måndag 22 juli 2019

Anne Ramberg, advokatkårens företrädare i 20 år, kommer att bli ihågkommen som en som likställer åsiktsmotståndare med brunråttor.

Emma Jaenson:

"Att Ramberg har starka och högljudda åsikter hade dock inte varit ett problem om hon var en vanlig lekman. Det är hon inte. Hon har varit företrädare för Sveriges advokatsamfund i nästan 20 år. 

Ramberg är en av de mest politiserade juridiska företrädarna i Sverige. Samtidigt anser hon att demokratin är allvarligt hotad – på grund av de människor som försöker påverka "oberoende domstolar" och "oberoende advokater". Hon påpekar i P1-intervjun att “det har visat sig förvånansvärt lätt att inskränka demokratins grundvalar och förvandla en demokratisk rättsstat till sin motsats.”

Men det är något som skaver här. Ramberg upplevs nämligen inte alls som oberoende. Tvärtemot har hon relativt extrema åsikter som hon gärna torgför vitt och brett. Och hon får naturligtvis ha vilka åsikter hon vill på ett privat plan. Men att offentliggöra dem så oförblommerat, i egenskap av företrädare för Sveriges samlade – och oberoende – advokatkår, är inte rimligt.


Men nu ska slutligen Ramberg avgå den 26 augusti. Det är glädjande nyheter. Efterträdaren blir Mia Edwall Insulander, vars mor varit en öppen kritiker av Anne Ramberg (DN den 15 januari). Låt oss således hoppas att advokatkårens oberoende nu återupprättas."

3 kommentarer:

  1. Tonald Drump2019-07-22 22:49

    Tips till Cecilia Hagen och Anne Ramberg angående problemet med brunråttor. Ät råttgift.

    SvaraRadera
  2. Ska hon i fortsättningen företräda Sveriges brännvisadvokater?

    SvaraRadera
  3. Där satt du den,Tonald Drump.
    Svensson

    SvaraRadera