lördag 28 juli 2018

Den gemensamma plattformen har slitits undan fötterna på våra yngsta. Egot tycks bli den största tillgången.

I år blir de första 00-talisterna myndiga, den mest splittrade ungdomsgenerationen någonsin, generation Z, postmillenials eller kanske smartphonegenerationen.


– De präglas av att ha växt upp i push-notissamhället med snabba, ytliga nyheter och en viss dramatik kring saker och ting, säger Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet.

– Stora frågor handlar om att inte äta kött, att engagera sig för HBTQ-personers rättigheter och mänskliga rättigheter.

Just vegotrenden är central för den här generationen. Så central att var tredje person som identifierar sig som vegetarian faktiskt äter kött då och då. (Intressant. Man ÄR nånting, för att det är "viktigt", men man har inte aning vad det står för.)


– Allting har glidit isär. När vi inte har någon gemensam plattform att utgå från längre så lever vi mycket i olika världar.

Det som präglar 00-talist-generationen är ett samhälle med större klyftor och mer individualiserade informationsflöden. Det gör att skillnaderna inom dagens ungdomsgeneration är större än någonsin.


 

Länk

2 kommentarer:

 1. Helt rätt. Jag bävar inför Ego generationen. Mobilen fastvuxen i näven för att ta dessa eviga selfies för att jaga mest Likes på soc. medier.
  Vad som händer i världen är underordnat. Om det inte är en trend. Att tala med en av smartphonegenerationen är som banka huvudet i en vägg! Gud bevare oss för denna generation.
  DGDF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill nästan inte veta hur det ska gå.

   Radera