söndag 28 juni 2020

För Markus Balázs Göransson, fil dr i internationell politik, kommer jag att rekommendera och länka till expressen.


Markus Balázs Göransson, fil dr i internationell politik, expressen (utdrag, läs hela!)

Ska vi ha svensk strategi inom fler dödliga områden?

....................

-Sveriges strategi bygger på principen ”frihet under ansvar”, vilket innebär att vuxna människor behandlas just som vuxna. Det är en princip som genomsyrar vårt frihetliga svenska samhälle. Här tar människor sitt ansvar och myndigheterna lägger sig inte i.

Det insåg vi inte alltid före coronakrisen, när vi drack hårt beskattad öl på kraftigt reglerade krogar med utskänkningsrättigheter utfärdade av lokala tillståndsmyndigheter. Men nu vet vi, för det har Stefan Löfven och Anders Tegnell sagt.Struntsaker har skarpare restriktioner

Sedan krisen började i februari har vi lärt oss att svenska myndigheter, till skillnad från andra länders myndigheter, inte behöver utfärda en massa restriktioner för att vi svenskar ska göra det rätta. De litar i stället på att vi tar vårt ansvar.

Det gäller förstås inte perrongrökning eller grillning vid eldningsförbud.
Eller bygglov, nedskräpning, dubbdäck på sommaren eller eget bruk av cannabis.

.......


Men att införa skarpa restriktioner i en situation där människor svävar i potentiell livsfara vore utan rim och reson. Ska vi inskränka friheter måste det gälla viktiga saker, som att hindra kroggäster från att dansa och att bestraffa människor som har en joint i fickan.

Så fungerar det i Sverige. Frihet under ansvar. Ibland.
Ett förslag är att tillämpa principen på fler områden där människor riskerar att dö.
Till exempel på motorvägarna. Varför ska staten komma dit och slänga med sina förbud? Ansvarstagande svenskar vet själva hur de ska ta sig hem efter den blöta festen på novemberkvällen. Vi måste lita på att medborgarna kan ta eget ansvar. Som Anders Tegnell skulle ha sagt: en trafiksäkerhetsstrategi är bara hållbar om den bygger på individers eget ansvar, för folk tröttnar på fartregler i längden.


1 kommentar:

  1. För femtio år sedan hade jag också sagt att svenska folket är vuxna nog att ta ansvar. Sedan började curlandet och massinvandringen så i dag är jag högst tveksam till om stora delar av befolkningen kan anses vuxna.

    SvaraRadera