fredag 11 juni 2010

Tuuuut i rutan!


Lyssna på youtube: Vuvuzela, om ni hör nåt i luften som surrar...ehhh, brölar.....då vet du vad det är.

Från början var det en cykeltuta som strippades på gummitutan. Idag används Vuvuzela för att irritera motståndarlaget och stötta hemmalaget, speciellt när hemmalaget ligger på anfall. Användandet av vuvuzela ökade när sydafrikanska fotbollsfans upptäckte att fotbollslag från andra kontinenter inte stod ut med oljudet.
Ljudet beskrivs som en blandning mellan mistlur och en elefant, en lång monoton signal som kan få ett fotbollsstadium att börja självsvänga när tusentals fans samtidigt blåser i sina tutor.
FIFA ville från början förbjuda vuvuzela på fotbolls-VM 2010, men lade ner planerna när sydafrikanska fotbollsförbundet pekade på det för Sydafrika så unika med vuvuzelan.

Ljudet når så höga ljudnivåer, 127 decibel, att åskådare riskerar pemanenta hörselskador.
I en månad framåt med en formtopp idag klockan 16.00, en helvetisk test på ditt centrala nervsystem.
Drabbades för ett halvårsedan av konstant lock och noll förmåga till tryckytjämning på båda öronen. Sorgligt att inte kunna flyga, men nu kommer paybacktime:
jag kommer att kunna njuta av detta färgsprakande, sjungande, gungande, dansande, tutande VM utan att bry mig smack om vuvuzela. Jag kommer bara att njuta, skratta och le, prescis som alla varma, vackra och hängivna sydafrikanska fotbollsfans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar