Vid en resa i Östtyskland, på en slingrig riksväg i Harz, blev jag stoppad av polis och dirigerad på en parkeringsplats: nu stannar vi här en stund. Nästan hjärtstillestånd. Men: polisen var mycket vänlig, det kom en specialtransport på vägen med en jättekran som behövde hela vägens bredd. Puuh!

    SvaraRadera
  14. Var glad att han inte heter Ahmad, då hade huset stormats och slagits sönder, de hade vridit sönder Ahmad medan de tryckte ner dig på golvet med en gevärspipa i nacken.
    Nu fick han ju bara ett brev istället.

    SvaraRadera
  15. Han heter Ahmad. Björn-Ahmad.

    SvaraRadera