söndag 15 september 2019

Man tar ett fantastiskt fint land och gör ett u-land av det.


Mögel, vägglöss, vattenskador, utslitna kök och stora sophögar på gården.Järnvägshusen i Åmål är en av Sveriges mest misskötta fastigheter.Här bor i dag cirka 40 nyanlända familjer – de flesta svenskar har flyttat.– Det är samma som i Syrien. Bomb, säger Mustafa Kewan, 51, vars vardagsrum saknar golv.Hyresvärden, som själv bor i villa med pool, svarar att hyresgästerna ”förstör och är lata”.
Jag erinrar mig detta sakliga inlägg från 2015-10-28 av Mats Jangdal, Utdrag ur Frihetsportalen, som både expressen och vår regering borde ha läst för att förstå och agera.
- "Flyktingarna från Mellanöstern kommer från en kultur som på minst en väsentlig punkt skiljer sig från den svenska. Den som i Mellanöstern äger en trädgård har den omgärdad av en mur med taggtråd på krönet och beväpnade vakter vid ingången. Där sådana arrangemang saknas blir trädgården snabbt förödd av människor som uppfattar det som en möjlighet att ta för sig. Åtminstone så länge de inte avslöjas. Det som i detta område verkar avskräckande är att där finns sedan länge en tradition att hugga handen av den som ertappas med att stjäla.

Våra trädgårdar har sällan murar med taggtråd på och aldrig beväpnade vakter. de flyktingar som just nu kommer från Syrien i huvudsak tillhör den grupp som aldrig haft en egen trädgård. 
Medan i synnerhet flyktingarna som kom från Iran efter Shahens fall tillhörde den grupp som tvingats lämna sin trädgård. De hade helt enkelt en bättre förståelse och respekt med sig för den privata egendomen. Deras anpassning till det svenska samhället har för det mesta gått mycket bra.
Att flyktingströmmen från Syrien dessutom kommer i en helt annan volym och med annan kraft gör inte saken lättare. De svenska snällisternas naiva inställning att det gått ganska bra tidigare, så det går säkert lika bra med mångdubbelt fler på kortare tid, saknar verklighetsförankring. 
Till dess flykting- och invandringspolitiken får verklighetsförankring kommer det att vara en politisk stridsfråga."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar