söndag 8 december 2019

Förintelsens minne har blivit ett socialdemokratiskt slagträ mot politiska motståndare.


Utdrag ur expressen, Dan Korn: 

- En hetsig debatt har blossat upp kring användningen av Förintelsen som en referenspunkt i dagens politiska klimat.
Dan Korn menar att överlevarna själva har trivialiserat minnet av Förintelsens ofattbara brott.

--------

- När Hédi Fried bjuder svenska politiker på smörgåstårta och berättar om sina känslor, är det värt all respekt. Men när DN skriver en artikel om detta och publicerar den dagarna före valet, en artikel som med ett ständigt upprepande av att Fried är 94 år och förintelseöverlevande bygger upp en bild av ett helgon, då handlar det inte längre om en människas känslor, utan det handlar om hur de känslorna utnyttjas av andra, som borde vara mera skeptiska.

-------

- Magdalena Andersson gjorde ett uttalande på själva valdagen där hon kopplade samman SD och NMR med Ulf Kristerssons ord till Fried enligt artikeln i DN, att han såg NMR som ”knäppgökar”.Andersson använde Fried som slagträ i den politiska debatten. Det luktar illa om detta. Mycket illa. Relativiseringen av Förintelsens minne pågår hela tiden. Det är osmakligt. Man behöver inte älska SD för att inse att de inte är nazister. Man behöver inte beundra Jimmie Åkesson för att se skillnaderna mot Adolf Hitler.

Relativiseringen leder till en trivialisering. Förintelsen är ett så ofattbart brott mot mänskligheten att det är svårt att tala om det utan att det blir trivialiserande. Och det är kanske inte så konstigt, för de som trivialiserat det mest, kanske för ett sätt att överleva, är de överlevande själva.

1 kommentar:

  1. Tonald Drump2019-12-08 21:50

    Om nu Löfven vurmar så mycket för Judar så bör han börja med att rensa ut antisemiterna i SSU. Någon borde kanske spela upp klippet för Hėidi Fried där SSU skanderar "krossa sionismen"

    SvaraRadera