fredag 18 september 2020

Nuförtiden frågar inte svenska politiker efter vetenskap och forskning, de drar en chansning och blundar.

 
Stor okunskap om kusinäktenskap i Sverige (Eller Något mer som varit rasistiskt att tala om i Sverige.)

Utdrag ur HENRIK HÖJERs text, Kvartal, från FEBRUARI 2020

Kusinäktenskap är vanliga i vissa delar av världen. Att få barn med släktingar medför förstås en genetisk risk, och i en ny studie i Science så visas att individualistiska värderingar har svårare att slå rot i samhällen med många kusinäktenskap. Trots en ökad migration från samhällen med många kusinäktenskap så är okunskapen stor om fenomenets omfattning i Sverige. Kvartals Henrik Höjer letar förgäves efter forskning i frågan.

_____

Det har genomförts studier som visar att länder där kusinäktenskap är frekventa har lägre sannolikhet att utvecklas till fungerande demokratier. Anledningen är att länder med hög andel äktenskap inom släkten ofta präglas av kollektivism och klankultur, vilket kan bromsa demokratiutvecklingen.

Detta samband mellan uppkomsten av individualism och frånvaron av kusinäktenskap har nyligen analyserats med hjälp av stora mängder data av bland annat Jonathan F. Schulz, som är forskare i ekonomisk historia och utvecklingsekonomi vid George Mason university i USA. I en artikel som nyligen publicerades i Science argumenterar han och hans kolleger för att minskningen av kusinäktenskap har varit en delförklaring till framväxten av de individualistiska, demokratiska och välfungerande samhällen vi har i Västvärlden.

-----

Numera vet vi också att kusiner eller släktingar som får barn med varandra är ett fenomen som på lång sikt kan ha negativa konsekvenser – både medicinskt och socialt. Det förtjänar att påpekas att dessa mönster bara är synliga på gruppnivå. ____________

Men i Sverige vet man, till skillnad från många andra länder, egentligen ingenting från myndighetshåll om fenomenets omfattning, trots den stora invandringen till Sverige från länder med höga nivåer av kusinäktenskap. Även forskarvärlden verkar måttligt nyfiken på att undersöka förekomsten av kusinäktenskap i Sverige idag.


1 kommentar:

  1. Hitlers föräldrar var kusiner. Pappan var 23 år äldre än mamman. Dom kvinnor Adolf hade en relation (perversa såna) till var 23 år yngre. Sen tog dom livet av sig. Upprepade sina föräldrar.

    SvaraRadera