tisdag 23 augusti 2016

Jag har sagt samma sak i över tio år. Nu kommer min förre älskade chef - äntligen - och lägger power bakom orden.Jan Carlzon, en av Sveriges kändaste direktörer, stod inför 500 åhörare på Kvalitetsmässan i Göteborg:
– "Hela mitt yrkesliv har byggt på öppenhet mot världen. Men nu är jag för första gången orolig."

Carlzon skulle tala om ledarskap och morgondagens chefer. Men det blev ett långt tal om flyktingmottagningen och bristen på politiskt ledarskap.

– "Jag har aldrig brytt mig om höger eller vänster i politiken, säger han. Skillnaderna har i praktiken varit så små, de stora linjerna har vi varit ense om. Men nu är vi i ett nytt läge. Det krävs strategiska värderingar men från politikernas sida får vi bara taktiska beslut, beslut som fattas dag för dag när läget förändras.

– Jag känner stor oro. 

Öppnar man sin famn måste man också öppna sina ögon. Välkomnar vi människor på flykt måste vi också kunna ta hand om dem. Vi kan inte ta emot fler än vi klarar av. Det förvånar mig att politikerna inte har förstått det.


– När man tar på sig ett stort ansvar krävs också ett stort ledarskap. Ett gott ledarskap går före och visar vår gemensamma väg. Ett dåligt ledarskap följer efter hopen och försöker samla ihop det som blev kvar."


När han slutade reste sig publiken och gav honom en stående ovation. 

Utdrag ur Peter Kadhammars text.

5 kommentarer:

 1. Var du på plats?

  SvaraRadera
 2. Va e du för en dum jä... som inte kan ställa relevanta frågor!?
  "Plats" säger man till hunden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha-ha, ja du, man kan undra!

   Radera
 3. Var och när hittade du den texten?

  SvaraRadera