måndag 6 juli 2020

Hur storföretagen, som Coca Cola och Lego, betalar för att göra väst till Kina. LÄS i GP!!!


Utdrag ur text av Håkan Boström, GP: Håller vänstern på att ta över kapitalismen?

När storföretagen alltmer böjer sig för aktivistkrav, för att tillfredsställa röststarka grupper, riskerar de samtidigt sitt oberoende. Vi andra riskerar hamna i en genompolitiserad ekonomi där avvikare bestraffas. 

.............

Denna till synes oskyldiga glidning råkar helt sammanfalla med den moderna vänsterns agenda – en agenda som företagen i slutänden inte har kontroll över. Särskilt tydligt är detta i USA, men trenden har även börjat göra sig märkbar här hemma. Uppmärksammade reklamkampanjer från H&M och SAS är exempel. H&M har nu också donerat fem miljoner kronor till Black Lives Matter. Danska LEGO går ännu längre och donerar 40 miljoner, samtidigt som man stoppar marknadsföringen av legopoliser (SvD 4/6). 

.....................


Men strategin har redan börjat omvandlas till ett tvång för företagen. Just nu pågår en omfattande annonsbojkottkampanj mot Facebook, i syfte att tvinga plattformen att rensa ut ”hat”, desinformation och oönskade åsikter. I än högre grad än idag ska Facebook styra vilken information som allmänheten delar, är tanken.
Felaktiga ”fakta” ska tas bort, menar kritikerna, helst genom att de själva anlitas som experter på området. 

Flera stora amerikanska företag har hakat på. De som ännu av olika skäl inte hoppat på tåget hängs istället själva ut som suspekta, bland annat av den stora, och till det Demokratiska partiet vänligt inställda, TV-kanalen CNN. Företagen håller helt enkelt på att bli gisslan hos den opinion de försöker stryka medhårs.

........

Facebook har redan tiotusentals moderatorer och tar automatiskt bort sådant som kan betraktas som hat. Om aktivisterna får som de vill är det uppenbart att inte bara sådant som grova personangrepp och hets mot folkgrupp skulle rensas bort – vilket självklart bör göras och redan görs i hög grad – utan att även föreställningar och åsikter som ogillas av aktivisterna skulle få stryka på foten. 

Att ifrågasätta klimatförändringarna är redan uppsatt på deras lista över ”förbjudna åsikter”. Krav på "korrekta fakta" kan förstås missbrukas hur långt som helst i politiska sammanhang. Har man väl anammat idén att det rätt tänkta är viktigare än det fritt tänkta befinner man sig på ett sluttande plan bort från yttrandefriheten.


3 kommentarer:

 1. Stasi kan slänga sig i väggen. Vänsteraktivister finns överallt.

  SvaraRadera
 2. "Joshua Wong" säger vi har förlorat vår "fundamental freedom". Vem är han. Han är Hongkongs främste frihetsaktivist.

  Märkligt, i HKG kämpar unga för yttrandefrihet men i väst vandaliseras rätten att vara vit

  SvaraRadera
 3. Jag tror storföretagens ändrade agerande beror på att de fyllt sina HR-avdelningar och kommunikatörsenheter med personer från universitet och högskolor. Personer som "studerat" genusvetenskap, kritiska ras- och vithetsstudier. Doktorerat i feministisk tran-dans, Julmust eller järnvägsstationers kvinnofientlighet.

  SvaraRadera