tisdag 15 november 2016

Sveriges regering och svensk media äcklar mig.Regeringen förhandlade med auktoritära regimer för att säkra stöd för en plats i FN:s säkerhetsråd. Enligt dokumenten framgår det att Sverige uppvaktat flera auktoritära stater för att säkra stöd i omröstningen som slutade med en plats i FN:s säkerhetsråd.

Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn lovade stöd för Sveriges kandidatur, men tillade att han då ville ha Sveriges stöd för sin kandidat till generaldirektörsposten i Unesco.

Även för västafrikanska Benin och lilla öriket Komorerna förespeglade Sverige möjlig kompensation för ett stöd av Sveriges kandidatur.  Den svenska delegationen ska ha lovat möten med investerings- och handelsorganisationen Business Sweden respektive ”möjligt stöd till träning av diplomater”. (Komorerna, Etiopien och Benin rankas i tidskriften The Economists demokratiindex på plats 135, respektive 123 och 76 av 167.)

Dåvarande chefen för säkerhetsrådskandidaturen på UD, Niclas Kvarnström, medger att ”röstbyten är en komponent i kandidaturer”.  

Vi lär aldrig få höra någon föraktas eller hånas för detta vidriga köpslående om dyr makt - med våra pengar - inte i partiledardebatter, inte i partiledarutfrågningar och framför allt inte i återkommande mediadrev mot regeringen. 

Annat är det med "järnrörsskandalen" från 2012.

DI 

4 kommentarer:

 1. Det heter ju:
  Qoud licet lovi, non licet bovi...
  Står sig genom seklen, uppenbarligen!

  Jungman Jansson

  SvaraRadera
 2. Mycket användbart ordspråk.

  SvaraRadera
 3. Men det är Trump vi ska vara rädda för.

  SvaraRadera
 4. Ger du mig så ger jag dig.
  Sverige dribblar med våra pengar som om de vore spelkort.

  Trump rör om i världens största kittel. Går inte att spekulera om vad som ska hända härnäst.

  SvaraRadera