söndag 2 augusti 2020

Dubbelkors i taket!!

Det var minst tio år sedan jag slutade läsa Jan Guillou, det var inget jag bestämde mig för, det blev bara ointressantare och sömnigare förutsägbart för varje gång. Till slut orkar man inte höra vänsterpartister gläfsa om samma sak. 

Sen dess har jag valt bort den ena efter den andra journalisten för hälsans skull. Idag tipsades jag om krönikan, så det blir ett undantag - Jan Guillou har skrivit en reflekterande och högst relevant krönika, som inte förlöjligar och hånar Trump och SD. 

AFTONBLADET.SE, utdrag ur Guillous krönika idag: 
Göran Persson gick från att hata till att tjäna klassamhället:

-  Oförglömligt är ögonblicket när Göran Persson, då statsminister, läxade upp Carl Bildt (M) i SVT: ”Du ska inte tala med mig om klassamhället. Jag har sett det, vuxit upp med det och jag hatar det” (citerat ur minnet).
Den politiska bilden är kristallklar, höger mot vänster, moral mot omoral, rättvisa mot orättvisa.


Men därefter tog sig Göran Perssons hat mot klassamhället allt mer egendomliga uttryck. Han köpte en lantegendom där han byggde sig en herrgårdsimitation, urbilden av det klassamhälle i trakten av Katrineholm och Vingåker där Göran Persson vuxit upp och hatat livets orättvisor.


Hans kärlek till sitt nya skenbart övreståndsmässiga hem kunde dock ingen missta sig på. Hans skrävlande över att ha stigit till rangen av lantlig patron var så uppenbar att det starkt bidrog till att han förlorade nästa val. 

..............

Socialdemokraterna som bytt klasskampen mot att bli högerpartister ut i fingerspetsarna.Om Göran Persson varit ensam toppsosse med detta uppseendeväckande nya karriärval, bytet från att hata klassamhället till att tjäna det, hade det fortfarande varit sensationellt. Men bara en enstaka mysko händelse utan ideologisk innebörd.Dock visade det sig vara en trend.

Göran Perssons närmaste man Pär Nuder pensionerade sig från politiken vid 46 års ålder, blev ”konsult” åt näringslivet och drar i dag in sju-åtta miljoner om året. Förre näringsministern Thomas Östros pensionerade sig vid 47 års ålder, hoppade av till internationella valutafonden IMF, lär i realiteten dra in minst fem miljoner om året men deklarerar senast pikant nog noll kronor.

Göran Perssons förre talskrivare Jan Larsson lämnade också klasskampen före 50 års ålder och är i dag ”kommunikationsdirektör” på Handelsbanken.

Förre statssekreteraren Jens Henriksson hoppade av före 40 fyllda och är i dag vd för skandalföretaget Swedbank med Göran Persson som ordförande.

Så där kan man räkna upp betydligt längre. Förre industriministern med mera Björn Rosengren har, när han läst så här långt, börjat undra varför inte han får vara med i paraden. Han tjackade ju ändå en äkta 1700-talsherrgård.

Man kan naturligtvis invända att inte bara förmenta sossar använder politiken som trampolin för svanhopp till näringslivet. Förre moderatpolitikerna Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Peter Norman och Anna Kinberg Batra har sålt sig på samma sätt.

AFTONBLADET.SE
Göran Persson gick från att hata till att tjäna klassamhälle

4 kommentarer:

 1. Visst, kul att Guillou säger en del sanningar, men han är ju inte ett dugg bättre själv. Skrävlar om sitt vänsterengagemang och häckar på Östermalm. De är ju hycklare allihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @00:22, Visst har du rätt men poängen är att Aftonbladet publicerar. Tidningens läsare bör förstå att sossepolitikerns motto är: Gör er plikt allt blir mitt.

   Radera
 2. ALLA POLITIKER är hycklare särskilt vänstern!!!!!!!

  SvaraRadera
 3. Man kan trösta sig med att ingen kommer betala för att
  lyssna på Stefan Löfven som är totalt korkad!!!

  SvaraRadera