fredag 18 oktober 2019

Idag gör Natalia Kazmierska äntligen sitt jobb.


Redan för en dryg vecka sen rapporterade bl.a Kazmierskas tidning, aftonbladet, om att flera svenska sjukhus befann sig i "stabsläge", ett läskigt nyord för oss som är födda innan mångkulturen. Nån grävande journalistik var det inte tal om, bara konstaterande av fakta. 

Vi svenskar tycks så bedövade att varken sprängningar, skjutningar, bränder, vardagsvåld eller Sovjetpolitik får oss att vakna till. 

Vilket delvis beror på lydmediernas idoga förgyllning av den spräckta Sverigebilden. 


Idag hittar jag det första riktigt kritiska grävet, och det är Kazmierska på aftonbladet. Förhoppningsvis har Kazmierska för evigt lagt det ovanifrånstyrda och debila hata-SD- fjanteriet bakom sig, för det här gör hon bra.


Kazmierska: -"Det är absurt att ett enda företag, som annars ägnar sig åt frozen yoghurt, har lamslagit en stor del av svensk sjukvård.

Mest skrämmande är att vi inte får veta vad kaoset beror på – eller hur det ska undvikas igen.

På sjukhuset i Örebro har man gett sig ut på stan för att köpa toapapper. Vårdcentralen i Oxelösund saknar plåster. Region Dalarna åker runt i akutbilar för att slåss om sjukvårdsmaterial med angränsande län.

Som om det rådde krigstillstånd, en Mad Max-situation i sjukvården. ”Aldrig varit med om nåt liknande”, säger chefsläkaren Göran Günther från Akademiska i Uppsala, där man ställt in alla planerade operationer resten av veckan.


Apotekstjänst vann den senaste upphandlingen om leveranser av sjukvårdsmaterial, med ett betydligt lägre bud än konkurrenterna. Hela 14 miljoner billigare än tidigare leverantören Mediq, som skött ruljansen i 18 år. Enligt Varuförsörjningen som gör upphandlingar åt de fem drabbade regionerna, var det prislappen som avgjorde.

Att Apotekstjänst aldrig tidigare hanterat sjukvårdsmaterial i denna omfattning, spelade mindre roll när det fanns pengar att tjäna.
Som alltid när företag härjar i det offentliga hänvisas till klausuler i avtal och till den stentråkiga Lagen om offentlig upphandling. -------

Men i grunden handlar det ju om ett grovt systemfel, en skandal, att vinstdrivna bolag har makt att lamslå våra sjukhus." 

Fortsätt så Kazmierska - gå på politiskt ansvariga! 

På dem som sitter med skattebetalarnas pengar och köper fluffiga gratisdrömmar när de är satta att enkom sköta en viktig, fungerande och säker upphandling.

4 kommentarer:

  1. Man ska ta det näst lägste anbudet. Då slipper man oseriösa "röda-prislappar-erbjudanden".

    SvaraRadera
  2. Som det är på Akademiska är det snart i hela Sverige. Inkompetenta politiker, tjänstemän är till skillnad från sjukvårdsmateriel ingen bristvara.

    SvaraRadera
  3. Samma gäller många mediciner som tagit slut viket innebär långa väntetider och en livsfara för många...staten ska ha monopol. Inget som man varit med om förr.
    Dgdfria

    SvaraRadera
  4. När man hör vilka namnen bakom detta "Apotekstjänst" är, då är jag inte ett endaste dugg förvånad!
    De 14 miljonerna man "skulle tjäna" på denna upphandling, kan man möjligen gissa att de sen länge är förslösade pga "problem med leveranser"?

    SvaraRadera