onsdag 20 oktober 2010

Yipeeeee - skarvarna blir äntligent färre!


"Varför kolonierna minskat så kraftigt är oklart." undrar DNOlklart?
För vem????
Jag kan tala om varför.
Skarven simmar bra under ytan och kan dyka till 30 metes djup, så den har vräkt i sig och redan ätit upp all fisken.
15 TON fisk om DAGEN äter skarven i skärgårn upp, medan en skärgårdsfiskare innan Skarven kom kunde ta upp 10 TON fisk om ÅRET.

Utrota skarvarna så att vi kan fiska abborre - rensa, filea, bena, vända i rågmjöl och ägg, steka i smör - och bjuda mänskligheten på igen!
Som bonus slipper vi då de helvetesliknande boplatserna, som påminner mer om förintelse än plats för friskt fågelliv.
MEN då rycker maktapparaten EU ut till undsättning för skarvarna, förbjuder skyddsjakt, och hotar Sverige med EUdomstolen.
Så den enda kompis vi har är havsörnen.
Eller......... om nån kan locka alla skarvarna till at bosätta sig på Grand Place!

39 kommentarer:

  1. Instämmer, vi har en koloni, eller flera, vet inte riktigt, skarvar i Vättern. Där dom bor, på den ön, är träden döda och täckta av fågelbajs. Ingen växtlighet finns överhuvud taget där. Om man tillåter den sprida sej fritt, ja det är bara att använda fantasin.....
    /B-M

    SvaraRadera
  2. Vet ni vad som händer när en koloni överges (såsom nu har hänt på flera ställen i skärgården)? Era kära växter (som ni utger er för att värna om) kommer trivas bättre än någonsin i den extremt näringsrika miljön som skarvarna lämnar efter sig. Ett flertal ovanliga växter som finns i kustbandet är beroende av liknande näringsbomber och är ovanliga kanske just till följd av människans hetsjakt på skarvar, sälar och örnar genom åren.

    Att skarven äter fisk är ju uppenbart, på bilden du länkar äter den en gädda. Finns det brist på gädda i Sverige? Nej. Du nämner vidare att du vill äta abborre, finns det brist på abborrar i Sverige? Nej. Vilka fiskar har vi brist på? Torsk? Ja. Finns torsk i de grunda vattendjup där skarv kan fiska? Nej. Vilka är det som fiskar på sådana djup? Människor. Fattar inte hur fan man kan klaga på andra och inte tänka längre än näsan räcker!

    Skarv äter i huvudsak fisk som vi människor aldrig skulle bry oss om, eller vad sägs om tånglake, mört och hornsimpa? Under de studier av skarv jag deltagit i har vi inte kunnat konstatera att någon fisk av ekonomiskt värde för människan har föredragits eller knappt ens förekommit i skarvdieten. Tänk om, tänk rätt.

    Lustigt att du nämner havsörnen som en kompis. Den äter ju också fisk. Säkert en och en annan abborre.

    SvaraRadera
  3. Anonym, kom ut till mig och leta abborre en dag, vet ja!
    Däremot kan du få ett par fulla nät med hornsimpa, ty hos oss är skarven finsmakare.

    Eller du kanske hellre åker ut och har en underbar picknick på en skarv-ö!

    SvaraRadera
  4. Inte mitt fel att ni inte är bättre fiskare än så. Jag hade garanterat landat abborre hos er. Tro mig. Det är en av Sveriges vanligaste fiskar och det råder absolut ingen brist på abborre för svenska konsumenter eller fritidsfiskare.

    Jag jobbar som naturvårdare och jag älskar skarvöar och den enorma mångfald som återfinns där. Vill Svennebanan (läs: du) ha picknick i välskött natur kan jag rekommendera parker och andra av människan skapade och för människan anpassade miljöer. Tål du inte vilda djur: flytta till stan.

    SvaraRadera
  5. Eller så lyfter man blicken över nästippen och ser hur boplatserna ser ut några år efter att skarvarna dragit vidare, då de sjuder av växt och djurliv.
    Naturen är ett kretslopp, alltid ett krestlopp.

    SvaraRadera
  6. Jag visste det, jag visste det en natur"vårdare"!!!!!!
    Jamen, då så spelar det ju ingen roll vad vi som fiskat i 60 år tycker. Du är ju självutnämnd expert, läs oförbättrelig besserwisser.

