tisdag 23 november 2010

Idiot of the years.



Nordkorea skickade i morse minst 200 granater mot den sydkoreanska ön Yeonpyeong.
60 till 70 hus började brinna, två personer dödades och minst tretton människor skadades i attacken som klassas som en av de värsta sedan Koreakriget.
Vissa i väst förenklar, tragiskt nog, detta reella omvärldshot som "syskongnabb",men jag vill veta om det är ännu en galen maktdemonstration eller har vi alla jäkligt skarpt läge nu?
Men vem är demonstrationen till för den här gången?
Omvärlden, eller är det ännu en uppvisning för det egna folket, så att de begriper att i den hotande omvärlden gäller bara en enda sak, och det är att hålla sig till "den ende, sanna fadern", annars.....

"Säg mig med vem du umgås, och jag ska säga dig vem du är." säger ordspråket, och då kommer vi ju osökt in på Kina och Ryssland. Om vi tar Kina, vad får de i utbyte för mat och bränsleleveranserna, som håller Kimmen under armarna? Och Ryssland, vad har de gjort Nordkorea för gott för att förtjäna den exklusiva rätten till landets uran?

Fortsättning följer antingen vi vill eller ej.
Och för oss i omvärlden är det av största intresse om Sydkorea också denna gång kommer att vika ner sig inför provokationerna, fördöma starkt, och sen business as usual?
Eller kan vi äntligen få drömma om ett gripande av årtiondens idiot. Ställa honom inför rätta anklagad för incest, våldtäkt, tvång, frihetsberövande, slaveri och mord
på det egna folket?
Straff? Släpp in honom till det undernärda folket efter avprogrammeringen, och låt dem ta hand om resten.


AftonbladetExpressen
DN SvD GP Helsingborgsdagblad

14 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-11-23 15:21

    Skulle tro att vi närmar oss punkten där även kineserna och ryssarna tappar tålamodet!

    SvaraRadera
  2. Som alltid är du rakfram,Carina-Fina.Något min salig morfar skulle gillat.Minns fortfarande hur han i början av 50-talet satt vid sin radioapparat och lyssnade på dagens nyhetssändning,kl l9 på kvällen.Efter nyheterna kommenterade han alltid för sig själv världsläget.Speciellt Koreakriget och 38:e breddgraden,som var dåtidens största hot mot den kortvariga freden efter 1945.Men han menade redan då,att detta skulle på sikt bli en katastrof.Den GULA o.RÖDA faran var för honom det största hotet mot oss i Europa.Kanske för att man på den tiden inte kunde föreställa sig att orientaler o.afrikaner skulle överränna oss.Måhända sitter våra barnbarn om 60 år och kommenterar våra för dagen största problem !!!Om inte bastarden Kim Ill har sprängt hela klotet i småbitar...

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-11-23 16:03

    Cirkeln sluts med min morbror som var amerikansk soldat i Koerakriget när det begav sig...

    SvaraRadera
  4. Det är alltid otäckt när det händer sådana här saker, att några länder börjar skramla med sina vapen.
    Som när två småbarn sitter i sandlådan och säger -"min pappa är mycket starkare än din pappa"
    Personligen har jag väldigt lite kunskap om dessa länder. Mer än att jag vet att dom har bråkat ett tag nu, det var visst någon militärbåt som blev sprängd i bitar för sydkorea. Sydkorea är rikare än Nordkorea som är ett rätt så slutet samhälle. Och befolkningen betydligt fattigare.

    Förresten, den där Kims frisyr var cool!!
    /B-M

    SvaraRadera
  5. F.ö vill jag påminna er om att läsa Ulf Nilssons krönika i dagens Expressen...Finns också allra sist på deras sida.Undrar hur länge han tillåts fortsätta.Han tycks vara den ende svenske journalisten som vågar tala ut....Skönt att kunna andas ut efter tisdagens alla hemska händelser...Såg förresten att gogoflickan som figurerar i den omtalade boken kring vår kungs ungdom,skulle intervjuas i tyska ZDF..(denna kanal motsvarar vår svenska STATS-TV och delger därför bara sanningar !!!)

    SvaraRadera
  6. Det hela handlar om Isaf-mandatet. Jag har skrivit här på bloggen tidigare om överenskommelserna med Ryssland och Kina om att väst håller käften om deras intresseområden mot att de röstar för Isaf i säkerhetsrådet.

    Kina meddelade för en tid sedan att man övervägde att rösta emot Isaf-mandat nästa gång (det förlängs med ett år åt gången) och PANG så drog Burmadebatten igång, nu går man vidare till Nordkorea och nästa steg är Tibet.

    Man försökte ju få igång Nordkorea redan tidigare med en flottövning som kränkte Nordkoreanskt vatten men det räckte inte så Sydkorea besköt istället Nordkorea från Yeonpyeong och då fick man ett svar som hette duga.

    Förra gången Kina tvekade om Isaf så sänktes ju ett Sydkoreanskt fartyg med en i vart fall delvis TYSKtillverkad torped vilket satte igång bråket den gången. Tyvärr avslöjades torpedens ursprung av Sydkoreansk media vilket inte hade så bra effekt.

