fredag 29 maj 2020

Diktaturfasoner som cementerats.

Professor Martin Peterson, svd, utdrag ur texten:

Hela landets testkapacitet, alltså även de två tredjedelar som inte används, är i dag reserverad för prioritetsgrupp ett och två, som består av inlagda patienter och viss vårdpersonal. (Märkligt nog ingår inte min 75-åriga mor i denna grupp, trots att hon jobbar extra som läkare på ett Stockholmssjukhus.) Folkhälsomyndigheten har dock meddelat att testningen snart ska utökas till prioritetsgrupp tre, som består av personer som arbetar i ”samhällsviktig verksamhet”..

..........

Är det verkligen rimligt att låta ”viktiga” personer gå före i kön? Varför behöver alla 349 riksdagsledamöter vara i tjänst samtidigt? Och varför är det så viktigt att deras assistenter och medhjälpare får testa sig?

........

Tanken att vissa personer ska ges prioritet endast i kraft av sin betydelse i samhället är oförenlig med hur vi resonerar i andra liknande situationer. Antag exempelvis att Stefan Löfven insjuknar i en hjärtsjukdom och behöver ett nytt transplanterat hjärta. Tanken att han automatiskt skulle stå högst upp på väntelistan strider mot etablerad medicinsk etik. En ”viktig” person har samma rätt till sjukvård i Sverige som alla andra, varken mer eller mindre. Varför skulle vi resonera annorlunda under en pandemi? Varför inte hålla fast vid principen om alla människors lika värde?

3 kommentarer:

  1. Partiledaren är viktig för partiet så länge partistyrelsen har förtroende för honom. Nu snackas det i korridorerna att han inte länge är lika mycket värd. Om han känner att hjärtat sviktar och måste uppsöka vård kommer han mötas av skylten:
    Hjärtkirugiska avdelningen stängd på grund av Coronapandemi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra om snacket i korridorerna. Jag bara undrar vem av de andra nötterna, Johansson, Hallengren, Damberg, Ygeman, Shekarabi, Baylan, skolministern och de andra, hur kan de upptäcka att ledarnöten nog är mer korkad än de andra, trots allt?

      Radera
    2. Den nöten är omöjlig att knäcka, enligt axiomet: Nötter äro nötter. Vilket har bevisats.

      Radera