fredag 29 oktober 2010

Vi nobbar trick-or-treat!


Minns när vi bodde i Californien, det var ett himla ståhej runt halloween och ordentligt upphaussat som det mesta är därborta. I Unithed methodist preschool laddades, ritades och planerades, nästan, nästan som till fourth of July - men inte riktigt -, och mina två äldsta (3 och 4 år) killar betraktade storögt det frestande spektaklet i alla affärerna, och bestämde sig båda för att var He-man med lyssvärd. Det var de fulaste och läskigaste plastdräkter jag sett, mer stirrande små monster än He-män, men själv tyckte de att de var "awsome!"
Vi bodde i ett samhälle som stängde in sig i sina hus och trädgårdar, så det där att plötsligt gå runt och knacka dörr för godis, det var inget som lät sig göras över huvud taget. Det varnades för pedofiler som slet in ungarna i sina hem, så därför var det med extraföräldrastyrka som jippot skulle gå av stapeln.
Och hur kul var det?
Tacka vet jag vår fridsamma och stämningsfulla gravsmyckningshelg.
Att ta sig en stund i stillhet och med levande ljus, minnas våra nära och kära som lämnat oss, och vara med dem i tanken, det är fint.

Tycker vi säljer in vår helg till USA istället!

4 kommentarer:

  1. Håller med! Min åttaåring snackar om att gå runt med ett par kompisar, men jag är lite tveksam. Det är lättare när det är skärtorsdag, åtminstone är det ljusare så års (här blir det ju beckmörkt på eftermiddagarna nu).

    Ska nog titta till mormor och morfar nästa helg, de behöver lite ljus där de befinner sig.

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Jag håller med. Allhelgonahelgen är en alldeles för fin helg för att förstöras med Halloween. Jag har inget emot att låna in främmande kulturer men jag tycker det är tråkigt när familjer aktivt arbetar för att tränga ut sina egna.

    Allhelgonahelgen är en helg för stillhet och eftertanke, att besöka kyrkogården etc.

    Tråkigt? javisst om man är livrädd för tystnad, stillhet och sina egna och andras reflektioner och tankar.

    (Helgen därpå kan man väl halloweena för glatta livet om man så vill.)

    SvaraRadera
  3. Åttaåringen ska halloweena ikväll, tillsammans med en kompis och hennes pappa. Allhelgonahelgen är nästa helg, så då krockar det inte :-)

    Tack JohannaV, för din kommenar om tystnad och stillhet. Jag tillhör novemberälskarna, då det är mörkare, gråare, dimmigare, en välbehölig paus mellan de färgsprakande september och oktober och innan juljulJULEN.

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Instämmer med Johanna V och Öbon.

    SvaraRadera