fredag 20 december 2019

Jag klev rakt in i ett nätverk, en sekt med medlemmar som matats med lögner och fördomar tills de till slut betraktar sig själva som de enda som äger sanningen.

En fd SAS-kollega, vi kan kalla henne L M, ber att få bli
min FB-vän, och jag accepterar trots att jag egentligen inte känner henne.

Det första inlägget på hennes FB-sida som jag läser, publicerar jag nedan med en del av de 50-60 kommentarer hon fått på inlägget. 

Läs: 

L M: -"Jag åker T-bana. En ung, välvårdad, fin kille kommer ombord. Sätter sig på en ledig plats på andra sidan mittgången. En kvinna i min ålder sitter där. Snart reser hon sig och går därifrån. Ger en blick till killen. Säger inget. Reser sig och byter plats.

Olyckligt tittar han på mig och säger sorgset. ”Det här händer mig ofta”.När jag frågar varför pekar han på sitt vackra ansikte. Som har mörkare färg än mitt. Än hennes, hon som demonstrativt reste sig och bytte plats i tåget.
Sverige 2019.Sverigedemokraternas väljare ökar.Mitt hjärta gråter med killen. Han torkar sina tårar så diskret han kan, med baksidan av sin hand."❤️

När jag läst L Ms berättelse fick jag bismak. Det var mycket i inlägget som fick mig att reagera, det var något i berättandet som kändes konstlat, tillrättalagt, nästan uppdiktat i syfte att framställa sig själv som förfinad och ädel. 

Bilden som målas upp är så övertydlig, mannen är så "ung, fin och välvårdad", men skräcktanten så kyligt avig. T.o.m SVERIGEDEMOKRAT. 

Slutet känns ännu mer uppdiktat, en mörk fin kille börjar gråta för att någon byter plats på tunnelbanan, och när den goda L M visar sympati med sitt gråtande hjärta, då säger mannen att "det händer mig så ofta". Ett pekoral.

När jag sedan läste kommentarerna till L Ms FB-inlägg, då blev jag rädd på riktigt. Det var som att stiga in i en skruvad sekt, Livets Ord, Guds Barn eller nåt, där följarna upplever sig vara utvalda, nedstigna från det himmelska kungadömet, de tror sig vara de enda som lever på den renaste kärleken och som bär Det Enda Rätta på sina axlar. Det kändes som jag ramlade in i en hjärntvättad förening som byggt hel sitt liv på okunskap, ni kan läsa mina försök till invändningar. 

Men, oj! Det fick dessa personer att bara sluta sig mer. På grund av mina olika tankar och vilja att resonera gaddade de ihop sig, flockade ihop sig och ville attackera mig.  Det var som att vara svart i Sydafrikas apartheid och bli hatad av alla i flock, bara för att jag existerade.  

Observera att dessa inte skänkt sina goda hjärtans tankar till våldtäktsoffer, offer för barnarån eller de som har torterats, fått örat avskuret, tvingats kyssa fötter eller svälja piss. Dessa goda, snälla, fina har säkert aldrig hört talas om dominansvåd, fattigpensionärer, attackerad blåljuspersonal och rånoffer.

Läs kommentarerna här: 


  NN1:- "Alla dessa fruktansvärda människor där ute😡kärlek är vad vi behöver ❤️"

L M: - -"ja kärlek är vad vi behöver❤️"

NN2: - "Finner ikke ord!!! Så fryktelig trist..
Carina: - Det gör ont i hjärtat. Men vad har berättelsen med Sverigedemokraterna att göra?

L M:- Carina, SD har en syn på människors olika värde som genomsyrar vårt land alltmer. Man gör uttalat skillnad på människor baserat på bakgrund, härkomst och hudfärg.
Carina till L M: - Var har du läst det? Anklagar du över en miljon svenskar och deras demokratiskt valda parti för att ha en felaktig syn på "människors olika värde"? Var finns detta uttalade skillnad baserad på bakgrund, härkomst och hudfärg?Har du fakta på det? Sverigedemokraterna är det enda parti i Sverige som inte har ett iota att göra med skjutningar, sprängningar, barnarån, gängvåldtäkter, fattigpensionärer, bilbränder, hot mot läkare, lärare och poliser, öppen knarkförsäljning, usla skolresultat m.m.Vill du ha Sverige så? De som röstar på Sverigedemokraterna vill det inte. Jag tycker det är sorgligt när jag ser inlägg som bara går ut på att ytterligare polarisera, stigmatisera och söndra.
_____________________________________

NN3: -"Så vidrigt och inskränkt.😪"

NN4: - "Vidrigt, sorgligt, farligt.Såklart att SDs sympatisörer påverkar det allmänna klimatet i samhället; det görs politiskt legitimt att bete sig nedlåtande. Och den som säger att det inte är så - är med all säkerhet inte mörkhyad."