    SvaraRadera
  7. Att fisket förändrat över 60 år råder det ingen tvekan om. Östersjön lider inte av skarv. Den lider av utsläpp från människans industrier och jordbruk samt överfiske från människan. Att ni bara fångar simpor beror även det på övergödningen. Besserwisser betyder ju bättre vetande, och ja, det är jag uppenbarligen. Skyll inte på den vackra och sympatiska skarven! Läs på och skaffa kött på benen. Följ inte bara aftonbladets opinionsbildande idiotartiklar. Läs vad vi forskare kommit fram till istället.

    Naturvård innebär ofta att låta saker ha sin gilla gång. Inte att gå in och motverka varje naturlig förändring. Säl och skarv hör hemma i skärgården, frågan är om strandskyddsvidriga rikemansvillor gör det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moget av er båda o kasta skit på person istället för sak.
      Skarven ställer till det som spököar men inte lär det ha med mängden abborre o göra.
      Utsläpp eller ej.
      Problemet löses bäst av dom som bor i närheten o inte av byråkrater.
      Men inte med ordkastning dock.

      Radera
  8. Forskare och levande människor av kött och blod, två motpoler. Tyvärr.
    De enda gånger man hör från forskare är när de behöver nya anslag.
    Själv lever vi i ett ekologiskt paradis, bara solceller och vindkraft, och behandlar avfall enligt konstens alla regler.
    Vårt problem är skarven och sälen, skärgårdsfiskets största fiender. Säl och skarv må ha sin naturliga plats, gärna för mig. Det är det katastrofala antalet som plågar naturen.
    Din helt önödiga kommentar om "strandskyddsvidriga rikemansvillor" avslöjar dig som en socialavundsjuk människa som gått igång på mig för att du inbillar dig att jag är en av dem som bor så. Du är full av mänskligt förakt.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  11. Debatt ska vara roligt.
    Om nån som bara tycker extremt illa om mig och det jag tycker, tänker, skriver, står för, så finns det ju överhuvudtaget ingen som helst anledning att vara här.
    Välj en annan blogg som du trivs med och känner att du och bloggaren får glädje av!

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  13. Att gå in i en debatt med fanatiker,Carina-Fina skall du absolut avstå.Hur många argument i sak som du kan lägga fram,biter aldrig på sådana.De lever i sin egen värld,oavsett om det är fågel eller fisk.Ja t.o.m vargen är ett gosedjur,och glöm inte att minkfarmarna,är det värsta som hänt Sverige sedan digerdöden härjade...
    P.s I östra småland kallas denna rovfågel,ÅLAKRÅKA,kanske p.g.a meny´n D.s

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Hahaha, varför är skarvar så känsligt för dig?
    Du klarar ju att diskutera mycket känsligare ämnen även när du blir nedgjord i debatten. Men med skarven så vågar du inte låta motargumenten stå kvar.

    SvaraRadera
  16. Nedgjord i debatten????????
    Jag är som jag sagt tidigare glad och lycklig över min blogg. Jag är tacksam över mina läsare, vi har hittat en ton, där allas åsikter respekteras änen om vi inte delar dem. Min upplevelse är att vi har roligt tillsammans.

    Skarvarna är a pain in the ass, precis som sälarna eftersom de är alldeles, alldeles för många.
    Så ämnet som sådant är inte tabu.
    Däremot är jag överkänslig för människor som hälsar på mig med en påk i hande, hotar och fanatiskt, och entydigt dömer ut mina och andras åsikter som "fel", för att själva är de enda som har rätt.
    No-no-no-no, så vil inte jag ha det hemma hos mig.

    SvaraRadera
  17. Carina-Fina:
    Ja nedgjord i en debatt kan man bli utan att tonen är otrevlig.

    Jag påpekade ju bara att skärgårdsborna förr kunde leva med betydligt mer skarv och säl utan att gnälla. Vad är det för påk i handen?

    Varför inte bemöta andra med argument istället för att censurera? Den som censurerar brukar ju vara den som saknar argument.

    SvaraRadera
  18. Här har vi 2 okunniga debattörer, som utger sig för att vara naturvårdare, men uppenbart inte speciellt kunnig om gädd- och abborrbestånd i Stockholms ytterskärgård. Är själv yrkesfiskare och kan klart konstatera hur fisket efter ca 5-årig fisk på grundvatten har mer eller mindre försvunnit under den senaste åren. Detta till stor nackdel för såväl fritidsfiskare, som för oss yrkesfiskare av gädda och abbore. Fisket i innerskärgården, på djupare vatten och vid branter, är inte alls så påverkat. De helt klart stora boven till detta är skarven och till viss del sälen. Skarven har varit ett ökande problem för oss undr de senaste 5 åren. Att nu skarvens föda i form av abborre och gädda har minskat medför nasturlihgtvis att även skarven själv får problem. Skarven och sälen anses tillsammans äta ca 30 ton fisk om dagen i stockholms skärgåd. Den i särklass största konsumenten. Skall vi få tillbaks fisket av gädda och abborre på de viktiga grunda fladarna måste framför allt skarven decimeras.Silverfisken

    SvaraRadera
  19. Jag cencurerar aldrig argument.
    Bara låga påhopp.
    Alltid.

