torsdag 2 juli 2020

Skarpögd Emanuel Karlsten på GP, är en av få journalister i världen som öppet kritiserar de allsmäktiga storföretagen.

Lägg märke till att det alltid är samma mäktiga storföretag som känner sig kallade (-av vem?) att berätta för världen vad och var folk får tycka och säga eller inte. 


Emanuel Karlsten: Företagens Facebook-bojkott är poserande opportunism

Utdrag ur texten, (läs hela): - “Stop hate for profit” heter kampanjen som innebära att stora företag nu slutar annonsera på Facebook – för att markera mot att sociala medier-jätten tjänar pengar på användarnas hat. Men det är ett slag i luften.

Det är oklart vad läskföretagen, kafékedjorna och livsmedelsprodukterna exakt tycker, men klart är att de har skrivit under på “Stop hate for profit”. Lovat att inte längre annonsera på Facebook. Vilket kan var tidernas enklaste beslut, eftersom flera av företagen redan tidigare beslutat att skära ned på sina annonspengar i coronatider.

I april berättade ett av de globala företagen att de framöver kommer att minska annonsutgifterna. Flera av företagen har dessutom begränsat bojkotten till en månad. Andra bojkottar förvisso Facebook-plattformen, men inte Facebook-ägda Instagram eller annonsnätverket Facebook audience.

Det är ett slag i luften, opportunism och poserande. Ett sätt att maskera om planerade nedskärningar som politisk aktivism.

Det fungerar eftersom mediala debatten kring Facebook är så ytlig. Hela idén att världens största företag – medvetet och aktivt – skulle vilja göra vinst på hat borde falla på sin egen orimlighet. Men istället hamras den in som sanning eftersom knappt ingen orkar sätta sig in i den extrema komplexitet som finns i att driva en plattform för två miljarder användare.

Min kommentar: -"Själv vill jag inte vara kund och samtidigt tvingas att bli politiskt påverkad. 

Jag vill bli befriad från den här typen av massiva påverkanskampanjer. Min hjärna kräver frihet från 24/7- värdegrundspåverkan."

2 kommentarer:

  1. "... Min hjärna kräver frihet från 24/7- värdegrundspåverkan."
    - Min också. Jag fecesbokar inte. Visst man går miste om slutna grupper. Tiden räcker inte. Kanske när jag inte kan arbeta. Till dess får jag snegla på fruns när det gäller familjen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. No worry. Så länge du hänger här hos mig, lovar jag dig uppdateringar!

      Radera