fredag 22 oktober 2010

500 kronor i P-böter för 2 minuters övertid.


I Norge rasar en härligt frisk debatt om de privata P-bolagen, de menar att konsumentombudsmannen borde ta sig en ordentlig titt på P-maffian.
Samma gäller i vårt land. Var själv på Arlanda på läkarbesök, betalade för maximal tid - 50 minuter - och sprang iväg. Hade gärna lagt i mer pengar, men av nån anledning (gissa vilken!), är p-möjligheten där inte ens en timma. Två minuter för sent kom jag rusande och hade fått en bot på 500 kronor.

Tom Staavi på VG (Verdens Gang)vars fru kom sju minuter för sent, skriver och jämför att om Videouthyrningsbutiker hade använt sig av samma taxa och metoder skulle det kosta 14 000 kronor att lämna en film en dag för sent. Staavi hävdar att parkeringsböterna inte står i relation till avtalsbrottet från kundens sida.
Staavi:
Min fru har "stulit" 7 minuters p-tid, det är det inga tvivel om, straffet är en bot på 700 kronor. Kan vi acceptera att dessa P-bolag kan ta sig denna rätt?
Privata P-bolag bedriver UTHYRNING, för mig är det absurt att de ska tillåtas vara undersökande, straffande och utövande myndighet i ett. INGEN annan i vårt samhälle har dylika befogenheter.Risken för fördubbling av summan är stor om du ger dig in i klagan.
Min uppriktiga uppfattning är att privata P-bolag har tilldelats en roll som direkt bryter mot alla accepterade rättsprinciper.

I min frus fall reagerar jag uteslutande på storleken på straffet, som inte står i rimlig relation till avtalsbrottet från hennes sida.
Parkeringen på denna plats kostar nämligen 20 kronor för 55 minuter. Hon betalade 13:28 för parkeringen, det betyder at P-bolaget värderar rätten till att hyra denna parkeringsplatsen för ett korttidsuppehåll till 36 öre i minuten.
Alltså har min fru fråntagit bolaget en möjlighet att hyra ut platsen igen under den obetalda tiden, som är 7 minuter, för max 2 kronor och femtio öre.
Om vi antar att denna platsen har en beläggning på 75% av tiden, så betyder det att bolaget förlorat 1 krona och 90 öre.
Straffet är alltså 700 kronor. Eller 280 gånger mer än de 2 och 50 som bolaget sätter som marknadsvärde.
Dessa P-platser befinner sig i det offentliga rummet, även om de är privatägda så är de en del av infrastrukturen för bilister.
Bolagen kan säkert anföra att de inte kan veta hur mycket tid deras kunder stjäl - därför använder man en bot för alla. Vilket jag menar är helt fel, det skulle vara en enkel sak att gradera boten utifrån avtalsbrottets storlek, antingen det rör sig om för lite tid betat,om man inte betalt över huivud taget eller om man har ställt bilen olovligt på annat sätt.
Jag antar att det händer väl så ofta att kunderna faktiskt lämnar platsen innan p-tiden går ut, med andra ord har inte bolagen totalt sett någon förlust, för de som betalar för lite täcks av dem som betalar för mycket tid.
Därför borde det inte vara något problem för bolagen att operera med en viss prutmån innan de tar upp blocket.

Kloka analyser och logik. Jag håller med om vartenda ord, straffet SKA stå i relation till brottet. Men vem lyssnar på klokskap?
Inte P-bolagen i alla fall.
De är maktfullkomliga.

3 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-10-22 20:48

    Jag tror att man lägger ut parkeringsbevakning på beting, så bolaget ser till att maximera intäkterna...

    SvaraRadera
  2. Heeeej!!! Hur var det hos grannarna i väster?

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2010-10-23 20:55

    Som jag skrev annanstädes, mycket trevligt. På något sätt är det mesta i Norge större, råare, mera improviserat och med mindre krusiduller än här. Sedan fick man sig som tyskfödd en tankeställare på Narviks krigsmuseum förstås...

    SvaraRadera