måndag 5 april 2010

Om alla förkunnare kunde tala som Krister Kappel skulle världen vara enbart god.


I helgen hade Björn och jag ett samtal om religionen vs "humanismen". Just detta om den tomma graven försökte Björn på sitt bästa civilingenjörsanalytiskt vis berätta för mig. Han är bäst på mycket min Björn, men ingen har nånsin som kyrkoherden nedan fått mig att förstå exakt samma sak som Björn sa.

Den tomma graven Läs Kyrkoherdens tankar.

"Att förklara den tomma graven ur ett vetenskapligt eller rationellt perspektiv låter sig inte göras. Den tomma graven är ett mysterium som är det mest centrala i hela kyrkans budskap.
Det handlar om att ha tillit till mysteriet och våga låta tron och hoppet bära oss, i stället för att kämpa för att försöka övertyga oss själv och andra med förnuftsmässiga argument."
Jag har verkligen trott att jag inte är religiös för att jag inte bokstavstrodde, dvs vetenskapligt och förnuftsmässigt trodde, och haft jätteproblem med det.
Men om det är detta som är att vara religiös att "våga ha tillit till mysterium och att låta tron och hoppet bära mig", så lever jag ju redan hela mitt liv som en djupt religiös.
Så enkelt.
Jag visste bara inte om det.

2 kommentarer:

  1. Hej Carina och tack för ditt fina inlägg.

    Jag blir alldeles förlägen över dina fina ord.

    Hjärtats sanning är en helt annan än vetenskapens och förnuftets sanning.

    Tänk vad trist och torftigt livet skulle bli om vi kunde förklara allt utifrån någon form av bevis.

    Krister

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-04-05 17:36

    Den tomma gravens mysterium känner jag mest när jag lyssnar på berättelsen innan, gärna Matteuspassionen eller Jesus Christ Superstar. Båda slutar innan graven blir tom, men bär detta redan med sig mellan raderna!

    SvaraRadera