Carina: - "Förlåt men, den öppet hatiska, mobbande och nedlåtande attityd och mobbing som Stefan Löfvén och de andra fem partierna ägnat sig åt lång tid, tror du att den påverkar det allmänna klimatet? Varför tror du att mörkhyade och vita tänker olika?"Carina: - "Du verkar veta vad alla vita tänker om svarta."


Carina: -" Tänk om damen reste sig av en annan anledning? Det är så lätt att döma."
Carina: -" Fördomar är lika illa när de kommer från goda människor."

______________

NN4; - P"olitisk mobbning👎🏼& smutskastning👎🏼är en sak f etablerade politiker. Rasism i vardagen & hur den enskilda människan påverkas av detta - något helt annat.Vit eller mörkhyad spelar såklart roll & blir relevant när du bedöms utifrån din hudfärg."

NN5: - "Tack LM för att du berättar.

Rasismen har kommit till Sverige. Och tyvärr säkert för att stanna."

L M till NN5: - "tack för att du delar med dig av din egen erfarenhet.Ja, kanske är vi inne i en tid där ett mänskligt möte som mitt och som jag här delar, blir något av en vattendelare?"

NN1: - "Frågan är om det var självaste den här Carina själv som reste sig och gick..."

Carina: - "Så vedervärdigt skrivit.OM damen reste sig för av ras-skäl, har jag skrivit att det gör ont i mitt hjärta. L M och ni andra kan inte döma ut kvinnan som SD, av det enkla skälet att ni inte vet. Ni styrs av fördomar. Och så har du mage att skriva så hatiskt till mig. Du tycks vara väldigt stark i flock. Och du kan inte ge mig ett skäl till varför du hackar på mig. Sorgligt."
NN1: - "ingen tackar dig för dina inskränkta tankar och idéer. Mest otäckt..."
Carina: "-Nu blir jag nyfiken. Beskriv vad i mina tankar och idéer som är inskränkt. Tacksam på förhand. Och tacksam för att jag tilläts tycka olika, det verkar inte uppskattas."Inget svar.

Carina igen: - NN1: - "Jag utmanar dig att svara på min fråga. 

Tystnad, inget svar.

-NN6: - Ja, de goda krafterna är starka och utgörs av många, många människor som har förstått att vi alla är lika och i grunden har samma behov, där empati och kärlek är viktigast❤️

NN7:- Varje person kan göra skillnad. Genom att se, genom att inte hänga på mobben, genom att emellanåt ta sig ett steg tillbaka och ställa sig frågan ”Kan det här verkligen stämma?”

NN8:- Är det möjligt?! 🤬

NN8: - "Förjävligt.."

NN9: -"Man tror inte det är sant 🥺 Dessa vuxna ska fostra barn för vårt framtida samhälle... skrämmande tanke....😢 Inte konstigt att det blev andra världskriget, just saying. Tack L för att du delar med dig ❤️"

NN10: - "Åh mitt hjärta blöder❤️❤️ hur kan man ?? Hur bara kan man ?. Stackars bägge två, Hon, för att hon inte inte ser , och inte förstår och inte vågar möta , det härliga fantastiska mötet med andra människor och han, som så oskyldigt är ute och åker som alla andra och blir bemött på det mest förfärliga och kränkande sätt!! Ja, det är synd om människan Så får man vara motpolen, bidra med motsatsen! Vi är många som måste agera och reagera när mörka krafter sprider sig. Idag fick jag en stor kram av en kvinna, flykting från Syrien, som gör ett fantastiskt jobb för sig och sina barn. Studerar och vill "göra rätt för sig". Vi vet så lite om varandra, oavsett hudfärg. Tänk vad vi missar, av livshistorier, kämpaglöd och kulturella skillnader - som berikar."

NN11: - "Vidrigt😡😡Finner knappt ord....!! Hur är det möjligt!!!Inga IQ alls där😝 En jävla idiot helt enkelt....".

NN12: "Fruktansvärt att döma folk efter hudfärg 😢 Jag dömer folk efter deras handlingar, respekt för demokrati och respekt för människan!"


22 kommentarer:

  1. Så hopplöst sorgligt. Kommentarerna är fulla av projektioner och rasism, och kränkande uttalanden, och bristande social och emotionell intelligens, och huvudena är definitivt inte på skaft.

    SvaraRadera
  2. Ta det lungnt2019-12-20 16:27

    Tja, det här är väl ett typiskt exempel för motsatsen till lågaffektivt bemötande, från båda sidor...

    SvaraRadera
    Svar


    1. Vad menar "Ta det lugnt" med "lågaffektivt bemötande"? Nyfiken, eftersom det tycks vara ett trendande begrepp.

      Radera
  3. Vad menar du med båda sidor?

