onsdag 29 april 2020

30-40 års vanstyre flyter upp till ytan.


PJ Anders Linder,axess, utdrag ur FB-text.:

-"HUR MÅNGA FLER BLIR DE UTLANDSFÖDDA SOM INTE FÖRSÖRJER SIG SJÄLVA?

Konjunkturinstitutet (KI) kommer med kärva besked i dag. I en extraprognos spår de ett tapp i BNP för Sverige på hela 7 procent. Det får finansdepartementets basscenario från tidigare i april att te sig som rena blomstermålningen och över-(under-?)träffar med råge finanskrisens bottenår 2009 då tillväxten blev minus 4,2 procent.

Arbetslösheten har redan nått åttaprocentsnivån och KI spår att ökningen bara har börjat. Talet för helåret 2020 uppskattas till 10,2 procent och det blir sämre innan det blir bättre. Nästa år antas arbetslösheten bli 11 procent.

Detta gör läsningen av den lilla skriften När blir utrikes födda självförsörjande? (Entreprenörskapsforum, 2020) av ekonomerna Johan P Larsson och Johan Eklund till en ännu mer skakande upplevelse. Där visas i ett lugnt och sakligt tonläge hur integrationsproblemen på svensk arbetsmarknad är betydligt större än vad som hittills har framkommit, och då ska man veta att endast de mest hårdnackade verklighetsförnekarna numera säger något annat än att läget är djupt bekymmersamt.

I vanliga fall talas det om hur stor andel av dem som invandrat i Sverige som ingår i sysselsättningstalen och beklagar att det tar 4-5 år för hälften av invandrarna att uppnå sysselsättning. Fast man talar med mindre bokstäver om att det räcker med en timmes arbete i månaden för att en person ska betraktas som sysselsatt. Detta mått må ha sina poänger som känslig konjunkturindikator men som mått på deltagande i arbetslivet är det fullständigt otillfredsställande.

.....................



Redan före pandemin fanns ett stort behov av kraftfulla åtgärder för att öka sysselsättningen hos de utlandsfödda och det behovet blir bara större. Det stundar kärva tider, resursbrist och så småningom duktiga sparbeting när BNP faller dramatiskt. Läget kan bli alltmer konfliktfyllt och spänt när människor som arbetar eller nyss hade arbete undrar varför de ska betala för människor som kommer utifrån och i ringa utsträckning om över huvud taget bidrar till sin egen försörjning."
“Och samtidigt svälter många av våra svenska pensionärer! Vidrigt att vår värdelösa regering prioriterar de som raserar landet i stället för de som byggt det!”

4 kommentarer:

  1. "Läget kan bli alltmer konfliktfyllt och spänt när människor som arbetar eller nyss hade arbete undrar varför de ska betala för människor som kommer utifrån och i ringa utsträckning om över huvud taget bidrar till sin egen försörjning."
    Har själv i flera år väntat på denna reaktion nen tyvärr har den uteblivit.På 50-60-talet kallades Sverige för Satumaa(Sagolandet) i Finland då vi fortfarande led av konsekvenser av våra krig och jag är otroligt tacksam för denna möjlighet då hundratusentals finländare kunde tjäna sitt levebröd här.Vad jag däremot inte förstår är varför folk utan arbetsinsats belönas med stora summor?
    Mvh,Tomas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ställer mig samma fråga. Men uppenbarligen är det så, det finns ju t.om ungdomsförbund som tycker att det är förnedrande för arbetslösa att arbeta. Eftersom det tydligen är en förnedring i sig att vara arbetslös.

      Radera
  2. " ...det räcker med en timmes arbete i månaden för att en person ska betraktas som sysselsatt."

    Därvid räcker det om du hjälper någon i dennes korv/kebabkiosk också UTAN betalning.

    Tjalle

    SvaraRadera
  3. Det finns grader i helvetet, ofta inte urskiljningsbara, men rätt ska vara rätt även om det inte utgör någon skillnad; "Personer som utfört minst en timmes arbete under en mätvecka, antingen som anställd, företagare eller medhjälpare i ett familjeföretag, räknas som sysselsatta." (Ekonomifakta)

    Nu utgör det ingen egentlig skillnad i försörjningsgraden, en eller fyra kebabtallrikar i månaden, men våra motståndare söker grandet i göra ögon.

    SvaraRadera