    SvaraRadera
  20. Anonym:
    Så vilka omständigheter är det som är annorlunda idag jämfört med t.ex 1950?
    Är det skarvarna och sälarna som ändrat på sig eller är det något annat som ändrats?

    Vilka är det som har räknat ut det?
    Är det samma uträkningsmetod som när man kommer fram till att vargar käkar omkring 100kg per varg och dag?

    Carina-Fina
    Vilka låga påhopp?

    SvaraRadera
  21. De jag har tagit bort, pV.

    SvaraRadera
  22. Carina-Fina:
    Kan du inte berätta vad jag skrev som var låga påhopp?

    SvaraRadera
  23. Och publicera dem som jag en gång tog bort för att de var låga påhopp????????

    SvaraRadera
  24. Carina-Fina:
    Nej, du kan bara berätta vad det var för påhopp. Du skriver ju inlägg om andra yttranden som du inte gillar, varför skulle det vara problem med dessa?

    SvaraRadera
  25. Till Anonym "naturvårdare";
    Du vet uppenbarligen inte vad du talar om.

    1. Den kinesiska mellanskarven, inplanterad av människa på 40- talet hör lika lite hemma i den svenska faunan som mårdhunden. Toppskarv och storskarv är de två arter som har levt och lever i samklang med svensk ekologi. Inte den kinesiska mellanskarven.
    2. Du ställer två frågor om fiskpopulationer.
    Är det brist på gädda? Är det brist på abborre?
    Du svarar själv nej på båda och visar med det tydlig okunskap i ämnet.
    Både gädda och abborre är på väg att utplånas. DET är skälet till att skarvarna nu går tillbaks i antal, fisken börjar ta slut.
    De riktiga naturvårdare som verkar i skärgården vittnar om att skarvarna nu väger betydligt mindre än de gjorde vid nyetableringen, ett tecken på att fisken tryter.
    3. Angående växtlighet på öar.
    Träden på de karga kobbarna är DÖDA.
    Ditt antagande om att det blomstrar som aldrig förr bygger på att dels skarvarna flyttar (vilket de gör först då all fisk är slut) och dels på att döda träd plötsligt börjar leva igen. Trams! hur många år tar det för ett träd att växa upp? 50? Menar du att "om 50 år är det fint på öarna" skulle vara ett seriöst argument?
    4. Du svamlar om att du älskar att vistas vid skarvkolonier? Men snälla, den tror INGEN på som i verkligheten har varit på nämnda lokaler.
    "Den enorma mångfald" du beskriver, ge mig koordinater isåfall, då jag finns där ute dygnet runt, så skall jag kolla in den/de öarna.

    SvaraRadera
  26. Till "profanum vulgus"

    Du ställer frågan;
    "Så vilka omständigheter är det som är annorlunda idag jämfört med t.ex 1950?"

    Den kinesiska mellanskarven planterades ursprungligen in från Danmark av Bengt Berg på Bokenäs Gods, söder om Kalmar. 1942 placerade far och son skarväggen i befintliga hägerbon(!) på Svartö i Kalmarsund. Sonen Jens Berg tog hand om skarvungarna i sitt hägn. Sedan dess har de expanderat norrut.

    Det första boet av kinesisk mellanskarv i skärgården upptäcktes 1994 på ön Grän utanför Utö.

    DET är omständigheterna.

    SvaraRadera
  27. Words!
    Nu blev det tyst på storpladdrarna,hehe!

    /HellBoy

    SvaraRadera
  28. Anonym:
    Jaha så mellanskarven äter mer än storskarven? Dessutom ska då tillsammans 35 000 fåglar äta mer än 65 000 storskarvar? Är det skillnaden som skärgårdsborna fått för sig?

    Ditt svar till en annan anonym:
    1. Mårdhunden har tagit sig in av egen maskin och är således naturligt förekommande men ny. Du tänker på t.ex. dovhjort och mink.

    2. Var hittar man uppgifter om att gädda och aborre är på väg att utplånas? Senast jag fiskade så var det bara att doppa draget i vattnet så hade man en gädda.

