onsdag 16 oktober 2019

Vi byggde, byggde upp. De bara river ner.


 Mahatma Gandhi föddes 1869 i Brittiska Indien och mördades 1948 i New Delhi i Republiken Indien. Han var advokat, politiker, andlig ledare och förgrundsfigur i Indiens självständighetssträvanden från Brittiska imperiet.

Gandhi var grundaren för satyagraha – en tanke som till stor del handlar om sanning och ”motstånd mot det onda genom aktivt icke-våldsmotstånd” – vilket förde Indien till självständighet och inspirerade rörelser för medborgerliga rättigheter och frihet runtom i världen. 

Gandhi utövade och förespråkade icke-våld och sanning i alla situationer. Han levde enkelt och organiserade en ashram, Sabarmati Ashram, som var självförsörjande för sina behov. Han genomgick långa fastor, för både självrening och protest.


Nu vill Manchester University resa en staty över den store Gandhi, för att hylla fred, kärlek och harmoni. 

Men icke sa nicke, nu vaknar unghatarna. Kränkta studentaktivister har skrivit ett öppet brev och protesterar mot statyn då de menar att Gandhi var rasistisk mot svarta i Sydafrika.

Professor Vinita Damodaran, Indisk historie expert på Sussex University:
-"Man måste förstå Gandhi utifrån den stora kontexten om Mahatma Gandhi, som stred mot fördomar och försvarade rättvisa och universal frihet för mänskligheten. Gandhi var pionjär, och decennier före alla andra, när det gäller fredliga demonstrationer och jämställdhet vad gäller ras, religion och kön."

  Intressant. 

De flesta studenter idag vet knappt vilken dag det är. Kan inte pricka ut Sydafrika eller Indien på kartan. Och ändå -  så anser de sig vara kallade att döma världen och historien!! 

Försvinn och kom tillbaka när ni studerat i livets universitet. (minst 30 år)! 

2 kommentarer:

  1. Tonald Drump2019-10-16 17:22

    Nuförtiden verkar alla ha ett otroligt behov av att uttrycka sig offentligt även om man inte vet vad man snackar om. Detta är nog en biverkning av sociala mediers massiva närvaro. Man får låtsas att man inte hör det mest korkade.

    SvaraRadera
  2. "15 minuter i rampljuset" har aldrig blivit omodernt.

    SvaraRadera