onsdag 29 april 2020

När sanningen kröp fram.

Erik van der Heeg, utdrag ur text, FB:

- Giesecke, som alltid är mycket frispråkig när han talar med utländsk press, förklarade för reportern att orsaken till det svenska misslyckandet är mycket enkel att förklara och beror på två strukturella fenomen som är typiska för Sverige:
1) De svenska äldreboendenas storlek. I Sverige kan det finnas hundratals personer på ett äldreboende som riskerar att smittas. I utlandet handlar det om en handfull som befinner sig i riskzonen, då institutionerna är mycket mindre, enligt Giesecke. (12.40 in i intervjun)

2) Personalens bristande kompetens. Enligt Giesecke består personalen på äldreboendena i Sverige "till stor del av flyktingar och asylsökare", som ofta är "oförmögna att ta till sig muntliga eller skriftliga instruktioner", vilket leder till smittspridning och död (17.40 in i intervjun)

Det här är ganska anmärkningsvärda uppgifter, anser jag. Har Giesecke rätt? Förmedlar han i intervjun en utbredd insikt på FHM, som av olika skäl inte förmedlas till allmänheten; eller handlar det om Giseckes högst privata spekulationer? Det här är frågor som jag skulle vilja ha svar på.


















That was one of the more extraordinary interviews we have done here at UnHerd. Professor Johan Giesecke, one of the world’s most senior epidemiologists, advisor to the Swedish Government (he hired Anders Tegnell who is currently directing Swedish strategy).

5 kommentarer:

  1. På äldreboende bor/bodde en dam som vistats många år i Afrika. Hon brukade säga; Snälla kan jag inte få åka hem till Sverige. Jag vill träffa mina barn och barnbarn.
    Det är många som undrar. Betänk sedan högt antal döda av C19 kommer från Afrika.
    - Kan ha fel men jag ser mörkt på ett svar eftersom ingen ljus journalist ställer frågan och Löfven har ingen susning.

    SvaraRadera
  2. Svensk åldringsvård var en katastrof redan innan Corona.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt. Det gör sig inte bättre i ljuset.

      Radera
  3. Min gamla mor hade hemtjänst innan jag fick in henne på ett äldreboende. Det kom flera olika människor varje dag. Hjälp? Nej, hon var konstant rädd och orolig och kunde inte prata med dom, eftersom dom oftast inte pratade svenska!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte tänka mig ett värre öde. Men det börjar ju redan på dagis nun, så nutidsmänniskan kanske luttras från dag ett?

      Radera