lördag 16 november 2019

Håll med om att det känns bra


när någon sticker hål på en bluff.  Som en ballong som smäller. 

Och kvar av den uppblåsta ballongen blir blir bara några ocharmiga plastslamsor. 

Minns ni Linnea Claesson som blev årets jurist - utan juridisk examen? I Sverige kan mytomaner komma hur långt som helst, titta bara på Klimat-Greta och hennes familj.


Det är därför befriande och hedrande när frilansjournalisten och krönikören Emilie Ebbis Roslund, GPfrågar sig vad som händer med feminismen, om en av rörelsens främsta visar sig vara fejk: 

- Med offerskapet som inkomstskälla. 


Linnéa Claeson har blivit rikskänd genom sitt Instagramkonto "Assholes online", där hon hänger ut män som utsätter henne för sexuella trakasserier. Men stämmer verkligen hennes berättelser?"

------------

-Apropå penisbilder är det en annan sak som Claeson uppmärksammats för, både i intervjuer och på sina sociala medier. På "Assholes online" har hon under åren publicerat flera konversationer med män som skickat bilder inom denna genre, men slutade när det uppdagades att bilderna var hämtade från en porrsajt. 

Detsamma hände efter att Claeson postade en skärmdump från Grindr, då följarna av förklarliga skäl undrade vad Linnéa gjorde på en app för homosexuella män.

Men de starkaste berättelserna är som bekant inte hämtade från nätet, utan verkligheten. I ett inlägg som Claeson publicerade på sin Instagram tidigare i höstas berättar hon om hur en manlig diplomat försökt ragga upp henne i kaffepausen. Mannen ska ha pratat med Linnéa på ett nedvärderande sätt och försökt tvinga henne att gå på dejt med honom. När han sedan frågar varför hon är där och om hon är inhyrd som dansare ger Claeson svar på tal: “Jag är faktiskt eventets huvudtalare, så det är lika bra att du sätter dig ner och lyssnar för du verkar ha mycket att lära”. Sedan gick hon upp på scenen.

Det verkar som att Claeson vill framstå som mer utsatt än vad hon är. Men varför, i så fall?
Problemet med den här händelsen, och många andra, är att nästan ingenting av det hon refererar till går att styrka. Att Claeson skulle vara eventets huvudtalare stämmer inte enligt talarlistan. Enligt EU-kommissionens hemsida var hon en av 40 personer som skulle prata. Dock inte på en scen utan från stolen hon satt på. Men det mest anmärkningsvärda var nog att det inte fanns någon manlig diplomat på plats över huvud taget.

Sedan Claeson slutade med handbollen våren 2018 har föreläsningarna varit hennes primära inkomstkälla. Med “Dödshot och glitter” har hon turnerat Sverige runt och talat inför privata företag och flertalet förbund inom offentlig sektor. Men att pengarna skulle rulla in är ingen bild som Linnéa delar. I ett samtal med artisten Tove-Lo i podden “Med på noterna” berättar hon om de ekonomiska utmaningarna som kommer med att vara aktivist och om alla arbetstillfällen hon går miste om på grund av sina feministiska ställningstaganden. “Hur ska jag ens tjäna pengar?” undrar Claeson.
Det undrar nog inte hennes revisor. I hennes aktiebolags årsredovisning framgår det att hon omsatte 2,2 miljoner kronor förra året, med en vinst på cirka 800 000 efter skatt.

Oavsett hur många uppdrag Claeson får eller inte får så är det ett faktum att Linnéas influencerskap skördat framgångar. Att hennes åsikter skulle bränna broar finns det ingenting som pekar på. Dessutom är hon karismatisk, talför och har nära till skratt oavsett om hon pratar om sexuellt våld eller regnbågsfärgade pannkakstårtor. Vilket sällan är ett hinder för fler arbetstillfällen. Tvärtom vill jag påstå att Linnéa utgör det exakta måttet på hur mycket feminism Sverige kan hantera.


Det verkar som att Claeson vill framstå som mer utsatt än vad hon är. Men varför, i så fall?
För att driva de frågor hon jobbar med krävs varken fabricering av trakasserier eller antydan till en svajig privatekonomi. Skulle det, mot förmodan, behövas fler historier om sexuella övergrepp kan hon förslagsvis dela med sig av andra kvinnors erfarenheter. Sådana berättelser finns ju tyvärr i överflöd. Att ifrågasätta ett offer är det sista jag vill, men med Linnéa är det svårt att låta bli när hon gång på gång tummar på sanningen.


2 kommentarer:

  1. Tonald Drump2019-11-16 16:44

    När det gäller att försörja sig så hoppas jag innerligt att det inte blir så men hon klarar de nuvarande kriterierna för att bli Svensk statsminister trots eller kanske tack vare sin obotliga mytomani.

    SvaraRadera
  2. Det finns "den godkända lögnen" taiqyyia inom islam.
    Vi har "den godkända lögnen" inom kommunismen
    Vi har nu "den godkända lögnen" inom feminismen..
    Har vi den kanske rentav har den även inom svensk vänster generellt?

    SvaraRadera