    SvaraRadera
  7. Re:PROFANUM VULGUS
    Du borde ju inte sitta här i vårt gamla mossiga
    land.Människor med din gåva,att kunna förutse vad somkommer att ske,är efterfrågade.Sist jag träffade på en sådan,var l956/57 på KIVIKS marknad.Det mediet hette Zingoalla och var zigenerska.Hon tittade i mina händer och med dålig svenska förklarade hon min framtd..Nu blev den förstås annorlunda,än hon spådde.Men kan bero på,att innan jag lämnade tältet,frågade hon om jag ville något ytterligare,ett erbjudande som jag avslog.Därför fick jag nog inte veta allt.Hade jag haft dina gåvor skulle jag nyttjat dem.Inom börshandeln finns många hugande,som du säkert kunna leda på rätt väg,mot rikedom och ära....

    SvaraRadera
  8. Lars Å Månsson:
    Vill du känna framtiden så är det bara att läsa historien. När samma sak har upprepats 20 gånger så kan man ganska lätt förutsäga den 21 gången.

    De som inte kan se de här enkla sambanden har ofta ideologiska glasögon på sig. Jag sa t.ex. (i likhet med många andra) redan 2006 att: "I mitten av nästa mandatperiod kommer lågkonjunkturen". Ja sa samma sak om "den keltiska tigern" och lågskattepolitiken i baltikum, "vänta på lågkonjunkturen innan ni ropar hej".
    Är man inte en komplett idiot så framstår man som en magisk siare av de ideologiskt förblindade.

    SvaraRadera
  9. Re:Profanum vulgus
    Har läst Nostradamus,men har inte sett till något om Kim Ill,Baltikum,långt mindre lågkonjunkturer.Kanske fanns dessa inte på hans tid ??? F.ö tror jag inte mina hjärnceller räcker till,för sååå långtgående krav,att få se vår framtid !!!Mit aber kan ju vara,att jag INTE besitter ideologiska brillor.

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2010-11-24 14:14

    När det gäller ekonomin är det säkraste tecken för att det blir en bubbla att experterna, ekonomireportrarna och politikerna unisont sjunger: det är ingen bubbla. Ett annat tecken för att lämna skutan är om man byter från ett präktigt namn, t x islandsbanki till ett glassigt sådant, i det här fallet Glitnir (glitter!). Då går det åt fanders...

    SvaraRadera
  11. Lars Å Månsson:
    Nostradamus diktade ju om historien. Att folk läser in så många händelser som är senare än Nostradamus i hans dikter är ett starkt bevis för det redan bevisade; att historien upprepar sig.

    Att inte, t.ex. efter 1 000 toppar och dalar i ekonomin vid kapitalism, kunna förutsäga att högkonjunkturen kommer följas av en lågkonjunktur kan bara förklaras med ideologiska glasögon.


    Thorsten Schütte
    Det säkraste tecknet på en bubbla är väl att priserna ökar snabbt på ett område. Det svåra är att känna till såpblandningen och därmed veta när bubblan är som störst och kommer spricka.

    SvaraRadera
  12. Thorsten Schütte2010-11-24 15:35

    klippt ur pågående chatt på SR P1:
    "Thorsten Schütte:
    Bakom all uppståndelse: kan det finnas ett berättigande i Nordkoreas krav ang. gränsdragningen vid dessa små öar utanför Nordkoreas kust? Påminner om grekiska öar alldeles inför näsan på turkarna och en liten ö nära Kina som tillhör Taiwan. Sådant kan skapa irritation, berättigad eller oberättigad.
    Staffan Sonning:
    Hej Thorsten, mycket möjligt! Gränsen drogs av FN på 50-talet. Och diskussionen har pågått sedan dess. Tittar man på kartan så kan man förstå att NK surnat till. Detta givetvis utan att försvara granatregn över civila."

    Alltså: ingen ursäkt, men en delförklaring!

    SvaraRadera
  13. Thorsten Schütte:
    Vilket granatregn över civila avses? De som bor på ön bor ju alla på en flottbas.
    Alla de tre västraste av Inchon-öarna skulle ju enligt FN-gränsdragningen tillfalla Nordkorea, men de var 1953 under kontroll av amerikanska flottan som vägrade lämna dem. Numera är alla tre öarna flottbaser utan egentlig civilbefolkning.

    SvaraRadera
  14. Thorsten Schütte2010-11-25 13:14

    Jag är ju uppvuxen i (Väst-) Tyskland och bortsett från bygget av Berlinmuren, där ryska och amerikanska stridsvagnar stod mot varandra med ett stenkasts avstånd, hade båda sidor i kalla kriget även under dess mörkaste år ändå vettet att inte genomföra manövrar och andra militärövningar på några hundra meters avstånd från gränsen. Träna sin militär kunde man lika bra en bit inåt landet och då slapp man risken att provovera grannen eller, vad värre är, få in ett bomskott över gränsen.
    Den här självbevarelsedriften verkar saknas hos båda sidorna i Korea!

    SvaraRadera