tisdag 3 september 2019

DN pluttificerar och banaliserar.

Utklädd till Pippi Långstrump talar Greta bara panik och känslor , det finns inget stort tänkande bakom orden. Bara pengar och girighet. 

DN har svalt hela betet.


Kända tänkare, teoretiker, som DN inte känner till.


Sedan antikens dagar har namn på filosofer och deras tankar bevarats i vår historia. Här finns den grekiske Thales som är den förste bland kända västerländska filosofer. Han hävdade att vatten var alltings urämne. En annan av de allra tidigast kända filosoferna var Empedokles som delade in materiens beståndsdelar i fyra element: jord, vatten, luft och eld.

På 400-talet f.Kr. levde en filosof vid namn Sokrates. Sokrates namn är känt för de flesta oavsett grad av filosofiskt intresse. Historien om honom fascinerar nya generationer och har gjort att han blivit något av arketypen för en filosof. Det var på sättet han ifrågasatte, med kluriga frågor direkt till människor på gator och torg; hur han utmanade en rådande konsensus och slutligen blev dömd för sitt ifrågasättande och tvingades tömma en giftbägare.

Platon räknas av många som den största filosofen. Han är dock nödvändigtvis inte lika känd som Sokrates för gemene man. Platon var mer av en skriftställare än en debattör som disputerade med folket på gatan. Men det var Platon som gjorde Sokrates odödlig genom att nedteckna dennes tankar i sina kända dialoger. Bortsett från att reproducera Sokrates filosofi i bokform åstadkom han stora egna idéer, bland annat i Staten som fortfarande är en del av den idépolitiska diskursen.

6 kommentarer:

  1. DN borde nog tänkt sig för INNAN man skrev detta..

    SvaraRadera
  2. Häromdagen skrev Greta att aspergers hade varit jobbigt. Hon hade ingen energi, inga vänner, hon pratade inte med nån. Hon satt ensam med sin ätstörning. Men så upptäckte hon klimatkrisen och livet fick en mening. Hon skrev att många människor i världen inte hittar nån mening med livet. Hennes skolstrejk och det hon gör nu är terapi för henne, hela världen ska delta. Tiden är verkligen ur led.

    SvaraRadera
  3. Tonald Drump2019-09-04 08:04

    Visst blev det ett kompetensregn i gruppen "stora tänkare" när Greta nu räknas dit.

    SvaraRadera
  4. Stor tänkare, visst om man jämför Greta med stassministern så stämmer det.
    s

    SvaraRadera
  5. Raymond Zweigberg2019-09-04 09:00

    Intressant att se hur långt det går att komma med "rätt" organisation och George Soros miljarder bakom sig.

    SvaraRadera
  6. Greta är bl.a. en av världens största sänkare,med sitt domedagspredikande.
    Svensson

    SvaraRadera