    SvaraRadera
  4. Ta det lugnt2019-12-20 17:09

    Carina och L M samt åtskilliga N N. Ett typiskt exempel att man alltid tolkar motparten till dess nackdel, mycket av debatten i Sverige präglas av detta, oberoende av själva debattämnet.

    SvaraRadera
  5. Carina tolkar motparten helt rätt. Motparten beter sig väldigt illa.

    SvaraRadera
  6. När du antog LM som vän kopplade du sannolikt upp dig mot en grupp trollande aktivister. har du tid, så bör du kolla närmare vem LM resp de olika NN är, var de bor, vem de är vän med etc.
    Du har raka åsikter och gott genomslag för dem, så sannolikheten är hög att du angrips av vänsteraktivistiska troll. Nästa steg blir att du kommer att börja stängas av som "straff" i sociala media. Kanske skugg-kopplas du, d v s det du tror är offentliga uttalanden i sociala media, syns bara får några få vänner och för de aktivistiska trollkontona. I sociala media måste man skapa förutsättningar att kolla att man inte är "skuggad", t ex reservkonton eller en pålitlig vän.
    Lycka till

    En följare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Ta det lugnt2019-12-20 17:53

      "Ett typiskt exempel för m o t s a t s e n till lågaffektivt bemötande" skrev jag. Genom https://www.svt.se/sverigemots/ har jag träffat en motpart som hade helt andra åsikter än jag, men vi kunde diskutera detta utan problem och även upptäcka gemensamheter.

      Radera
    3. År 2004 sökte säpo 5000 datakunniga ungdomar för att skapa ett färskare urval av tjänstepersoner. Vet inte hur många som fick jobb då men F-kassan gick back 4,5 miljarder något år efter. Det betraktades allmänt som ett räknefel men frågan är om inte det korrupta Sverige länge hittat på sätt att skydda systemet. Vid tillfället var Dan Eliasson chef på F-kassan. De här datakunniga och dataintresserade ungdomarna har säkert hittat en karriärmöjlighet idag som diplomerade troll.

      Radera
    4. Jag såg vad du skrev "Ta det lugnt", vad jag bad om var en explicit förklaring till det trendande begreppet, eftersom jag är nyfiken på din tolkning.

      Radera
    5. Ta det lugnt2019-12-20 19:15

      Ju min tolkning av lågaffektiv är att inte trappa upp adrenalinnivå i en diskussion utan försöka hitta ett sätt att kommunicera som leder till ett verkligt åsiktsutbyte.

      Radera
    6. Tack. Jag har googlat och hittat mycket olika tolkningar, bl.a "lågaffektivt bemötande är ett synsätt, med metoder som är utvecklade för att hantera problemskapande beteende på ett etiskt försvarbart sätt. Det handlar om att ha förståelse om varför individen tar till problemskapande beteende."

      I mitt inhopp i LMs FB, så ville jag vara "lågaffektiv" och öppen, men det kändes som att bara att jag blottade en för dem främmande åsikt så upplevdes jag som "högaffektiv".

      Radera
  7. Även om SD med stöd av M och KD skulle bilda regering så är landet förlorat pga alla dessa vänster-bäst-i-världen-dårarna.

    SvaraRadera
    Svar

    1. Jo. eftersom jag omger mig med så många vakna och bildade människor som är mycket insatta i samhällsproblematiken och politiken, så blev LMs sida för mig som att komma in i ett rum med varelser från en främmande planet. De syntes inte ha märkt någonting av det som verkligen känns som en samhällskollaps och politisk katastrof. Jag kunde ha backat och stängt dörren snabbt som ögat, men jag blev nyfiken. De är ju gamla arbetskamrater, som jag visserligen inte levt i samma aluminiumrör som på länge, men försöka förklara och utveckla mina tankar borde väl ändå kunna gå. Det gick inte. Jag blev ett gemensamt hot mot deras bild av verkligheten.

      Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Det är så uppfriskande att läsa Carina-Fina. Man blir alltid glad, och man får lära sig nya saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du om nån lär ut nya saker, alltid lika positiv.

      Radera
  10. Tonald Drump2019-12-20 22:12

    Ta det med ro Carina, när rasistkortet kommer upp så är det bekräftelse på att du vann debatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tonald Drump, det ska jag lära mig. Men det som hände var dels att jag blev så chockerad av vanliga människors totala brist på reality check, även om jag tycker att det vore grymt illa om någon flyttade sig på grund av någon annan människas hy, så ser jag runt omkring mig idag så mycket grövre hemskheter som dessa snällgodafina inte tycks ha en aaaaaning om. Förutom det var det muren av hätskhet mot oliktänkande! Jag känner dessa människor ytligt, men jag ser dem definitivt inte som onda. Då återstår bara att den politiska propagandan och hjärntvätten funkat. Och det gör mig dödsförskräckt.

      Radera
  11. Som att trampa i ett getingbo...
    Maggan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp, hur blev det så i vårt land, Maggan?

      Radera