tisdag 22 januari 2019

Brukar SVT betala brottslingars kostnader?

Av Jan Ericson, Riksdagsledamot (M)och Lars Beckman, Riksdagsledamot (M) reagerar idag starkt på SVTs ovillkorade egenmäktighet, inte minst när det gäller fallet med SVT-profilen Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare som befunnits skyldiga till människosmuggling i tjänsten.

Utdrag ur debattartikeln i expressen: - "När en arbetsgivare bekostar en anställds privata rättegångskostnader är det en skattepliktig förmån, och därför ska rimligen även arbetsgivaravgifter betalas och mottagaren beskattas för förmånen. SVT har tidigare lovat att redovisa hela kostnaden och det vore ett utmärkt tillfälle att göra det nu.

De flesta större företag har en tydlig policy för vad som gäller för medarbetare som begår brott, både i tjänsten och privat. För SVT, med så många anställda, utgår vi från att det finns en sådan policy. Vad står det i denna, och har SVT någon gång tidigare tagit på sig rättegångskostnader och bekostat ombud för medarbetare som begått brott privat?

Att ett public service-företag på detta sätt i efterhand närmast sanktionerar en brottslig verksamhet från sina egna medarbetare är anmärkningsvärt. Tvärtom borde SVT gå i spetsen när det gäller att i varje läge respektera de av riksdagen beslutade lagarna. Det som nu hänt skadar tilltron till hela public service och har allvarligt sargat företagets rykte.

SVT måste visa öppenhet och transparens.
Vill SVT återupprätta sitt minskande förtroende hos svenska folket och vara ett medieföretag i allmänhetens tjänst är det viktigt med öppenhet och transparens. Det är krav som vi ställer på andra statliga verksamheter.
Vi ställer våra frågor i egenskap av licensbetalare/skattebetalare och som folkvalda riksdagsledamöter, och förväntar oss utförliga svar från SVT:s vd Hanna Stjärne eller programdirektör Jan Helin."

Jag berömmer de två moderata riksdagsledamöterna, bra, utmärkt, släpp inte detta!

 Men, det hade varit en välgärning för svenska folket om M liksom SD hade röstat emot SVTs tvångsbeskattning förra året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar