tisdag 2 juni 2020

Socialdemokraterna får NordKorea att se ut som en blek kusin från landet.

Och C och L som deras bruntungade ingifta kusiner.

EXPRESSEN.SE
Storbråk i S riksdagsgrupp – hotades med munkavle
Las-frågan har lett till storbråk i Socialdemokraternas riksdagsgrupp. Flera ledamöter upplever att de har fått munkavle från partiledningen och gruppledaren, enligt Expressens källor. – Allt har handlat om att visa enighet utåt. Man anklagas för att splittra partiet.

PJ Anders Linder, utdrag ur text, FB:


LAS-HAVERIET KAN RÄDDA LIBERALERNA FRÅN JÖKENI dag kom förslaget till moderniserad arbetsrätt. Reaktionerna från regeringen visar tydligt att det aldrig har funnits minsta avsikt från Socialdemokraterna att ställa upp på den sorts förändringar i liberaliserande riktning som Centern och Liberalerna ansåg sig ha fått löfte om när de signerade Jöken.

När man hör arbetsmarknadsminister Eva Nordmark inser man att utredningen borde ha hetat "En oförändrad arbetsrätt" och att förslag till reell förändring var dömda på förhand. Trist för justitierådet Gudmund Toijer, som tycks ha gjort ett gediget utredningsarbete, men han har elva års erfarenhet från regeringskansliet och borde veta hur slipstenar dras. Förhoppningsvis kan hans insats komma till mer handfast nytta i ett senare skede.................

Nu tickar klockan snabbt för C & L. Om de sväljer avtalsbrottet ser de ut som dörrmattor, men vad kan de komma med för motdrag? Ja, för C ter sig läget mäkta besvärligt. För L litet mindre så.

"För Centern och Liberalerna är regeringens hantering av Lasutredningen ett svidande nederlag", skriver Barometerns Daniel Braw i en kommentar. I sak har han rätt. Men politiken har fler dimensioner än så.

Nordmarks arroganta avfärdande erbjuder nämligen något som Liberalerna haft anledning att önska sig länge (ja, ända sedan de skrev på): nämligen ett perfekt tillfälle att kliva av den Jök som håller på att leda dem i fördärvet. Vad Nordmark säger är ungefär att "OK, ni får faktiskt nöja er med att vi skrev på den där punkten. Att vi ska genomföra den också har aldrig föresvävat oss." Och då kan Sabuni med hedern i behåll och aningen bättre utsikter för framtiden säga: "Då betraktar vi avtalet som uppsagt. För oss finns inte längre någon Jök. Koko."

Då kommer sanningens minut för C. Men det är en annan historia.

3 kommentarer:

 1. Eva Nordmark är en så kallad betongröv som infesterade TCO och gjorde tjänstemannafacket till ett socialdemokratiskt transportkompani.

  När det gäller själva sakfrågan så har jag ansett att LAS är i behov av uppdatering. När det tillexempel är billigare att lägga ner en lönsam fabrik i Sverige än en olönsam i Tyskland (Findus) är det något fel. Det behövs både ökat skydd för arbetstagare och ökade möjligheter för arbetsgivare. De bästa arbetsplatserna och de lönsammaste företagen brukar vara samma sak. Där det finns en symbios mellan arbetstagare och arbetsgivare brukar där vara både lönsamt och trivsamt.

  Arbetsgivare som utövar rovdrift och arbetstagare som är oengagerade är ingen bra kombination. Arbetsgivare som inte har intresse att fortbilda sina anställda brukar få problem. Vissa arbetsgivare har satt i system att strunta i att fortbilda sina anställda och anställer hellre yngre (läs billigare) och uppdaterade. Sätt en prislapp på det så balansen återställs som jag tror att de gör i Tyskland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. we call it a kick2020-06-02 14:15

   Ett ofta förbisett skäl för ett fungerande Las är det här:
   Om jag förlorar jobbet enligt LAS-regler är det "force majeure" och inte mitt fel att jag har förlorat jobbet. Utan LAS måste jag förklara för en presumtiv arbetsgivare varför just jag fick sparken. Uppförsbacke! :-(

   Radera
 2. Sossarna hade ett gott samarbete med DDR, inklusive stasi.

  SvaraRadera