    3. Om man tycker att det naturliga kretsloppet är fint eller ej spelar ju ingen roll för om det är rätt eller ej. En skogsbrand dödar också alla träd ändå blir det mer liv på platsen för branden efter branden än före. Skarvarnas boplatser blir så övergödda att de blir som regnskogar när skarvarna flyttat.

    4. Jag tycker mycket om f.d. skarvkolonier. Jag tycker också om att hitta björniden i naturen, men inte när björnen är hemma.

    SvaraRadera
  29. Mellanskarv är en underart av storskarv och är således också storskarv. Det är ingen hejd på antaganden och rena gissningar från skarvhatarna vad gäller taxonomi och biologisk terminologi. De enda vetenskapliga artiklar jag hittat som nämner något om skarvarnas historia i Europa nämner att bägge underarterna funnits här sedan istiden drog sig tillbaka. Av vilken vikt är det då att underarten sinensis har ett utbredningsområde som sträcker sig från Centraleuropa ända bort till Kina? Har man hämtat den från Kina? Nej. Den skarv som utrotades från Östersjön 1909 var "mellanskarv" som ni väljer att kalla den. Till skillnad från er kan jag i korrekt vetenskaplig anda hänvisa till källor. ALLT ovanstående bestyrks av följande artikel: http://www.nrm.se/download/18.499a08271226468505080002611/Ericson%2B%2526%2BHernandez%2BArdea%2B1997.pdf

    Om ni inte får den att funka, ge då inte upp, sök i google scholar på ericson hernandez och Phalacrocorax carbo.

    Det blev inte alls tyst på oss. Men det är ingen idé att skriva på en sida där man blir bemött med att få sina inlägg raderade.

    Och till den anonyme yrkesgäddfiskaren: menar du på allvar att gädda och abborre håller på att utrotas från svenska vatten? Varför har de inte förts upp på rödlistan då? Har de bara försvunnit fläckvis från små områden som utsätts för kraftig skarvpredation? Är det ett riksomfattande problem som innebär att hela svenska folket ska ställa sig på din sida och vilja mörda ett oskyldigt vilt djur?

    Bengt Berg beskylls för mycket, han återinförde skarv och grågås i Sverige. Bägge två tog han från Danmarks populationer som med ALL säkerhet hade spritt sig till Sverige naturligt. Det man kan bli lite putt över är att han tog hit en främmande art för den svenska faunan, nämligen Kanadagåsen. Vill ni bekämpa reella problem i skärgården - stoppa då utfiskningen av yrkesfiskare, men framförallt övergödningen och giftutsläppen. Skyll för guds skull inte på sälar och fåglar!

    SvaraRadera
  30. Och innan någon postar sina populistiska artiklar från jägar- och fisketidskrifter (som inte är vetenskapliga artiklar, nota bene) så kan ni ju läsa vad som sägs som motargument här: http://www.sofnet.org/apps/file.asp?Path=2&ID=5038&File=Skarvar-SOF.pdf

    Detta underlättar för er som inte är vana att läsa vetenskapliga artiklar. Annars är ni välkomna att försöka hitta EN publicerad artikel i en vetenskaplig tidskrift som säger emot mig på EN enda punkt.

    SvaraRadera
  31. Till Anonym "naturvårdare";

    SOF, sveriges ornitologiska förening?
    Hänvisar du till dem i denna fråga?
    Tillåt mig småle.

    Försök förstå en sak: Det historiska perspektivet är i egentlig mening ointressant, problemet vi har i skärgården pågår NU! Inte då utan NU!

    SvaraRadera
  32. Till "profanum vulgus";

    Förutom att du har fått allt om bakfoten och påstår att det skulle finnas 65 000 storskarvar, parallellt med mellanskarven, i Sthlm skärgård så visar du med stor tydlighet att du inget vet/kan/förstår/har insikt i fisk, fiskpopulationer eller fiske i Sthlm skärgård.

    Sen undrar jag om ditt uttalande om fd. skarvkolonier. "Före detta"? I Sthlm skärgård finns det bara 1 före detta och den övergavs i vintras, är det den specifika kolonin du talar om?

    En direkt fråga till dig: Har du någonsin varit ute i Sthlm skärgård överhuvudtaget?

    SvaraRadera
  33. Mellanskarv är storskarv, hur många gånger behövs detta sägas? Läs samtliga länkar ovan om ni inte tror mig. Det enda felaktiga begrepp jag setts användas är att folk kallar mellanskarv för en egen art, det är en underart av storskarv som alltså blir ett funktionellt begrepp på samtliga ingående underarter. Kinesisk (mellan)skarv är ett namn påhittat v skarvhatare och används inte inom svensk fågeletymologi.

