lördag 8 oktober 2016

Slöjan har inte på en basketplan att göra. Dan Persson. Sanningssägare.Idrotten skall självfallet stå helt fri från både religion och politik. Man skall kunna spela fotboll i samma lag oavsett vad man har för religiös tro, sexuell läggning eller politisk åsikt. Idrotten skall vara apolitisk och helt sekulär. Stiger man det minsta fel från den linjen så är utfallet långsiktigt en katastrof.


En muslimsk tjej får inte ha slöja enligt regelverket när hon spelar basketmatcher i division 1. Det upprör många som då anser att idrotten är exkluderande.

Det här är en av flera händelser som berör relationen mellan religion och idrotten. 
Sveriges Radios identitetspolitik gav i en intervju idag vinklingen att den unga kvinnan stängs ute från idrotten.

 Så är det självfallet inte.
Hon får ha sin tro, hon respekteras för sin tro. Det är ur vår värdegrund jätteviktigt. 

Men vill hon spela basket så får hon följa de regelverk som gäller och regelverket säger ingen huvudbonad. Inte konstigare än att ishockeyn ställer krav på skydd.
Den här frågan är svår och det är lätt att trampa fel. Det politiska utrymmet mellan liberal humanist och homofob får en motorväg att kännas som en igenväxt skogsstig.


Jag är inte journalist, jag är alltid subjektiv, vilket jag hoppas har framgått tydligt. I det här fallet är det uppenbart.

3 kommentarer:

 1. Edward Ulfertz2016-10-08 14:55

  Straffet för tröjdragning är gult kort och straffspark.
  Straffet för slöjdragning är åtal för hets mot folkgrupp.
  Ska sport ha olika regler beroende på spelarens etnicitet?

  SvaraRadera
 2. Överallt tränger sig detta folk in, nu i våra lugna bostadsområden här i norr. Var fjärde lägenhet ska gå till invandrare har die dumme politikerna bestämt. Nu i min närhet har det flyttat in slöjbärare och andra afrikaner. En har dessutom spikat igen sin balkong med masonitskivor.
  Bor för övrigt i ett fint område och trodde i min enfald att dessa helrenoverade lägenheter skulle gå till svenskar.
  Känns mer än märkligt att möta slöjbärare på min gård, en unge i vagn och en i magen. Den större lämnas in varje dag på dagis. Måste ju vara himmelriket att inte ens sköta sina egna ungar.Slipper dessutom arbeta eller läsa SFI.
  Löjligt med slöja i sportsliga sammanhang, måste dom alltid provocera?
  Hoppas på en svinkall vinter och att hut går hem.

  SvaraRadera
 3. Reglerna som gäller för basketboll är redan skrivna!
  Det går inte att skriva regler efter vars å ens behag!

  SvaraRadera