torsdag 5 november 2009

Outbildade människor med mycket pengar är livsfarliga

Ny natt, nytt hotell, Grand I Sundets Pärla Helsingborg, vidöppet fönster och Kulla Gågata rakt nedanför, jag älskar den här stan. Skånskan klingar välbekannt och jag känner mig besläktad med alla helsinborgare, de är mina älsklingskusiner.
Själv jag kommer från Ystad, söder om landsvägen fast det var längesen nu. Men innan jag kryper ner mellan lakanen så vill jag försöka förstå mig på Fienden.

Jg har funderat så mycket på talibanerna, vilka är de, varför är de så barbariska och vad ska vi göra med dem?
Själva ordet betyder “sökare", i betydelsen kunskapssökare.
Det var mellan 1994 och 1997 som talibanmilisen svepte över Afghanistan.
Efter Sovjetkriget svämmade landet över av vapen och var helt och hållet ett rövarsamhälle, talibanerna var de som bröt anarkin och avväpnade folket. Omvärlden var först förbluffad över det som såg ut som lag och ordning. Men det skulle visa sig vara lag och ordning genom rå okunnighet, primitivt stamtänkande, hård etnisk nationalism och religös besatthet.

När mujahedin-kommendanten mulla Mohammed Omar - som sedan blev talibanernas ledare - gick till attack mot de sexuella övergrepp som brett ut sig under kriget började omvärlden förstå och vrida sig av fasa.
En kommendant som våldtagit två flickor blev tillfångatagen av Omar och hängd i eldröret på en stridsvagn. Massakrer med automatvapen varvades med offentliga avrättningar genom halshuggning, stening eller hängning. Talibanerna grep president Najibullah och hans bror i en FN-byggnad, de slog dem medvetslösa, kastrerade och släpade dem runt efter en jeep. Expresidenten sköts och brodern ströps innan kropparna hängdes upp i ett trafikljus.
När talibanernas egna soldater gjort sig skyldiga till plundring stympades de. I träden överallt hängde avhuggna armar och fötter som avskräckande exempel.

Det är inte den fanatiska tron utan miljardtals av dollar som hållit talibanregimen levande. Pengarna har kommit från nattsvarta affärer. Vägskatter, maffian, opiumodling och heroinexport omsatte 1998 dryga 30 miljarder kronor.Det är förbjudet för muslimer att använda narkotika, men att förse de otrogna med knark tjänar syftet att försvaga fienden.
Vältränade soldater har talibanerna fått genom att öppna landet för militanta muslimska krigare och terrorister av många olika nationaliteter. Usama bin Ladin och hans Brigad 55, vältränade soldater från tolv olika nationaliteter, är den viktigaste gruppen . Usama bin Ladin har hela tiden varit en storfinansiär.
Det sovjetiska kriget, som dödade en miljon människor, sände flera miljoner på flykt. Många unga var föräldralösa som sedan utbildades till soldater. Flera av de mest brutala arméerna vår tid känner har bestått av föräldralösa barn. Barnen gick i koranskolor och växte upp utan kvinnor, detta förklarar deras omänskliga behandling av flickor och kvinnor.Familjen och släkten ersattes av lägerliv med hård militärdrill och snäv sekteristisk skolning, helt och hållet ointresserad av utbildning i alla andra ämnen som matematik, historia eller naturvetenskap.

Vad jag kan förstå så föddes talibanerna ur en katastrof - fast det spelar ingen roll, they scare the shit out of me.

1 kommentar:

  1. Silverfisken2009-11-05 12:40

    Åh så härligt att läsa dina tankar så här fomulerade i ord. Det är nog många som i delar tänker som du och som helt håller med dig men kkanske inte har förmågan eller gutsen att förmedla det. Håller helt med Stora Cs kommentar. Fortsätt! Dina tankar och synpunkter behövs!

    SvaraRadera