    Lustigt att du tycker det historiska perspektivet är oviktigt helt plötsligt. Det blir väl lätt så när man blir överbevisad?

    Eftersom skarvhatare enbart kan hänvisa till "fakta" från jaktorganisationer och oseriösa fiskevårdsorganisationer (som bildats enbart för att de seriösa fiskeorganisationerna inte tar ställning för utrotoning av skarv) så får väl vi från andra sidan hänvisa till texter från våra intresseorganisationer. Som sagt får du gärna läsa den vetenskapliga artikel jag länkar till ovan också - där finns objektiva fakta framtagna av objektiva forskare.

    Problemet i skärgården är, återigen, övergödning och förekomst av miljögifter. Inte förekomst av fåglar och däggdjur som äter fisk. Dessa har alltid funnits (utom under några decennier när dagens fiskare växte upp). När dessa arter åter etablerat sig verkar de dra den drastiska slutsatsen att det är djurens fel och inte vårt eget att havet har sabbats.

    SvaraRadera
  34. Nu reder vi ut det här en gång för alla (du är ju vetenskapligt orienterad, var det inte så?).

    Phalacrocorax carbo carbo, Storskarv, har funnits i begränsad mängd långt bak i tiden, både i Östersjön och utmed Norges kust. Är vi överens om det?

    Phalacrocorax carbo sinensis, underarten som många kallar Mellanskarv (av oss "skarv-hatare" även kallad kinesisk mellanskarv), är inplanterad av gubben Berg och har under 2000-talet exploderat i antal i Sthlm skärgård, vilket du hävdar skulle hänt även om gubben Berg inte existerat. Är vi överens om det?

    Vad du har överbevisat mig om lämnar vi därhän då det är höljt i dunkel.

    Faktum kvarstår alltjämt, oavsett min eller din kunskap om fågeletymologi: 25 000 skarvar (mellan, stor, kinesisk eller inte) äter ca. 0,5 kg fisk per individ och dag i Sthlm skärgård. Det samlade yrkesfisket i skärgården tar 10 ton, per ÅR (skaka nu liv i din gamla miniräknare).

    "Fakta från jaktorganisationer"? Du läser dåligt med tanke på din förmodade doktorshatt i ornitologi. Jag befinner mig där ute. Varje dag, året om.

    Att påstå att SOF:s skrifter är vetenskapligt erkända och att dess skribenter är objektiva forskare (till skillnad från tex. Christer Olbur http://fiskevard.nu/text2_13.html)
    är bara ditt sätt att köra näsan i vädret och försöka topprida dina motståndare. Jag har läst det mesta SOF publicerat, var lugn för det du.

    Så till sist;
    att östersjön och skärgårdshavet, i synnerhet, lider av problem i övrigt, såsom miljögifter och övergödning - du som vetenskapsman kan väl ge oss andra en analys på vad detta har med skarvpopulationens storlek att göra.

    Du har hela helgen på dig.

    SvaraRadera
  35. Nu blir det väldigt förvirrat här, när "anonym" debatterar med "anonym". Nu vet jag inte vem som är vem.

    Skriv gärna ut ett alias, det skulle förenkla för en stackars fåkunnig.

    /Öbon

    SvaraRadera
  36. Ja, tydligen så raderades mitt inlägg... Men här kommer iallafall svar på din sista fråga:

    Med ökad mängd näring i vattnet, genom övergödning, ökar antalet primärkonsumenter drastiskt - i denna grupp återfinns mört och andra "skräpfiskar" som inte människan äter. Mer fisk ger mer skarvar. Så? Lätt?

    SvaraRadera
  37. Bra där, det gick ju snabbt.

    Om vi då skulle utbilda de djupdykande fjäderfäna i vad som, för människan, är "skräpfisk" och att de skall hålla sig till dem och utnyttja sin dykfärdighet (upp till 30 meter (men det visste ju du)) och INTE som nu, fiska på grundfladerna efter abborre och gädda samt i åarna efter havsöringssmolt, DÅ min kära ornitolog, då är problemet löst.

    Greppa kikaren, det blir klart väder i skärgården i helgen!

    SvaraRadera
  38. Jag var ute och undersökte just skarvens predation på öring- och laxsmolt med länsstyrelsen i uppsala län, den studien visade att de knappt åt några smolt alls. De äter den fisk de får tag på, mestadels blir det ju "skräpfisk" som det finns sådant överflöd av. Och jo tack, det var fint väder i helgen för fågelskådning. Såg knappt en enda skarv, och de man ser är ju av underarten carbo så här års.

    Klart slut.

    SvaraRadera