söndag 24 oktober 2010

När det gäller politiker är jag helt avtrubbad,


så att Sahlin skolkade från riksdagen och precis som partikamraten Thomas Bodström tog hon bondpermis - och åkte i väg trots att hon inte fått ledigt av riksdagen, det reagerar jag först inte nämnvärt på.
Efter Socialdemokraternas sämsta valresultat sedan 1914 satte sig partiledaren Mona Sahlin på ett flygplan till Thailand - för en veckas semester.
Det innebär att hon kommer att kvittera ut full lön för semesterdagarna i Asien, kan Expressen avslöja.
Men det är naturligtvis helt åt helvete och bidrar givetvis till politikerförakt och sviktande arbetsmoral.
Tack och lov att Sahlin aldrig blir statsminister, hon är ett uselt föredöme.
Sverige är för bra för henne och hennes räkmacksparti.

11 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-10-24 18:36

    Att Mona efter valkampanjen och de turbulenta första veckorna därefter kunde behöva en vecka att pusta ut och ladda batterierna - det har jag förståelse för. Men det borde väl ha gått att för detta fixa en veckas tjänstledighet utan lön, det hade väl riksdagen knappast sagt nej till?

    SvaraRadera
  2. Ingen unnade någon av de utarbetde politikerna en välbehövlig semester.
    Inlägget belyser problemet med att de tycker sig stå över det ansvar som vi alla har för våra arbeten, och de regler som vi har åtagit oss att följa.

    SvaraRadera
  3. De går efter en helt annan regelbok och de kan sitta på hur många stolar som helst.Inga betänkligheter där inte.Roffarmentalitet.

    vänligen, Eva-Marie

    SvaraRadera
  4. Carina, det är ju Expressen som skrivit, kanske är det inte sant....?
    Du vet ju vad blaskorna står för..
    Fast om det är sant, så tror jag att hon säkert behöver semester, vem gör inte det förresten?? Men då får hon sannerligen betala själv. Det får jag göra.
    /B-M

    SvaraRadera
  5. Vem säger att hon inte betalar resan själv? Och lön har man under sin semester, dessutom med några procents påslag, enl semesterlagen.

    Däremot verkar det underligt om hon reser iväg utan att ha fått ett godkännande för sin ledighet.

    /Öbon

    SvaraRadera
  6. Förtydligande: semesterersättningen är 5,4% av den aktuella månadslönen.

    Semesterlön 4,6% + semestertillägg 0,8% = 5,4%.

    Kalle har 23 500:- i månadslön. Avdrag görs för semesterfrånvaro för tio dagars semester, dvs 10 810:- (4,6% * 23 500:-) * 10
    semesterlönen blir + 10 810:- (4,6% * 23 500:-) * 10
    semestertillägget är + 1 880:- (0,8% * 23 500:-) * 10

    Så där tydligt brukar inte löneberedare skriva ut i lönebeskedet, de flesta nöjer sig med att det blir ett tillägg till lönen när man tar ut semester.
    Vad riksdagsledamöter, tillika partiledare, har för avtal, vet jag naturligtvis inte.

    /Öbon

    SvaraRadera
  7. Nu får du ursäkta Thorsten, men tre starka kvinnor på ett inlägg, Eva-Marie, B-M och Öbon, det kallar jag för Girl Power!!!! Jubel!

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2010-10-25 14:11

    Tja, men jag tror inte att semesterlagen i denna form gäller för riksdagsledamöter. Deras situation liknar mera lärarnas med längre, men i datum påtvingad ledighet (semestrarna för lärarna, sommar- +juluppehållet för riksdagen) där man behöver särskilt tillstånd för frånvaro utanför semesterperioden. Att sedan lärarna tvingas till allt mera jobb under "semestern" är en annan femma...

    SvaraRadera
  9. Haha, jag älskar denna bloggen, så många härliga människor som vet allting!
    Och Ö-bon, din uträkning är underbar!
    Det kallar jag för kunskap!

    (Jag är på gott humör idag...jag har väl skrattat tillräckligt länge antar jag)!
    /B-M

    SvaraRadera
  10. Roligt att kunna glädja sina medmänniskor, B-M :-)


    Jag gick en löneutbildning för några år sedan och ovanstående exempel är taget från boken "Rätt lön" av Kristina Karlén. Den kommer ut varje år.

    Där står förstås inte mycket om riksdagsledamöters semesteravtal, inget alls, om jag ska vara ärlig. Säkert är det som Thorsten skriver, att de "tvingas" ta ledigt när riksdagen är stängd.

    Att jag öht skrev något, var för att jag blir ganska matt när det skrivs upphetsade artiklar hit och dit. Värre tyckte jag det var när ett par ledamöter var föräldralediga under terminerna och passade på att återgå i tjänst under sommaren. Då kunde dessa (tror det var 2 st) kvittera ut full lön under ett par månader utan att behöva arbeta, samtidigt som de sparade lite på sina föräldramånader.

    /Öbon

    SvaraRadera
  11. Thorsten Schütte2010-10-25 16:29

    Hej Öbon: Ja så är det, nästan alla ersättningssystem kan bjuda på hiskeliga marginaleffekter i skarven, i sällsynta fall, som den med föräldralediga riksdagsledamöter till löntagarens förmån, i det flesta fall tyvärr dock som oväntade "svarta hål" utan ersättning man kan trilla i!

    SvaraRadera