söndag 28 juni 2020

Alla människor kan givetvis lära sig att hantera en syrgastub.


Idag har jag kommenterat Patrik Engellaus starka inlägg på Det Goda Samhället om Mord i Sverige.

Under mitt nästan fyrtioåriga arbete som purser på SAS, fanns på alla flygplan ett antal syrgastuber.

Antalet syrgastuber, och storleken på dem, beror på flygplanstyp och hur många passagerare just det planet är konstruerat för.

Flygande personal tränar två gånger om året, teoretiskt och praktiskt, på alla incidenter som kan förekomma ombord.Själv har jag vid ett flertal tillfällen under åren tagit eget beslut och givit syrgasbehandling till passagerare med andnöd.

Det går till såhär: Jag informera först kapten, delegerar allt annat arbete, hämtar snabbt en syrgastub, kollar än en gång att mätaren står på topp( redan kollat en gång inför start), skruvar på tuben, kollar att flödet fungerar, och samtalar lugnt med passageraren, berättar att jag nu kommer att sätta på en andningsmask med gummisnodd. Sätter på syrgasmasken, kollar om gummisnodden behöver spännas. Och så är det klart.

Därefter behövs närvaro, total kontroll, ständig info till kapten, byten av tub om syrgasen tar slut, och resonemang om nästa steg, Blir passageraren sämre, annonsera efter läkare, ev preparera för oplanerad landning.

Sjuka passagerare och jag har haft mycket gott resultat av denna enkla men geniala tillgång till syrgas.Det är absolut omöjligt att förstå varför syrgastuber inte finns på varje äldreboende. Precis som på alla flygplan. Alla kan lära sig hur man hanterar en syrgastub.

8 kommentarer:

 1. Men,hör nu,det kostar ju pengar.Gamla människor investerar inte svensk vanvård i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Kommunerna gömmer sig bakom utbildningskrav, när allt handlar om pengar staten inte vill använda för att rädda liv på våra gamla.

   Radera
 2. Någon har uppenbarligen tyckt att syrgas, som du kan köpa fritt på flertal ställen, är en medicin och som kräver ordination och medicinsk utbildning.

  Det vore intressant att veta vem och varför. Det är dags att utkräva ansvar.

  SvaraRadera
 3. PE, det han och övriga skriver på DGS är alltid läsvärt. Hans poäng är hur myndigheterna mörklägger och flyr ansvaret att Sveriges gamla inte ska ha tillgång till livets gas. I Amerika ser man ofta personer med nosgrimma och flaskor i permobiler. Det är enkelt att ordinera och handha för den som har permanent låga syrevärde.
  @C-F, MVG redovisning av SAS utrustning och dess handhavande

  SvaraRadera
 4. En viktig säkerhetsaspekt med syrgas glöms lätt bort: Om kläder, täcken, filtar mm "impregneras" med syrgas blir de veritabla brandbomber som kan tändas med en gnista...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta röka! Alternativt tag några riktiga CO2 supar så kommer du som andungen gapa efter livets föda, Syrgasen.
   Är på gott humör, trots alla tråkiga nyheter från C-F. Keep on!

   Radera
 5. Är ickerökare, jag tänker på elektrostatiska gnistor. Är inte emot syrgasbehandling, vill bara uppmärksamma en dold risk!

  SvaraRadera