torsdag 21 januari 2021

Vad har Sveriges maktelit för rätt att med offentliga medel förvrida hela folkets syn på det två könen.

Karin Pihl, utdrag, GP

- Unga män behöver förebilder, inte mer normkritik.
De rödgrönrosa i Göteborg vill motverka våld genom mer genusanalys i skolan. Men det pojkarna behöver är inte mer teoretiserande. Snarare konkreta förebilder.


Att kritisera manliga normer har varit på tapeten ganska länge nu. För några år sedan syntes organisationen "Fatta Man" överallt med sina initiativ där män skulle diskutera och ifrågasätta manliga ideal. Normkritiken är ständigt närvarande i politiken. I regeringens jämställdhetsplan ingår bland annat att motverka könsstereotypt beteende redan i förskolan.

I denna anda vill Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ i Göteborg motverka våld genom att satsa på mer normkritik i skolan.

------ 

Motsatsen till en destruktiv maskulinitet behöver inte vara en påklistrad femininitet. Det kan i stället vara en konstruktiv manlighet. Problemet med normkritiken är att den – tvärtemot dess egna ansatser – har en kategorisk syn på kön och genus. Antingen är du som man första gradens genushjälte, eller så är du en manschauvinist.


Det är därför normkritikerna är intresserade av att få pojkar att inte leka med bilar. Man tror att det destruktiva i manligheten är det som definierar hela manligheten. Kan man "dekonstruera den", som det heter, kan det på sikt leda till färre våldsbrott.

-----

I stället för mer normkritik borde skolorna bjuda in poliser och framgångsrika näringslivsprofiler. Om det är något dagens unga pojkar och män behöver är det inte mer teoretiserande om mansrollen. De behöver snarare något konkret. Tydliga manliga förebilder med goda värderingar som de kan se upp till är en bra början.
Bästa kommentaren:

-" Trots en feministisk regering och all genusforskning har inga problem lösts eller minskat. Sunt förnuft är en bristvara hos alla som tror att det finns enkla lösningar som att utropa regeringen som feministisk och satsa pengar på genusforskning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar