onsdag 17 maj 2017

Fransyska i Norge hyllar syttende mai: Utlänningar måste lära sig de sociala koderna.


Utdrag ur aftenposten: Norrmän - var en gång ett fattigt och koloniserat folk.


Norge hade en kombination av egenskaper som inte var speciellt gynnsamma: Barska väderförhållanden med iskalla vintrar, en helt oförutsägbar mängd solsken, och väldigt liten arial som var lämplig för jordbruk, något som medförde en instabil mattillgång.

Detta till trots klarade sig Norge bra fram till det fjortonde århundradet, tack vara energisk handel. Men 1349 kom digerdöden seglande med ett handelsfartyg från England,  och mer än halva den norska befolkningen dog i loppet av mindre än två år.

Gissa hur det gick för Norge efter det? Jodå, det fanns många ödegårdar där dom överlevande kunde slå sig ner. Men pesten drabbade nationen hårt, ekonomiskt, socialt, demografiskt och polkitiskt.

Norge skrev sin grundlag1814, men blev inte helt oberoende som nation förrän 1905. 
Norrmän har med andra ord varit ett fattigt och koloniserat folk i närtid. Och dom klarade sig. De slet sig först lösa från Danmark, och sen från Sverige. Och senare från Tyskland. De blev fria igen, men fortsatt mycket fattiga. Och så hittade de olja.

----------- 

Det jag vill komma till är att det är det självständiga, stolta, fria och rika landet Norge  är något nytt. Väldigt nytt. 

Så, ja norrmän är stolta över sitt land, och de är nationalistiska, och de visar det speciellt tydligt på 17. mai. Men det är inte fascistiskt, utan på ett  glatt-äntligen-är-vi-fria-sätt.

Jag anser att norrmän verkligen förtjänar att vifta med sina flaggor,  hylla och fira, pynta tårtorna och låta barnen gå i parad på gatorna på den enda dagen då de riktigt kan få uttrycka sin glädje över att vara fria, och sin stolthet över att vara de dom är: norrmän.

Precis som med allt annat som inkluderar mer än en person, så finns det sociala regI likhet med alt annet som involverer mer enn én person, er det sosiale regler som må er som måste följas på 17. mai.  Allt handlar om tradition. Och sociala koder. Och som utlänning måste jag lära mig dem, det kommer inte av sig själv. 

Här är de regler jag råder alla utlänningar att följa på den norska nationaldagen:

Regel nr. 1: Klä upp dig, var fin.

Som utlänning har du ingen folkdräkt, och då säger regeln att män bör ha kostym och kvinnor finkläder. Kom inte i tränings- vardagskläder och flipflops.

 Regel nr. 2: Ta med dig en norsk flagga.
Jag vill inte råda utlänningar att ta med sig sitt lands flagga. Några norrmän blir väldigt irriterade: 
«Detta är VÅR dag, inte din», har jag ofta fått höra. Och de har i grunden rätt. Detta är inte ett möte i FN. Det är den norska nationaldagen.

Regel nr. 3: Drick. Massor.

Frå tidlig morgen, eller gärna kvällen innan. Bara så du är på samma nivå som alla andra. 

Regel nr. 4:  Gör din plikt.
Det är i betydelsen att ställa upp för dina barn, när det gäller förberedelser och närvaro vid skolans många firningar.

Regel nr. 5: Låt dig dras med.
Detta är den enda dagen på året då norrmän slår de sig lösa i ren och oförfalskad kollektiv glädje.

Regel nr. 6: Omge dig med norrmän.
De tar dig med på allt som händer och lagar underbar nationaldagslunch. Du får se dem lyckliga och muntra, och de kan förklara allt du behöver veta om firningen av dagen då grundlagen signerades på Eidsvoll. 

Omge dig inte med bara landsmän, då missar du hela känslan av vad nationaldagen betyder och får inte uppleva den genom deras ögon. 

Jag själv säger: Fega, ängsliga och ostolta svenskar behöver lära sig att nationaldagsfirandet är oskyldigt och charmerande, trots att våldsvänstern i decennierförsökt slå i oss och alla att nationalism är farlig och fascistisk. Vi är extremt överinkluderande 364 dagar om året, så låt oss åtminstone få känna glädje över det land Sverige var, en enda dag.


1 kommentar:

  1. Varför väljs dessa fega,ryggradslösa politiker i 87án?
    Svenskarna framstår som riktiga mähän i deras ageranden.
    Stort grattis,
    till underbara norrmännen,
    som verkligen visar kärleken till sitt fosterland.
    Syttende mai

    SvaraRadera